Pagina principală
 



ENDA
   Listă alfabetică articole
   Ultimele articole
   Clasament articole
   Hartă articole
   Asoc. Cult. Enciclopedia Dacica (2)
   Echipa ENDA (4)
   Activități ENDA (2)
   Voluntariat ENDA (5)
   Comunicate ENDA (3)
   Rapoarte de activitate (3)
LEGIO DACICA
   Prezentare (1)
   Activități (8)
   Poveștile Legio Dacica (15)
GENERALITĂŢI
   Terra Dacorum (24)
   Economia (12)
   Arta (6)
SOCIAL
   Regii (15)
   Personaje (6)
   Societate (3)
   Origini (2)
   Triburi (83)
   Împăraţii traco-daci (1)
SPIRITUALITATE ŞI CULTURĂ
   Ştiinţă (1)
   Kogaionon (7)
FENOMENUL MILITAR
   Armele (34)
   Seniorii războiului (7)
   Arhitectura militară (4)
   Cetăţile (20)
   Războaiele dacilor (17)
   Civis Romanus (7)
   Romanii (3)
CONEXE
   Dinastii imperiale (2)
   Migraţiile (10)
   Etnografica (6)
   Apoulon (5)
BIBLIOTECA VECHE
   Cuprins
   Surse elene (103)
   Surse latine (140)
   Surse româneşti (97)
   Surse diverse (9)
   Lapidarium (7)
   Traduceri (177)
BIBLIOTECA CONTEMPORANĂ
   Articole online
   Cărți online
   Periodice (58)
   Recenzii (12)
   Articole știinţifice (1)
   Repertorii arheologice (3)
   Surse contemporane (9)
BIBLIOTECA PDF
   Surse contemporane (8)
   Surse vechi (7)
UNIVERSITARIA
   Lucrări de licenţă (2)
   Cursuri (4)
ISTORIA ALTFEL
   Dacia 3D (10)
   Arheologie experimentală (3)
   Trupe de reconstituire istorică (1)
   Reconstituiri istorice (1)
   Filme artistice (4)
   Grafică (3)
   Poezii (12)
   Legende şi povestiri (3)
   English papers (55)
ZIARUL PERSONAL
   Borangic Cătălin (35)
   Marcu Marius (5)
   Velico Dacus (57)
MULTIMEDIA
   Imagini
   Video (36)
   Podcast (1)
INTERNET
   Resurse WWW (2)
   Ştiri (430)
   Diverse (2)


Pagina principalăHartă siteArhivă ştiriListă alfabetică articoleClasament articoleContact ENDA pe FacebookCanal Youtube ENDAENDA pe TwitterNoutăţi ENDA prin canal RSSAbonare newsletter Distribuie pe FacebookDistribuie pe TwitterDistribuie prin email

CETĂŢILE DACICE AU BANI, DAR ÎNCĂ NU AU STĂPÂN

PRECIZARE! Prezentul material NU este o producție ENDA, este o preluare de informație în baza legii 8/1996, Cap. III, Art. 9, Pct. e. Textul de mai jos nu este un material științific, ci un articol de presă, prezentarea lui nu are caracter de informare ci evenimențial și nu reflectă punctul de vedere al ENDA, ci al autorului materialului.


2012-03-28


Aproape 10 milioane de lei au la dispoziţie anul acesta arheologii care se ocupă de cercetarea cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei. Această alocare bugetară decisă de Ministerul Culturii depăşeşte, de departe, întreaga sumă de bani alocată de Guvern pentru cetăţi în ultimii 30 de ani. Mare parte din buget va fi cheltuită pe diverse dotări logistice, de la maşini şi ustensile până la generatoare electrice, aparatură de laborator şi containere de cazare. Arheologii pot spune că, cel puţin pe termen mediu, şi-au rezolvat problema. Rămâne însă în aer problema administrării zonei. Secretarul General al Guvernului, Attila Dezsi, spune însă că anul acesta speră să fie adoptată legea care să creeze zona cu statut special, administrată corect şi coerent.
Cetăţile dacice au acum bani pentru cercetare, dar mai au nevoie şi de legea specială mult promisă de guvernanţi.
În 2012, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) Cluj - Napoca are la dispoziţie aproape 100 de miliarde de lei vechi pentru a se dota corespunzător şi pentru a intensifica cercetările arheologice din cetăţile dacice. Mai bine de jumătate din sumă se va duce pe dotări de ordin logistic, iar achiziţiile se vor face chiar în perioada următoare.

Cetăţile, "invadate" de containere

Directorul MNIT, Carmen Ciongradi, spune că vor fi necesare, în primul rând, cel puţin 30 de containere în care să fie amenajate spaţii de cazare, laboratoare, birouri şi depozite pentru patru dintre cele şase cetăţi ale complexului de fortificaţii dacice din Munţii Orăştiei: Sarmizegetusa Regia, Blidaru, Costeşti-Cetăţuie şi Piatra Roşie. "În perioada imediat următoare vom începe procedurile de achiziţie pe SEAP şi sperăm ca la vară arheologii să nu mai fie nevoiţi să doarmă în corturi. Din momentul în care vom avea dotările prevăzute în proiectul nostru, cercetarea la faţa locului se va putea derula vreme de şase luni pe an, şi nu doar câteva săptămâni ca până acum. Pe scurt, şase luni se vor face cercetări la faţa locului, iar în celelalte şase luni, se vor derula procedurile de cercetare ori restaurare la sediul muzeului", adaugă Carmen Ciongradi.
Conform acesteia, banii sunt distribuiţi pentru trei mari capitole: dotările logistice (capitol care va înghiţi mai bine de 5 milioane de lei), cercetarea arheologică şi cercetările din domenii conexe (geologie, topografie, numismatică etc.). "Cheltuielile de ordin logistic vor fi mai mari pentru că vorbim despre aproximativ 30 de containere pe care intenţionăm să le achiziţionăm, despre aparatura necesară, dar şi despre asigurarea unor condiţii minime de trai pentru arheologi, începând de la apă curentă, duşuri, toalete, energie electrică şi până la amenajarea câte unui laborator de cercetare, a unui depozit şi a unui birou pentru fiecare dintre cele patru cetăţi vizate. Anul acesta, prioritară va fi Sarmizegetusa Regia", adaugă Ciongradi. Directorul MNIT spune că, deocamdată, nu s-a decis unde anume vor fi amplasate containerele, însă precizează că, în orice caz, ele nu vor fi puse pe siturile arhologice.

citeşte mai departe...


BIBLIOGRAFIE:


Sursa: http://www.replicahd.ro , 2012