Pagina principală
 



ENDA
   Listă alfabetică articole
   Ultimele articole
   Clasament articole
   Hartă articole
   Asoc. Cult. Enciclopedia Dacica (2)
   Echipa ENDA (4)
   Activități ENDA (2)
   Voluntariat ENDA (5)
   Comunicate ENDA (3)
   Rapoarte de activitate (3)
LEGIO DACICA
   Prezentare (1)
   Activități (8)
   Poveștile Legio Dacica (15)
GENERALITĂŢI
   Terra Dacorum (24)
   Economia (12)
   Arta (6)
SOCIAL
   Regii (15)
   Personaje (6)
   Societate (3)
   Origini (2)
   Triburi (83)
   Împăraţii traco-daci (1)
SPIRITUALITATE ŞI CULTURĂ
   Ştiinţă (1)
   Kogaionon (7)
FENOMENUL MILITAR
   Armele (34)
   Seniorii războiului (7)
   Arhitectura militară (4)
   Cetăţile (20)
   Războaiele dacilor (17)
   Civis Romanus (7)
   Romanii (3)
CONEXE
   Dinastii imperiale (2)
   Migraţiile (10)
   Etnografica (6)
   Apoulon (5)
BIBLIOTECA VECHE
   Cuprins
   Surse elene (103)
   Surse latine (140)
   Surse româneşti (97)
   Surse diverse (9)
   Lapidarium (7)
   Traduceri (177)
BIBLIOTECA CONTEMPORANĂ
   Articole online
   Cărți online
   Periodice (58)
   Recenzii (12)
   Articole știinţifice (1)
   Repertorii arheologice (3)
   Surse contemporane (9)
BIBLIOTECA PDF
   Surse contemporane (8)
   Surse vechi (7)
UNIVERSITARIA
   Lucrări de licenţă (2)
   Cursuri (4)
ISTORIA ALTFEL
   Dacia 3D (10)
   Arheologie experimentală (3)
   Trupe de reconstituire istorică (1)
   Reconstituiri istorice (1)
   Filme artistice (4)
   Grafică (3)
   Poezii (12)
   Legende şi povestiri (3)
   English papers (55)
ZIARUL PERSONAL
   Borangic Cătălin (35)
   Marcu Marius (5)
   Velico Dacus (57)
MULTIMEDIA
   Imagini
   Video (35)
   Podcast (1)
INTERNET
   Resurse WWW (2)
   Ştiri (430)
   Diverse (2)


Pagina principalăHartă siteArhivă ştiriListă alfabetică articoleClasament articoleContact ENDA pe FacebookCanal Youtube ENDAENDA pe TwitterNoutăţi ENDA prin canal RSSAbonare newsletter Distribuie pe FacebookDistribuie pe TwitterDistribuie prin email

ARTĂ ŞI MEŞTEŞUG ÎN EPOCA REGATULUI DAC

PRECIZARE! Prezentul material NU este o producție ENDA, este o preluare de informație în baza legii 8/1996, Cap. III, Art. 9, Pct. e. Textul de mai jos nu este un material științific, ci un articol de presă, prezentarea lui nu are caracter de informare ci evenimențial și nu reflectă punctul de vedere al ENDA, ci al autorului materialului.


03-07-2012


Artefacte de os şi corn. Expoziţie la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva

În data de 24 mai a.c., în prezenţa unui numeros public şi a presei locale a fost vernisată la sediul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane (Magna Curia) de la Deva, jud. Hunedoara, expoziţia temporară cu tema: "Artă şi meşteşug în epoca Regatului Dac. Artefacte de os şi corn". Ea este rezultatul colaborării fructuoase a mai multor instituţii cunoscute din domeniul muzeal, universitar şi al ONG-urilor locale: Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane, Deva (iniţiator şi finanţator; curator: cercetător dr. Iosif Vasile Ferencz; arheolog drd. Marius Barbu; arheolog Mihaela Ion); Universitatea Creştină "Dimitrie Cantemir", Facultatea de Istorie, Centrul de Cercetări de Istorie Naţională şi Europeană, Bucureşti (conf. dr. Corneliu Beldiman; cercetător dr. Diana-Maria Sztancs, experţi ai domeniului); Muzeul "Castelul Corvinilor", Hunedoara (arheolog dr. Cristian Constantin Roman); Muzeul de Istorie Sighişoara (dr. Nicolae Teşcula, director); Asociaţia "ProCorvina", Hunedoara.
În două săli, expoziţia etalează o concepţie originală şi un design special, reunind materiale grafice (fotografii, desene, scheme) şi texte explicative pe roll-ups şi panouri de mari dimensiuni, ilustrând mediul animal în cursul celei de a doua epoci a fierului şi evoluţia utilizării complexe a elementelor scheletice animale (materiile dure animale) pe teritoriul României, ca şi elemente ale "bestiarului" dac în reprezentări de epocă pe artefacte precum vase ceramice, piese de bronz, aur şi argint, scenele Columnei Traiane etc. Acestora li se adaugă numeroase artefacte de os şi corn de cerb şi căprior, provenind din cercetările mai vechi sau recente efectuate în patru importante situri dacice din Transilvania de sud-vest şi Banat: Ardeu-"Cetăţuie" şi Hunedoara-"Grădina Castelului", jud.Hunedoara; Sighişoara-"Wietenberg", jud.Mureş; Unip-"Dealul Cetăţuica", jud.Timiş.
Este vorba de obiecte diverse, etalate pentru prima dată într-o astfel de formulă (cele mai multe dintre ele chiar rămase nevalorificate expoziţional până acum), de mare interes deopotrivă pentru specialişti şi marele public, atât în planul valorizării patrimoniului arheologic naţional mobil, cât şi în acela al ilustrării unor manifestări tehnologice speciale din vremea civilizaţiei dacice: unelte şi accesorii, precum mânerele, şaibele şi plăselele din corn de cervide; una dintre acestea (descoperită la Ardeu-"Cetăţuie") reprezintă, până acum, un unicat în spaţiul României; este decorată cu motive geometrice gravate, puse în evidenţă în mod spectaculos prin designul expunerii şi prin fotografii realizate cu ajutorul microscopului digital; tot aici se cuvine menţionat un superb manşon din corn de cerb, provenind de la Unip-"Dealul Cetăţuica", excepţional conservat, decorat în manieră similară şi valorificat prin aceleaşi tehnici ale microscopiei digitale; arme (vârfuri de săgeţi); piese de port (piepteni din corn de cerb) şi de podoabă (mărgele, pandantive), între care se remarcă acelea confecţionate din canini de cerb, elemente anatomice având semnificaţii simbolice şi magico-religioase aparte, fiind, în acelaşi timp, trofee căutate şi foarte apreciate de vânătorii tuturor timpurilor. Trebuie remarcată şi prezenţa unui zar de os, foarte bine păstrat, piesă de import din lumea romană, atribuit (cu probabilitate) locuirii dacice din cetatea de la Ardeu.
Un segment important al expoziţiei se referă la reconstituirea experimentală, după toate rigorile domeniului, a unui atelier de meşter dac specializat în prelucrarea osului şi a cornului de cervide şi de erbivore, contribuţie de mare atracţie pentru public datorată unuia dintre cei mai buni specialişti ai domeniului, arheologul drd. Marius Barbu; în ambianţa acestui "colţ tehnologic" regăsim atât uneltele de fier specifice (topor, secure, cuţite diverse, sfredel, ferăstrău, instrumente pentru gravat etc., ele însele reproduse experimental), materiile prime, brute sau procesate în diverse stadii, cât şi obiectele finite, variate ca tipuri şi perfect funcţionale, identice acelora cunoscute în perioada de maximă evoluţie a civilizaţiei dacice. Sectorul atelierului experimental este completat cu un produs multimedia original, special creat pentru acest prilej şi care rulează continuu pe un ecran LCD; este vorba de filmul care redă în detaliu realizarea unor artefacte din materii dure animale ("actor": Marius Barbu; regia, imaginea şi montajul: Cristian Damiean).
În expoziţie au fost incluse, ca elemente de ambianţă de mare efect, replici ale unor vase ceramice dacice, amplasate pe butuci de fag din zona cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei; material osteologic recuperat în urma săpăturilor de la Ardeu; scheletele unor animale; coarne de cerb; o acvilă tratată taxidermic; douădintre celebrele piese arhitectonice decorative de calcar de la Grădiştea Muncelului, decorate cu siluete de păsări.
Realizatorii expoziţiei au inserat în scenariul vernisajului şi o activitate de pedagogie muzeală, asigurată de dr. Diana-Maria Sztancs, care a efectuat ghidajul pentru primii vizitatori, elevii clasei I (prof. Mihaela Dobra) a Liceului de Muzică şi Arte Plastice "Sigismund Toduţă" din Deva; datele şi impresiile culese de ei au fost apoi materializate prin modelarea în lut a unor animale şi exponate în cadrul atelierului organizat şi supervizat de dr. Diana-Maria Sztancs.
Expoziţia "Artă şi meşteşug în epoca Regatului Dac. Artefacte de os şi corn" va rămâne deschisă până la mijlocul lunii iulie la Deva, urmând a fi itinerată la muzeele partenere, apoi la alte instituţii de profil din ţară.
Este în curs de elaborare şi se va tipări curând un catalog detaliat, care va cuprinde informaţii diverse despre artefactele din materii dure animale, fişe, precum şi un bogat corpus imagistic color.
Detalii suplimentare despre eveniment se pot regăsi la:
http://www.mcdr.ro (Evenimente)
http://www.zvj.ro/articole-12736-
http://www.servuspress.ro/servus/2012/05/artefacte-din-os-si-corn-la-mcdr-deva-2/
http://nou.zhd.ro/article/artefacte-din-os-%C5%9Fi-corn-expuse-la-muzeul-devean
http://www.hunedoaramea.ro/article/c%C4%83l%C4%83torie-%C3%AEn-timp-obiecte-din-os-%C8%99i-corn-f%C4%83urite-de-daci-galerie-foto
http://www.hunedoaramea.ro/content/expozi%C8%9Bie-la-muzeul-din-deva-59 (Galerie foto)

citeşte mai departe...


BIBLIOGRAFIE:


Sursa: http://cimec.wordpress.com , 2012