Pagina principală
 



ENDA
   Listă alfabetică articole
   Ultimele articole
   Clasament articole
   Hartă articole
   Asoc. Cult. Enciclopedia Dacica (2)
   Echipa ENDA (4)
   Activități ENDA (2)
   Voluntariat ENDA (5)
   Comunicate ENDA (3)
   Rapoarte de activitate (3)
LEGIO DACICA
   Prezentare (1)
   Activități (8)
   Poveștile Legio Dacica (15)
GENERALITĂŢI
   Terra Dacorum (24)
   Economia (12)
   Arta (6)
SOCIAL
   Regii (15)
   Personaje (6)
   Societate (3)
   Origini (2)
   Triburi (83)
   Împăraţii traco-daci (1)
SPIRITUALITATE ŞI CULTURĂ
   Ştiinţă (1)
   Kogaionon (7)
FENOMENUL MILITAR
   Armele (34)
   Seniorii războiului (7)
   Arhitectura militară (4)
   Cetăţile (20)
   Războaiele dacilor (17)
   Civis Romanus (7)
   Romanii (3)
CONEXE
   Dinastii imperiale (2)
   Migraţiile (10)
   Etnografica (6)
   Apoulon (5)
BIBLIOTECA VECHE
   Cuprins
   Surse elene (103)
   Surse latine (140)
   Surse româneşti (97)
   Surse diverse (9)
   Lapidarium (7)
   Traduceri (177)
BIBLIOTECA CONTEMPORANĂ
   Articole online
   Cărți online
   Periodice (58)
   Recenzii (12)
   Articole știinţifice (1)
   Repertorii arheologice (3)
   Surse contemporane (9)
BIBLIOTECA PDF
   Surse contemporane (8)
   Surse vechi (7)
UNIVERSITARIA
   Lucrări de licenţă (2)
   Cursuri (4)
ISTORIA ALTFEL
   Dacia 3D (10)
   Arheologie experimentală (3)
   Trupe de reconstituire istorică (1)
   Reconstituiri istorice (1)
   Filme artistice (4)
   Grafică (3)
   Poezii (12)
   Legende şi povestiri (3)
   English papers (55)
ZIARUL PERSONAL
   Borangic Cătălin (35)
   Marcu Marius (5)
   Velico Dacus (57)
MULTIMEDIA
   Imagini
   Video (36)
   Podcast (1)
INTERNET
   Resurse WWW (2)
   Ştiri (430)
   Diverse (2)


Pagina principalăHartă siteArhivă ştiriListă alfabetică articoleClasament articoleContact ENDA pe FacebookCanal Youtube ENDAENDA pe TwitterNoutăţi ENDA prin canal RSSAbonare newsletter Distribuie pe FacebookDistribuie pe TwitterDistribuie prin email

AŞEZARE VECHE DE PESTE 3.000 DE ANI LA CĂUAŞ

PRECIZARE! Prezentul material NU este o producție ENDA, este o preluare de informație în baza legii 8/1996, Cap. III, Art. 9, Pct. e. Textul de mai jos nu este un material științific, ci un articol de presă, prezentarea lui nu are caracter de informare ci evenimențial și nu reflectă punctul de vedere al ENDA, ci al autorului materialului.


2011-08-04

Cercetările la situl arheologic de la Căuaş au început anul trecut, în urma unui parteneriat între Muzeul Judeţean Satu Mare şi Universitatea Ruhr din Germania, în baza căruia s-a iniţiat un proiect de cercetare a civilizaţiilor preistorice din Valea Ierului şi din mlaştina Ecedea. Cu ajutorul scanării geomagnetice, procedeu prin care se pot identifica obiecte sau construcţii aflate sub pământ, în primăvara acestui an, cercetătorii au descoperit la Căuaş existenţa unei aşezări fortificate.
"Prin scanarea unei părţi de 20% din suprafaţa sitului, s-a observat existenţa unei aşezări care conţine 130 de case, şi care este înconjurată de un sistem de fortificare complex, format din val, şanţ şi palisadă", a declarat arheologul Liviu Marta, coordonatorul proiectului din partea română. Săpăturile arheologice de săptămâna trecută au confirmat aşteptările specialiştilor: situl de la Căuaş conţine o aşezare preistorică, datând de la începutul epocii fierului, 1050-1750, înainte de Hristos.
"Săpăturile de control indică faptul că avem de-a face cu o aşezare complexă. Primele indicii ne arată că am găsit sistemul de fortificare. Săptămâna trecută au apărut şi primele fragmente de case cu pereţi, mai precis baza pereţilor locuinţelor", precizează Liviu Marta. În acelaşi timp, săpăturile au scos la iveală şi alte urme ale acelei civilizaţii îndepărtate. Este vorba despre cinci statuete zoomorfe, patru tauri şi un cal, şi un vas de ceramică arsă, intact. "Descoperirea este foarte importantă prin prisma faptului că structura aşezării este păstrată aproape de forma ei iniţială. Este destul de neobişnuit şi faptul că baza pereţilor a rămas întreagă ţinând cont de faptul că se află la o adâncime de 70 de centimetri sub pământ", a mai precizat arheologul.
Specialiştii presupun că aşezarea se întinde pe întreaga suprafaţă a sitului, care măsoară 56 de hectare şi că ar fi fost locuită de triburi tracice. "Credem că este vorba despre un fel de cetate proto-urbană, care cuprinde aproximativ 1.000 de case şi ateliere de metalurgie. Acest lucru o să-l aflăm doar după scanarea întregii zone pe care sperăm să o putem realiza împreună cu colegii din Germania", a mai spus Directorul Muzeului Judeţean. După scanarea întregului sit, specialiştii vor stabili locul unde se află cele mai importante vestigii, urmând ca acestea să fie cercetate şi apoi valorificate ştiinţific. "Vom încerca să facem o reconstituire a aşezării, reclădind câteva dintre locuinţe şi atelierele meşteşugăreşti. Acest lucru nu ar fi benefic doar din punct de vedere ştiinţific ci şi economic, având în vedere că în vecinătate se află Tăşnadul, un oraş din ce în ce mai căutat de turişti. Totodată, rezultatele cercetărilor vor fi cuprinse într-o lucrare despre civilizaţia tracă de pe aceste meleaguri", a încheiat Liviu Marta.

citeşte mai departe...


BIBLIOGRAFIE:


Sursa: http://www.adevarul.ro , 2011