Pagina principală
 ENDA
   Listă alfabetică articole
   Ultimele articole
   Clasament articole
   Hartă articole
   Asoc. Cult. Enciclopedia Dacica (2)
   Echipa ENDA (4)
   Activități ENDA (2)
   Voluntariat ENDA (5)
   Comunicate ENDA (3)
   Rapoarte de activitate (3)
LEGIO DACICA
   Prezentare (1)
   Activități (8)
   Poveștile Legio Dacica (15)
GENERALITĂŢI
   Terra Dacorum (24)
   Economia (12)
   Arta (6)
SOCIAL
   Regii (15)
   Personaje (6)
   Societate (3)
   Origini (2)
   Triburi (83)
   Împăraţii traco-daci (1)
SPIRITUALITATE ŞI CULTURĂ
   Ştiinţă (1)
   Kogaionon (7)
FENOMENUL MILITAR
   Armele (34)
   Seniorii războiului (7)
   Arhitectura militară (4)
   Cetăţile (20)
   Războaiele dacilor (17)
   Civis Romanus (7)
   Romanii (3)
CONEXE
   Dinastii imperiale (2)
   Migraţiile (10)
   Etnografica (6)
   Apoulon (5)
BIBLIOTECA VECHE
   Cuprins
   Surse elene (103)
   Surse latine (140)
   Surse româneşti (97)
   Surse diverse (9)
   Lapidarium (7)
   Traduceri (177)
BIBLIOTECA CONTEMPORANĂ
   Articole online
   Cărți online
   Periodice (58)
   Recenzii (12)
   Articole știinţifice (1)
   Repertorii arheologice (3)
   Surse contemporane (9)
BIBLIOTECA PDF
   Surse contemporane (8)
   Surse vechi (7)
UNIVERSITARIA
   Lucrări de licenţă (2)
   Cursuri (4)
ISTORIA ALTFEL
   Dacia 3D (10)
   Arheologie experimentală (3)
   Trupe de reconstituire istorică (1)
   Reconstituiri istorice (1)
   Filme artistice (4)
   Grafică (3)
   Poezii (12)
   Legende şi povestiri (3)
   English papers (55)
ZIARUL PERSONAL
   Borangic Cătălin (35)
   Marcu Marius (5)
   Velico Dacus (57)
MULTIMEDIA
   Imagini
   Video (35)
   Podcast (1)
INTERNET
   Resurse WWW (2)
   Ştiri (430)
   Diverse (2)


Pagina principalăHartă siteArhivă ştiriListă alfabetică articoleClasament articoleContact ENDA pe FacebookCanal Youtube ENDAENDA pe TwitterNoutăţi ENDA prin canal RSSAbonare newsletter Distribuie pe FacebookDistribuie pe TwitterDistribuie prin email

DACII DIN CRICĂU, MARII CÂŞTIGĂTORI AI FESTIVALULUI CETĂŢILOR DACICE

PRECIZARE! Prezentul material NU este o producție ENDA, este o preluare de informație în baza legii 8/1996, Cap. III, Art. 9, Pct. e. Textul de mai jos nu este un material științific, ci un articol de presă, prezentarea lui nu are caracter de informare ci evenimențial și nu reflectă punctul de vedere al ENDA, ci al autorului materialului.


24-07-2012


Sâmbătă şi duminică [14-15 iulie n.r.], comuna Cetatea de Baltă a găzduit cea de a VI-a ediţie a Festivalului Cetăţilor Dacice, un eveniment cultural-sportiv, organizat în fiecare an de Consiliul Judeţean Alba, cu scopul de a valorifica patrimoniul dacic al judeţului, astfel încât lumea dacilor să-i surprindă şi acum, după două mii de ani, pe participanţi.
În cadrul evenimentului, participanţii au avut parte, timp de două zile, de o atmosferă venită din vremea dacilor şi romanilor, putând vedea simulările de lupte care au fost completate de gladiatori, precum şi de o competiţie dură între echipele de daci ai celor cinci cetăţi participante, respectiv: Cetăţile din Cricău, Cetatea de Baltă, Săsciori, Ighiu şi Cugir.
Ziua de sâmbătă a fost dedicată unui program axat pe cultură, artă şi tradiţie, prin organizarea Târgului meşterilor populari şi a proiecţiei de film documentar istoric „Panorame istorice. Situri arheologice şi monumente din Transilvania în fotografii aeriene”. După-amiază, participanţii au putut asista la Parada motocicliştilor şi demonstraţia de powerlifting a sportivilor de la Clubul Zamolxis.
Seara s-a încheiat cu concertul trupelor Zadar, Non Profit şi Nicu Alifantis & Zan, după care a fost aprins şi celebrul „Rug al lui Zamolxe”.
În cadrul evenimentului, participanţii au avut ocazia de a vedea o defilare a unei cohorte a legiunii XIII Gemina, care a staţionat la Apulum (Alba Iulia), în perioada ocupaţiei romane din Dacia. Au urmat luptătorii daci, care au avut în frunte un preot şi un nobil, tarabostes. Dacii au fost însoţiţi de aliaţii lor de nădejde, sarmaţii, celebri pentru mânuirea cu măiestrie a arcului. Nu au lipsit nici nimfele dacilor, îmbrăcate în alb şi unduindu-se pe ritmuri străbune. Ultimii, dar nu cei din urmă: gladiatorii. După defilare, au urmat demonstraţii de luptă între daci şi romani, precum şi o demonstraţie a arcaşilor sarmaţi. De asemenea, în faţa participanţilor a defilat şi personajele istorice întruchipate de reprezentanţi ai Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia.
Foarte spectaculoase au fost şi luptele de gladiatori, prezentate de Virtus Antiqua - „Ludus Memnii”, care au oferit demonstraţii de un neaşteptat realism, dar şi cascadoriile ecvestre, prezentate de echipa formată din Filimon Iordache, Georgiana Neselean, Cornel Lucian, Dinu Marius Robert, George Niţulescu şi Lucian Forda, care au oferit asistenţei momente de mare curaj, abilitate şi suspans.
Cel mai aşteptat moment al Festivalului Cetăţilor Dacice de la Cetatea Albă a fost, bineînţeles, concursul în care reprezentanţii celor cinci localităţi participante, Cetatea de Baltă, Cricău, Cugir, Ighiu şi Săsciori, s-au întrecut să-şi demonstreze măiestria în probe sportive, cu arme specifice din vremea dacilor, având ca scop câştigarea dreptului de a găzdui următoarea ediţie a festivalului.
Regulamentul festivalului spune că cetatea care câştigă cele mai multe probe primeşte privilegiul de a organiza manifestările în anul următor.
Probele în care s-au întrecut echipele de feciori din cele cinci localităţi, atestate ca vechi cetăţi dacice, au fost: „Suliţaşul Cetăţii”, „Braţul de fier”, „Arcul Viteazului”, „Voinicul din cetate”, „Îndemanare şi curaj”, „Luptătorul”, „Rapid şi puternic”, „Carăuşii cetăţii”, „Să ne unim forţele”, „Cel mai iute de picior”, iar fiecare echipă a avut partea sa de susţinători printre zecile de spectatori. După o competiţie acerbă, cea de a şasea ediţie a Festivalului Cetăţilor Dacice organizat de Consiliul Judeţean Alba a fost adjudecat de Cetatea Cricău, care a câştigat cinci din cele zece probe. Aşa că, la anul, Festivalul Cetăţilor Dacice, eveniment unic în România, va avea loc în comuna Cricău.

citeşte mai departe...


BIBLIOGRAFIE:


Sursa: http://www.informatiadealba.ro , 2012