Câteva zeci de turişti, pasionaţi de istorie, au vizitat, ieri, cetatea dacică din satul Ardeu, în cadrul evenimentului „Ziua porţilor deschise”, organizat de Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva, în colaborare cu Primăria Balşa şi Asociaţia „Pro Corvina”. Cu acest prilej, turiştii au putut să vadă ce descoperiri au mai făcut arheologii care lucrează pe acel şantier.
Cetatea a fost deschisă pentru publicul larg la 11:00, iar până la orele amiezii, cel puţin 30 de persoane se aflau deja în incinta şantierului arheologic pentru a vizita locul.
Pasionaţilor de istorie care au trecut ieri pragul cetăţii dacice de la Ardeu le-au fost prezentate unităţile de cercetare investigate în campania din acest an, în special construcţia monumentală din incinta fortificaţiei, stadiul general al cercetării sitului, precum şi istoria locului. Turiştii au primit îndrumările şi explicaţiile chiar din partea arheologilor ce au lucrat pe şantier. Este vorba despre voluntari recrutaţi de către Asociaţia „Pro Corvina”, precum şi studenţi de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timişoara şi Universitatea din Viena.
Şantierul de la „Ardeu–Cetăţuie” este organizat de MCDR Deva. În zonă s-au făcut mai multe descoperiri importante. Arheologii au găsit elemente ale fortificaţiei dacice (zid din piatră locală lipită cu lut), cu o vechime de peste 2.000 de ani şi al cărei debut poate fi plasat în prima parte a secolului I î.Chr. De asemenea, s-au mai descoperit urmele mai multor locuinţe, ale unui „turn locuinţă” precum ale unui atelier, iar, sporadic, au mai apărut şi obiecte datând din perioada provinciei Dacia, dar şi materiale din metal şi ceramică din Evul Mediu.
Cetatea de la Ardeu este situată la circa 10 kilometri distanţă faţă de staţiunea balneoclimaterică Geoagiu-Băi şi e unul dintre monumentele mai puţin cunoscute din judeţul Hunedoara.
citeşte mai departe...
BIBLIOGRAFIE:
Sursa: http://www.servuspress.ro , 2015 |