Pagina principală
 ENDA
   Listă alfabetică articole
   Ultimele articole
   Clasament articole
   Hartă articole
   Asoc. Cult. Enciclopedia Dacica (2)
   Echipa ENDA (4)
   Activități ENDA (2)
   Voluntariat ENDA (5)
   Comunicate ENDA (3)
   Rapoarte de activitate (3)
LEGIO DACICA
   Prezentare (1)
   Activități (8)
   Poveștile Legio Dacica (15)
GENERALITĂŢI
   Terra Dacorum (24)
   Economia (12)
   Arta (6)
SOCIAL
   Regii (15)
   Personaje (6)
   Societate (3)
   Origini (2)
   Triburi (82)
   Împăraţii traco-daci (1)
SPIRITUALITATE ŞI CULTURĂ
   Ştiinţă (1)
   Kogaionon (7)
FENOMENUL MILITAR
   Armele (34)
   Seniorii războiului (7)
   Arhitectura militară (4)
   Cetăţile (20)
   Războaiele dacilor (17)
   Civis Romanus (7)
   Romanii (3)
CONEXE
   Dinastii imperiale (2)
   Migraţiile (10)
   Etnografica (6)
   Apoulon (5)
BIBLIOTECA VECHE
   Cuprins
   Surse elene (103)
   Surse latine (140)
   Surse româneşti (97)
   Surse diverse (9)
   Lapidarium (7)
   Traduceri (177)
BIBLIOTECA CONTEMPORANĂ
   Articole online
   Cărți online
   Periodice (58)
   Recenzii (12)
   Articole știinţifice (1)
   Repertorii arheologice (3)
   Surse contemporane (9)
BIBLIOTECA PDF
   Surse contemporane (8)
   Surse vechi (7)
UNIVERSITARIA
   Lucrări de licenţă (2)
   Cursuri (4)
ISTORIA ALTFEL
   Dacia 3D (10)
   Arheologie experimentală (3)
   Trupe de reconstituire istorică (1)
   Reconstituiri istorice (1)
   Filme artistice (4)
   Grafică (3)
   Poezii (12)
   Legende şi povestiri (3)
   English papers (55)
ZIARUL PERSONAL
   Borangic Cătălin (35)
   Marcu Marius (5)
   Velico Dacus (57)
MULTIMEDIA
   Imagini
   Video (34)
   Podcast (1)
INTERNET
   Resurse WWW (2)
   Ştiri (430)
   Diverse (2)


Pagina principalăHartă siteArhivă ştiriListă alfabetică articoleClasament articoleContact ENDA pe FacebookCanal Youtube ENDAENDA pe TwitterNoutăţi ENDA prin canal RSSAbonare newsletter Distribuie pe FacebookDistribuie pe TwitterDistribuie prin email

POROLISSUM FEST, UN FESTIVAL DE RECONSTITUIRE ISTORICĂ

PRECIZARE! Prezentul material NU este o producție ENDA, este o preluare de informație în baza legii 8/1996, Cap. III, Art. 9, Pct. e. Textul de mai jos nu este un material științific, ci un articol de presă, prezentarea lui nu are caracter de informare ci evenimențial și nu reflectă punctul de vedere al ENDA, ci al autorului materialului.


16-07-2012


Complexul Arheologic Porolissum va găzdui, în perioada 3-5 august, cea de-a doua ediţie a Festivalului "Porolissum Fest - romani şi barbari la graniţa de nord-vest a Daciei". Evenimentul este organizat de Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, în colaborare cu instituţii publice şi private. Festivalul pregăteşte publicului o reconstituire istorică cu o tematică aleasă de specialiştii muzeului.
Directorul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă, Corina Bejinariu, a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că acest eveniment cultural-artistic este unic în judeţ, chiar şi la nivel regional, pentru faptul că se desfăşoară în Complexul Arheologic Porolissum. "Cele mai de impact manifestări sunt cele care se desfăşoară în locaţii congruente, ofertante pentru acest gen de evenimente cum este şi reconstituirea istorică din perioada romanilor. De astfel, suntem singura instituţie care realizăm o asemenea activitate la Complexul Arheologic Porolissum", a declarat Corina Bejinariu.
Managerul de proiect, Horea Pop, prezent la conferinţa de presă, a declarat că activităţile cuprinse în program au rolul principal de promovare a Complexului Arheologic Porolissum. "Mizăm pe cât mai mulţi participanţi la festivalul din acest an, faţă de prima ediţie la care au fost aproximativ 1.000 de spectactori", a precizat managerul de proiect.
Activităţile principale ale festivalului cuprind: o masă rotundă (Porolissum - cercetări arheologice recente, valorificare ştiinţifică şi turistică), un vernisaj de expoziţie de postere (Aurul şi argintul Daciei), o paradă militară a trupelor de reenactment, expoziţii cu vânzare replici şi suveniruri, standuri pentru alimentaţie publică cu mâncare după reţete antice în veselă "romană"; vizitarea taberelor militare; ateliere tematice pentru copii şi adulti; momente cultural-artistice; concursuri de tras cu arcul, cu suliţa, cu securea şi cu praştia; un concurs de prezentare de costum militar şi costum civil antic; simularea unui conflict militar antic dintre barbari şi romani; evocarea unor ritualuri antice de înmormântare şi de încoronare; excursii tematice (la obiective arheologice din perimetrul extins al complexului Porolissum).

Festival vs. mici şi bere

Corina Bejinariu s-a arătat, însă, nemulţumită de faptul că evenimentul se suprapune cu o altă manifestare organizată în municipiu. "Este foarte important ca sălăjenii să vină la acest eveniment, cu toate că partea de spectacol se suprapune cu ultima zi, 5 august, a Festivalului Verii. Aş vrea să cred că între sălăjeni există un segment de public fidelizat pentru astfel de evenimente cultural-artistice. Orice suprapunere de program oferă posibilitatea comunităţii locale de a rămâne în oraş, să vizioneze programul de folclor, decât să vină la Porolissum. Sunt foarte incisivă, fiind etnolog, dar sunt multe evenimente concentrate pe spectacole folclorice, astfel că vreau să conving comunitatea să lase acea zi pentru Porolissum Fest", a precizat directorul institutiei organizatoare.
Directorul Muzeului de Istorie şi Arta susţine că festivalul nu putea fi amânat din cauza termenelor contractuale stipulate. "Proiectul care încadrează festivalul nostru s-a clasat pe locul trei dintre cele aproximativ 300 de proiecte depuse, la secţiunea patrimoniu cultural naţional, pentru obţinerea finanţării. Am obţinut cu greu finanţarea şi riscăm să pierdem credibilitatea în organizarea şi desfăşurarea unui eveniment important pentru comunitate. Aş vrea să cred că între sălăjeni există un segment de public fidelizat pentru evenimente cultural-artistice. Obiectivul major nu este neapărat acela de a aduna cât mai mulţi participanţi, ci de a face educaţie, de a-i învăţa pe oameni că se poate mai mult decât mici şi bere", a mentionat Bejinariu.

Se doreşte un festival internaţional

Valoarea proiectului aprobată este de 52.000 de lei, dintre care 45.000 obţinuţi prin finanţare din partea Administraţiei Fondului Cultural Naţional, iar circa 7-8.000 de lei, din partea Consiliului Judeţean Sălaj. "Chiar dacă suma obţinută nu este sufiecientă pentru acoperirea costurilor care implică un astfel de eveniment, avem sprijin din partea Consiliului Judeţean. Ne dorim un festival internaţional de reconstituire istorică", a precizat Corina Bejinariu.

citeşte mai departe...


Sălăjenii, aşteptaţi la Porolissum Fest

„Porolissum Fest-romani şi barbari la graniţa de nord-vest a Daciei” este un proiect de reconstituire istorică, derulat de Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, cu finanţare din partea Administraţiei Fondului Cultural Român. Festivalul se va desfăşura la castrul roman de la Porolissum. Manifestările sunt programate pentru perioada 3-5 august, perioadă în care va avea loc un alt eveniment în Zalău şi anume Zilele Cetăţii. Motiv pentru care directorul Muzeului Judeţean Zalău a spus că şi-ar dori să poată convinge comunitatea să participe în număr cât mai mare la evenimentul de la Porolissum, chiar dacă în Zalău va fi o zi de folclor. Şi asta dintr-un motiv foarte simplu, spectacolele de folclor sunt mult mai prezente pe scenele diverselor manifestări organizate în oraş sau în judeţ, însă un eveniment de reconstituire istorică, ca cel de la Porolisum, are loc mai rar. Valoarea totală a Porolissum Fest este de 52 de mii de lei, din care finanţarea Administraţiei Fondului Cultural Român este de 45 de mii de lei, iar contribuţia Muzeului de aproximativ 8 mii de lei. În prima zi a Festivalului, este programată o masă rotundă „Porolissum-cercetări arheologice recente, valorificare ştiinţifică şi turistică” şi vernisajul expoziţiei de postere „Aurul şi argintul Daciei”. „Ne propunem să invităm cercetători care au derulat activităţi de cercetare în complexul arheologic Porolissum, cărora să li se alăture reprezentanţi au autorităţilor publice locale şi ai instituţiilor deconcentrate, respectiv Direcţia Judeţeană pentru Cultură pentru că ne propunem să discutăm, dincolo de o prezentare succintă a cercetărilor ştiinţifice derulate în proiect, în principal pe ideea valorificării, şi ştiinţifice şi turistice, a complexului arheologic”, a declarat Corina Bejinariu.
Excursii tematice şi demonstraţii de luptă
Pentru ziua de sâmbătă, 4 august au fost programate excursii tematice la obiective istorice din arealul sitului Porolissum - Limesul de la Brebi, Fortificaţia din epoca fierului, cariera romană şi chiliile de pe dealul Cămnin, Fortificaţia dacică de pe dealul Măgura Moigradului, Bisericuţa săpată în piatră de la Viile Jacului, Apeductul roman. Însă ziua în care vor avea loc cele mai multe activităţi şi cele mai spectaculoase pentru public este cea de duminică, 5 august. Astfel, la ora 12,00 va avea loc deschiderea oficială a evenimentului, care va continua cu activităţile pregătite special pentru această zi, cum ar fi funeraliile împăratului Traian şi proclamarea noului împărat, Hadrian, demonstraţii ale trupelor participante, lupte de gladiatori, parada trupelor, jocuri demonstrative de ţurca, concert de muzică şi proiecţia unui film istoric.

citeşte mai departe...


BIBLIOGRAFIE:


Sursa:
http://www.magazinsalajean.ro , 2012
http://www.salajeanul.ro , 2012