Pagina principală
 ENDA
   Listă alfabetică articole
   Ultimele articole
   Clasament articole
   Hartă articole
   Asoc. Cult. Enciclopedia Dacica (2)
   Echipa ENDA (4)
   Activități ENDA (2)
   Voluntariat ENDA (5)
   Comunicate ENDA (3)
   Rapoarte de activitate (3)
LEGIO DACICA
   Prezentare (1)
   Activități (8)
   Poveștile Legio Dacica (15)
GENERALITĂŢI
   Terra Dacorum (24)
   Economia (12)
   Arta (6)
SOCIAL
   Regii (15)
   Personaje (6)
   Societate (3)
   Origini (2)
   Triburi (82)
   Împăraţii traco-daci (1)
SPIRITUALITATE ŞI CULTURĂ
   Ştiinţă (1)
   Kogaionon (7)
FENOMENUL MILITAR
   Armele (34)
   Seniorii războiului (7)
   Arhitectura militară (4)
   Cetăţile (20)
   Războaiele dacilor (17)
   Civis Romanus (7)
   Romanii (3)
CONEXE
   Dinastii imperiale (2)
   Migraţiile (10)
   Etnografica (6)
   Apoulon (5)
BIBLIOTECA VECHE
   Cuprins
   Surse elene (103)
   Surse latine (140)
   Surse româneşti (97)
   Surse diverse (9)
   Lapidarium (7)
   Traduceri (177)
BIBLIOTECA CONTEMPORANĂ
   Articole online
   Cărți online
   Periodice (58)
   Recenzii (12)
   Articole știinţifice (1)
   Repertorii arheologice (3)
   Surse contemporane (9)
BIBLIOTECA PDF
   Surse contemporane (8)
   Surse vechi (7)
UNIVERSITARIA
   Lucrări de licenţă (2)
   Cursuri (4)
ISTORIA ALTFEL
   Dacia 3D (10)
   Arheologie experimentală (3)
   Trupe de reconstituire istorică (1)
   Reconstituiri istorice (1)
   Filme artistice (4)
   Grafică (3)
   Poezii (12)
   Legende şi povestiri (3)
   English papers (55)
ZIARUL PERSONAL
   Borangic Cătălin (35)
   Marcu Marius (5)
   Velico Dacus (57)
MULTIMEDIA
   Imagini
   Video (34)
   Podcast (1)
INTERNET
   Resurse WWW (2)
   Ştiri (430)
   Diverse (2)


Pagina principalăHartă siteArhivă ştiriListă alfabetică articoleClasament articoleContact ENDA pe FacebookCanal Youtube ENDAENDA pe TwitterNoutăţi ENDA prin canal RSSAbonare newsletter Distribuie pe FacebookDistribuie pe TwitterDistribuie prin email

"PARCAREA DE LA SAMIZEGETUSA REGIA S-A CONSTRUIT ILEGAL"

PRECIZARE! Prezentul material NU este o producție ENDA, este o preluare de informație în baza legii 8/1996, Cap. III, Art. 9, Pct. e. Textul de mai jos nu este un material științific, ci un articol de presă, prezentarea lui nu are caracter de informare ci evenimențial și nu reflectă punctul de vedere al ENDA, ci al autorului materialului.


2011-08-02

Verdictul comisiei instituite de Prefectura Hunedoara pentru cercetarea lucrărilor executate în capitala vechii Dacii "arată cu degetul" spre consiliul judeţean. Concluziile vor fi trimise Guvernului pentru anchete suplimentare
Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara, beneficiarul lucrărilor din zona cetăţii Sarmizegetusa Regia nu deţinea autorizaţii de construire, lucrările efectuate nefiind legale. Aceasta este concluzia finală care se desprinde din raportul întocmit de către comisia de verificare instituită prin Ordinul Prefectului judeţului Hunedoara.
De asemenea, în raportul întocmit de această comisie se arată că, prin efectuarea lucrărilor de amenajare a unei parcări în zona zidului de protecţie a sitului arhelogic, acesta a fost afectat iremediabil.

După nereguli grave...

Prefectul judeţului Hunedoara, Attila Dezsi, a prezentat ieri, într-o conferinţă de presă susţinută la Deva, concluziile raportului comisiei de specialitate privind situaţia lucrărilor de la Sarmizegetusa Regia. Acestea sunt extrem de tranşante şi acuzatoare la adresa instituţiilor implicate în acest proiect. Lucrările nu deţin autorizaţie de construire şi s-au efectuat fără supraveghere arheologică, vestigiile posibile fiind compromise. De asemenea, raportul comisiei de evaluare arată că autorizaţia de construire, emisă în anul 2005, a fost eliberată ilegal, neexistând o expertiză tehnică la bază şi nici acordul Inspectoratului Judeţean în Construcţii Hunedoara. Mai mult, în raport se precizează că lucrările în zona cetăţii Sarmizegetusa Regia au continuat şi după ce Direcţia Judeţeană de Cultură şi Patrimoniu Naţional Hunedoara a emis o somaţie de oprire a acestora. "În urma verificărilor la lucrările efectuate de constructor în zona cetăţii Sarmizegetusa Regia, al cărui beneficiar este CJ Hunedoara, au fost găsite nenumărate neregului grave. Lucrările nu deţin autorizaţie de construire, iar amplasamentul parcării aflate în execuţie se afla în imediata vecinătate a zidurilor antice ale cetăţii dacice, în zona 1 de protecţie. Toate aceste lucrări s-au efectuat fără supraveghere arheologică, vestigiile posibile fiind compromise", a declarat prefectul Attila Dezsi.

citeşte mai departe...

Emil Boc vine mâine la Sarmizegetusa Regia

Premierul Emil Boc va veni mâine, în jurul orei 14:30, la Sarmizegetusa Regia. El va fi însoţit de ministrul Culturii şi Patrimoniului Cultural, Kelemen Hunor. Cei doi, alături de prefectul Attila Dezsi, vor susţine declaraţii de presă referitoare la problematica cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei.

citeşte mai departe...


BIBLIOGRAFIE:


Sursa: http://www.servuspress.ro , 2011