Pagina principală
 ENDA
   Listă alfabetică articole
   Ultimele articole
   Clasament articole
   Hartă articole
   Asoc. Cult. Enciclopedia Dacica (2)
   Echipa ENDA (4)
   Activități ENDA (2)
   Voluntariat ENDA (5)
   Comunicate ENDA (3)
   Rapoarte de activitate (3)
LEGIO DACICA
   Prezentare (1)
   Activități (8)
   Poveștile Legio Dacica (15)
GENERALITĂŢI
   Terra Dacorum (24)
   Economia (12)
   Arta (6)
SOCIAL
   Regii (15)
   Personaje (6)
   Societate (3)
   Origini (2)
   Triburi (82)
   Împăraţii traco-daci (1)
SPIRITUALITATE ŞI CULTURĂ
   Ştiinţă (1)
   Kogaionon (7)
FENOMENUL MILITAR
   Armele (34)
   Seniorii războiului (7)
   Arhitectura militară (4)
   Cetăţile (20)
   Războaiele dacilor (17)
   Civis Romanus (7)
   Romanii (3)
CONEXE
   Dinastii imperiale (2)
   Migraţiile (10)
   Etnografica (6)
   Apoulon (5)
BIBLIOTECA VECHE
   Cuprins
   Surse elene (103)
   Surse latine (140)
   Surse româneşti (97)
   Surse diverse (9)
   Lapidarium (7)
   Traduceri (177)
BIBLIOTECA CONTEMPORANĂ
   Articole online
   Cărți online
   Periodice (58)
   Recenzii (12)
   Articole știinţifice (1)
   Repertorii arheologice (3)
   Surse contemporane (9)
BIBLIOTECA PDF
   Surse contemporane (8)
   Surse vechi (7)
UNIVERSITARIA
   Lucrări de licenţă (2)
   Cursuri (4)
ISTORIA ALTFEL
   Dacia 3D (10)
   Arheologie experimentală (3)
   Trupe de reconstituire istorică (1)
   Reconstituiri istorice (1)
   Filme artistice (4)
   Grafică (3)
   Poezii (12)
   Legende şi povestiri (3)
   English papers (55)
ZIARUL PERSONAL
   Borangic Cătălin (35)
   Marcu Marius (5)
   Velico Dacus (57)
MULTIMEDIA
   Imagini
   Video (35)
   Podcast (1)
INTERNET
   Resurse WWW (2)
   Ştiri (430)
   Diverse (2)


Pagina principalăHartă siteArhivă ştiriListă alfabetică articoleClasament articoleContact ENDA pe FacebookCanal Youtube ENDAENDA pe TwitterNoutăţi ENDA prin canal RSSAbonare newsletter Distribuie pe FacebookDistribuie pe TwitterDistribuie prin email

UNIUNEA EUROPEANĂ FINANŢEAZĂ REABILITAREA MONUMENTULUI TRIUMFAL TROPAEUM TRAIANI

PRECIZARE! Prezentul material NU este o producție ENDA, este o preluare de informație în baza legii 8/1996, Cap. III, Art. 9, Pct. e. Textul de mai jos nu este un material științific, ci un articol de presă, prezentarea lui nu are caracter de informare ci evenimențial și nu reflectă punctul de vedere al ENDA, ci al autorului materialului.


02-03-2012


Consiliul Judeţean Constanţa a găzduit miercuri (29 februarie 2012) şedinţa de lansare a ordinului de execuţie a lucrărilor la proiectul de reabilitare a monumentului triumfal Tropaeum Traiani, de la Adamclisi, din judeţul Constanţa.
Proiectul, în valoare totală de peste 18,2 milioane lei, este realizat prin Programul Operaţional Regional, fiind finanţat cu 11,6 milioane lei din fonduri europene nerambursabile şi cu alţi 1,7 milioane de lei, de la bugetul de stat.
Potrivit managerului de proiect, Elena Vornicu, lucrările sunt programate a se finaliza în luna august 2013, ansamblul monumental Tropaeum Traiani urmând a fi complet restaurat, reabilitat şi modernizat.
"Întregul complex va beneficia de modernizarea şi extinderea căilor rutiere ce fac legătura cu drumul naţional, cu cetatea şi muzeul arheologic. Va fi creată o reţea de iluminat decorativ şi va fi reabilitată reţeaua de iluminat public, vor fi amenajate două parcări şi grupuri sanitare pentru turişti, un infocentru şi poate ce este cel mai important va fi reabilitat arhitectural monumentul triumfal, urmând a fi înlocuite piesele grav degradate, inclusiv metopele votive, iar restul elementelor sculpturale şi frizele vor fi curăţate şi conservate de restauratori şi meşteri pietrari. Obiectivul subsidiar al proiectului constă în valorificarea durabilă a patrimoniului cultural şi implict creşterea numărului de vizitatori", a precizat Elena Vornicu.
Monumentul comemorativ Tropaeum Traiani, de la Adamclisi, a fost construit în cinstea împaratului Traian, între 106-109, pentru a omagia victoria armatei romane în luptele purtate la limes-ul sud-dunărean, în faţa alianţei geto-dace, bure şi sarmate, în anul 102, fiind considerat de istorici drept actul de naştere al poporului român, dăltuit în piatră.
Monumentul triumfal avea 39 de metri înălţime şi o formă circulară, cu diametru de 38 de3 metri, fiind alcătuit dintr-un nucleu cilindric (31 de metri în diametru şi 12,6 metri înăţime), înconjurat la bază de o platformă circulară cu şapte trepte de piatră.
Deasupra treptelor era un rând de 54 de metope din piatră din care s-au mai păstrat doar 49, sculptate în basorelief cu scene din timpul luptelor cu geto-dacii.
Deasupra nucleului se înalţă un acoperiş tronconic îmbrăcat în solzi din piatră şi un soclu hexagonal, înalt de şase metri, care susţine "trofeul" propriu-zis, un trunchi îmbrăcat în armură clasică romană,cu armele de luptă, având la picioare arme şi prizonieri sculptaţi tot în piatră.
Pe una dintre feţele soclului hexagonal a fost descifrată o inscripţie ce indică faptul că monumentul a fost închinat "Zeului Marte, răzbunătorul" de către "Nerva Traian August, împărat şi cezar, învingătorul germanilor şi dacilor, fiul divinului Nerva, mare preot, pentru a XIII-a oară tribun, pentru a VI-a oară împărat, pentru a V-a oară consul, părintele patriei".
În vecinătatea monumentului comemorativ este amplasat Mausoleul ridicat în memoria unui ofiţer superior roman. Mausoleul a fost descoperit de arheologul Grigore Tocilescu în anul 1897, în interiorul unui "gorgan" de pământ, iar la mică distanţă este Altarul, ridicat din ordinul împăratului Traian în amintirea militarilor romani căzuţi în bătălie.
Întregul ansamblu arheologic a fost restaurat pentru prima dată în perioada 1974 -1977.

citeşte mai departe...


BIBLIOGRAFIE:


Sursa: http://www.financiarul.ro , 2012