Pagina principală
 ENDA
   Listă alfabetică articole
   Ultimele articole
   Clasament articole
   Hartă articole
   Asoc. Cult. Enciclopedia Dacica (2)
   Echipa ENDA (4)
   Activități ENDA (2)
   Voluntariat ENDA (5)
   Comunicate ENDA (3)
   Rapoarte de activitate (3)
LEGIO DACICA
   Prezentare (1)
   Activități (8)
   Poveștile Legio Dacica (15)
GENERALITĂŢI
   Terra Dacorum (24)
   Economia (12)
   Arta (6)
SOCIAL
   Regii (15)
   Personaje (6)
   Societate (3)
   Origini (2)
   Triburi (82)
   Împăraţii traco-daci (1)
SPIRITUALITATE ŞI CULTURĂ
   Ştiinţă (1)
   Kogaionon (7)
FENOMENUL MILITAR
   Armele (34)
   Seniorii războiului (7)
   Arhitectura militară (4)
   Cetăţile (20)
   Războaiele dacilor (17)
   Civis Romanus (7)
   Romanii (3)
CONEXE
   Dinastii imperiale (2)
   Migraţiile (10)
   Etnografica (6)
   Apoulon (5)
BIBLIOTECA VECHE
   Cuprins
   Surse elene (103)
   Surse latine (140)
   Surse româneşti (97)
   Surse diverse (9)
   Lapidarium (7)
   Traduceri (177)
BIBLIOTECA CONTEMPORANĂ
   Articole online
   Cărți online
   Periodice (58)
   Recenzii (12)
   Articole știinţifice (1)
   Repertorii arheologice (3)
   Surse contemporane (9)
BIBLIOTECA PDF
   Surse contemporane (8)
   Surse vechi (7)
UNIVERSITARIA
   Lucrări de licenţă (2)
   Cursuri (4)
ISTORIA ALTFEL
   Dacia 3D (10)
   Arheologie experimentală (3)
   Trupe de reconstituire istorică (1)
   Reconstituiri istorice (1)
   Filme artistice (4)
   Grafică (3)
   Poezii (12)
   Legende şi povestiri (3)
   English papers (55)
ZIARUL PERSONAL
   Borangic Cătălin (35)
   Marcu Marius (5)
   Velico Dacus (57)
MULTIMEDIA
   Imagini
   Video (34)
   Podcast (1)
INTERNET
   Resurse WWW (2)
   Ştiri (430)
   Diverse (2)


Pagina principalăHartă siteArhivă ştiriListă alfabetică articoleClasament articoleContact ENDA pe FacebookCanal Youtube ENDAENDA pe TwitterNoutăţi ENDA prin canal RSSAbonare newsletter Distribuie pe FacebookDistribuie pe TwitterDistribuie prin email

PATRIMONIUL NAŢIONAL, TRAFICAT PE PIAŢA NEAGRĂ

PRECIZARE! Prezentul material NU este o producție ENDA, este o preluare de informație în baza legii 8/1996, Cap. III, Art. 9, Pct. e. Textul de mai jos nu este un material științific, ci un articol de presă, prezentarea lui nu are caracter de informare ci evenimențial și nu reflectă punctul de vedere al ENDA, ci al autorului materialului.Sute de obiecte de patrimoniu, de o valoare inestimabilă sunt căutate, de ani în şir, de poliţişti. Multe dintre ele au dispărut din judeţul Hunedoara şi grav este că acest lucru s-a întâmplat nu numai din siturile arheologice, în urma unor săpături neautorizate, ci şi de la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane ori din vechile biserici, aşa cum este cazul icoanelor pe lemn sau sticlă după care au scototcit poliţiştii.
O parte dintre obiectele dispărute sunt foarte valoroase şi există indicii că ar fi fost traficate pe piaţa neagră din străinătate, unde preţurile oferite de colecţionari sunt mult mai mari decât cele de pe piaţa neagră din România. Vorbim despre arme dacice sau medievale, kosoni din aur, icoane sau tablouri ale unor pictori celebri. Doar pentru o mică parte dintre ele există indicii despre presupusul loc unde ar fi ajuns, iar pentru recuperarea lor poliţiştii colaborează cu omologii lor din alte ţări. Cunoscătorii spun că, foarte probabil, multe dintre obiectele sustrase au ajuns pe panopliile sau în vitrinele unor colecţionari particulari, pentru că sunt interesante doar pentru cunoscători. Kosonii în schimb sunt în continuare cotaţi foarte bine şi sunt în continuare atractivii chiar şi pentru colecţionarii de ocazie. Astfel, chiar dacă preţurile au mai "căzut", pe fondul crizei, kosonii sunt încă bine cotaţi pe piaţa neagră internaţională. O singură monedă din aur se vinde acum cu câteva sute de euro, după ce în anii '90 un koson se comercializa cu peste 1.000 euro. Cunoscătorii spun că se oferă mai puţini bani deoarece piaţa este oarecum suprasaturată, dar este vorba despre o cădere artificială a preţurilor, pentru că la licitaţii cotaţiile sunt tot înalte. În 2001 s-a constatat lipsa unui scut rotund din fier, de factură dacică, provenit de la Cetatea Piatra Roşie. În aceeaşi situaţie se află mai multe săbii, de asemenea dacice ori medievale, dar şi pistoale de panoplie. În 1996, statul român a pierdut şi 2.440 monede din aur de tip "Koson" dintr-un tezaur de 3.000 de piese, care a fost găsit, în luna august, în situl arheologic Sarmizegetusa-Regia din Munţii Orăştiei, judeţul Hunedoara. Iar în aceeaşi situaţie sunt şi 12.000 de denari romani din argint, care au fost găsiţi în anul 2004, tot la Sarmizegetusa-Regia sau 2.700 monede din aur de tip "Lysimach", descoperite în acelaşi loc în 1999. Pe lista obiectelor date în urmărire naţională şi internaţională se mai află diverse obiecte de cult, icoane sau tablouri.

citeşte mai departe...


BIBLIOGRAFIE:


Sursa: http://www.citynews.ro , 2012