Pagina principală
 



ENDA
   Listă alfabetică articole
   Ultimele articole
   Clasament articole
   Hartă articole
   Asoc. Cult. Enciclopedia Dacica (2)
   Echipa ENDA (4)
   Activități ENDA (2)
   Voluntariat ENDA (5)
   Comunicate ENDA (3)
   Rapoarte de activitate (3)
LEGIO DACICA
   Prezentare (1)
   Activități (8)
   Poveștile Legio Dacica (15)
GENERALITĂŢI
   Terra Dacorum (24)
   Economia (12)
   Arta (6)
SOCIAL
   Regii (15)
   Personaje (6)
   Societate (3)
   Origini (2)
   Triburi (82)
   Împăraţii traco-daci (1)
SPIRITUALITATE ŞI CULTURĂ
   Ştiinţă (1)
   Kogaionon (7)
FENOMENUL MILITAR
   Armele (34)
   Seniorii războiului (7)
   Arhitectura militară (4)
   Cetăţile (20)
   Războaiele dacilor (17)
   Civis Romanus (7)
   Romanii (3)
CONEXE
   Dinastii imperiale (2)
   Migraţiile (10)
   Etnografica (6)
   Apoulon (5)
BIBLIOTECA VECHE
   Cuprins
   Surse elene (103)
   Surse latine (140)
   Surse româneşti (97)
   Surse diverse (9)
   Lapidarium (7)
   Traduceri (177)
BIBLIOTECA CONTEMPORANĂ
   Articole online
   Cărți online
   Periodice (58)
   Recenzii (12)
   Articole știinţifice (1)
   Repertorii arheologice (3)
   Surse contemporane (9)
BIBLIOTECA PDF
   Surse contemporane (8)
   Surse vechi (7)
UNIVERSITARIA
   Lucrări de licenţă (2)
   Cursuri (4)
ISTORIA ALTFEL
   Dacia 3D (10)
   Arheologie experimentală (3)
   Trupe de reconstituire istorică (1)
   Reconstituiri istorice (1)
   Filme artistice (4)
   Grafică (3)
   Poezii (12)
   Legende şi povestiri (3)
   English papers (55)
ZIARUL PERSONAL
   Borangic Cătălin (35)
   Marcu Marius (5)
   Velico Dacus (57)
MULTIMEDIA
   Imagini
   Video (35)
   Podcast (1)
INTERNET
   Resurse WWW (2)
   Ştiri (430)
   Diverse (2)


Pagina principalăHartă siteArhivă ştiriListă alfabetică articoleClasament articoleContact ENDA pe FacebookCanal Youtube ENDAENDA pe TwitterNoutăţi ENDA prin canal RSSAbonare newsletter Distribuie pe FacebookDistribuie pe TwitterDistribuie prin email

HAŞOTTI: SARMIZEGETUSA VA FI REZERVAŢIE ARHEOLOGICĂ, DAR ARE NEVOIE DE PAZĂ

PRECIZARE! Prezentul material NU este o producție ENDA, este o preluare de informație în baza legii 8/1996, Cap. III, Art. 9, Pct. e. Textul de mai jos nu este un material științific, ci un articol de presă, prezentarea lui nu are caracter de informare ci evenimențial și nu reflectă punctul de vedere al ENDA, ci al autorului materialului.


11-10-2012


Sarmizegetusa Regia va deveni rezervaţie arheologică, dar are nevoie de supraveghere şi de pază, deoarece acolo se desfăşoară un "jaf arheologic". Afirmaţiile au fost făcute de ministrul Culturii, Puiu Haşotti, după respingerea, de către Senat, a unei propuneri legislative care viza cetatile dacice din Munţii Orăştiei şi Sarmizegetusa.
Senatul a respins, marţi, propunerea legislativă pentru declararea de rezervaţie arheologică şi bun de utilitate publică de interes naţional a unor zone din teritoriul localităţilor Sarmizegetusa, dar şi a Complexului cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei.
"Este o propunere legislativă care se repetă de mulţi ani, a fost respinsă pentru că erau în acelaşi act normativ introduse monumente care se află pe nişte suprafeţe cu regim juridic diferit - unul e în domeniul public, altul e în domeniul privat, la autorităţi locale ş.a.m.d.", a explicat Puiu Haşotti, pentru Ziare.com.

Jaf arheologic la Sarmizegetusa, este nevoie de pază

Acesta a enunţat şi priorităţile pentru Sarmizegetusa Regia: supraveghere şi pază, după care situl va fi declarat rezervaţie arhgeologică.
"Este important să se asigure supravegherea şi paza, pentru că acolo pur şi simplu este un jaf arheologic. Se duc cu detectoare de metale şi culeg cosoni, culeg chiar şi faimoasele brăţări din aur. Va fi o rezervaţie, sigur că da. Se va face un muzeu la poalele Sarmizegetusei", a afirmat senatorul liberal.
Ministrul Culturii a precizat că, la Sarmizegetusa, "ministerul a dat mai mulţi bani pentru cercetări arheologice decât s-au putut consuma".
"Sarmizegetusa şi cetatea dacică şi cea romană sunt priorităţi şi vor rămâne, indiferent de cine va fi ministru. Au fost, sunt şi vor rămâne priorităţi pentru Ministerul Culturii. (...) Puteţi să pariaţi pe acest lucru (că vor fi rezervaţii arheologice - n.r.), numai că trebuie făcute respectându-se legislaţia în vigoare", a declarat acesta.

Nu e suficient să fie declarate rezervaţii arheologice

"(...) Sunt proprietăţi diferite, dacă le declari rezervaţie arheologică, mai departe ce faci? Lucrăm la un act normativ astfel încât rezervaţia arheologică să fie pazită. Nu este suficient să spui 'declar rezervaţie arheologică'. Bun, şi mai departe? În proiectul pe care l-am discutat cu CJ se include şi construirea unui drum de acces către Sarmizegetusa Regia, de acces pentru turişti.
Trebuie să asiguri paza, trebuie să asiguri expunerea, trebuie să ai un acord între instituţiile care cercetează, unde rămâne patrimoniul, cine cercetează. Toate trebuie văzute într-un context foarte larg, nu pur şi simplu declari rezervaţie arheologică şi gata, crezi că ai rezolvat totul. Nu.", a menţionat Puiu Haşotti.
Senatorul a adăugat că va apărea o instituţie "care înseamnă un muzeu al Sarmizegetusei" şi care se va construi la poalele dealului cetăţii.

Unde va rămâne patrimoniul dacic

Ministrul Culturii a explicat şi unde trebuie să rămână patrimoniul cetăţilor dacice, cu precădere obiectele foarte valoroase.
"Patrimoniul trebuie să rămână la Muzeul Civilizaţiei Dacice sau la micul muzeu care se va construi. Numai patrimoniul care necesită instalaţii de securitate foarte sofisticate trebuie să stea instituţii muzeale care au astfel de instalaţii. Dacă se descoperă brăţări dacice din aur, astea trebuie să stea fie la Muzeul Naţional de Istorie, fie la Muzeul Transilvaniei, care au astfel de instalaţii de supraveghere şi de vitrine", a explicat Haşotti.

Act normativ pentru trecerea cetăţilor dacice în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara

Ministrul Culturii este "aproape gata" de un act normativ prin care să fie trecute 248 de hectare, "care înseamnă toată aria cetăţilor dacice", de la Ministerul Mediului - Romsilva -, în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara, "care să se ocupe de protejare, inclusiv cu instalaţie de surpaveghere cu raze infraroşii", iar astfel să se rezolve, din punct de vedere juridic, problema diferitelor tipuri de proprietate în care sunt incluse cetăţile dacice.
"Hotărârea de Guvern trebuie propusă de Consiliul Judeţean, dar este discutată cu noi, cu Ministerul Culturii, iar noi am discutat Ministerul Mediului, cu Ministerul Apărării şi cu Ministerul de Interne, prin care se va trece în administrarea CJ Hunedoara o suparafaţă de 248 de hectare care cuprinde cetăţile dacice", a mai arătat ministrul Culturii.

citeşte mai departe...


BIBLIOGRAFIE:


Sursa: http://www.ziare.com , 2012