Pagina principală
 



ENDA
   Listă alfabetică articole
   Ultimele articole
   Clasament articole
   Hartă articole
   Asoc. Cult. Enciclopedia Dacica (2)
   Echipa ENDA (4)
   Activități ENDA (2)
   Voluntariat ENDA (5)
   Comunicate ENDA (3)
   Rapoarte de activitate (3)
LEGIO DACICA
   Prezentare (1)
   Activități (8)
   Poveștile Legio Dacica (15)
GENERALITĂŢI
   Terra Dacorum (24)
   Economia (12)
   Arta (6)
SOCIAL
   Regii (15)
   Personaje (6)
   Societate (3)
   Origini (2)
   Triburi (83)
   Împăraţii traco-daci (1)
SPIRITUALITATE ŞI CULTURĂ
   Ştiinţă (1)
   Kogaionon (7)
FENOMENUL MILITAR
   Armele (34)
   Seniorii războiului (7)
   Arhitectura militară (4)
   Cetăţile (20)
   Războaiele dacilor (17)
   Civis Romanus (7)
   Romanii (3)
CONEXE
   Dinastii imperiale (2)
   Migraţiile (10)
   Etnografica (6)
   Apoulon (5)
BIBLIOTECA VECHE
   Cuprins
   Surse elene (103)
   Surse latine (140)
   Surse româneşti (97)
   Surse diverse (9)
   Lapidarium (7)
   Traduceri (177)
BIBLIOTECA CONTEMPORANĂ
   Articole online
   Cărți online
   Periodice (58)
   Recenzii (12)
   Articole știinţifice (1)
   Repertorii arheologice (3)
   Surse contemporane (9)
BIBLIOTECA PDF
   Surse contemporane (8)
   Surse vechi (7)
UNIVERSITARIA
   Lucrări de licenţă (2)
   Cursuri (4)
ISTORIA ALTFEL
   Dacia 3D (10)
   Arheologie experimentală (3)
   Trupe de reconstituire istorică (1)
   Reconstituiri istorice (1)
   Filme artistice (4)
   Grafică (3)
   Poezii (12)
   Legende şi povestiri (3)
   English papers (55)
ZIARUL PERSONAL
   Borangic Cătălin (35)
   Marcu Marius (5)
   Velico Dacus (57)
MULTIMEDIA
   Imagini
   Video (36)
   Podcast (1)
INTERNET
   Resurse WWW (2)
   Ştiri (430)
   Diverse (2)


Pagina principalăHartă siteArhivă ştiriListă alfabetică articoleClasament articoleContact ENDA pe FacebookCanal Youtube ENDAENDA pe TwitterNoutăţi ENDA prin canal RSSAbonare newsletter Distribuie pe FacebookDistribuie pe TwitterDistribuie prin email

ROMANIAN LETTERS LANSEAZĂ CAMPANIA DE COLECTARE DE FOTOGRAFII "AJUTĂ-NE SĂ-I ADUCEM PE DACI ACASĂ!"

PRECIZARE! Prezentul material NU este o producție ENDA, este o preluare de informație în baza legii 8/1996, Cap. III, Art. 9, Pct. e. Textul de mai jos nu este un material științific, ci un articol de presă, prezentarea lui nu are caracter de informare ci evenimențial și nu reflectă punctul de vedere al ENDA, ci al autorului materialului.


24-07-2012


Portalul Romanian Letters derulează, în perioada iulie-octombrie 2012, campania de colectare de fotografii „Ajută-ne să-i aducem pe daci acasă!”, prin care îşi propune să adune imagini cât mai reuşite ale statuilor dacilor realizate de sculptori romani, statui aflate astăzi în muzee şi galerii din străinătate. Campania, care marchează aniversarea a 1900 de ani de la ridicarea la Roma a Forului lui Traian, este văzută de echipa Romanian Letters ca o şansă de a face cunoscută povestea incitantă a statuilor romane ale dacilor. Acţiunea se adresează tuturor celor care locuiesc sau călătorsc în această perioadă în ţările în care se află aceste statui, şi anume Italia, Marea Britanie, Spania, Grecia, Statele Unite, Israel, Rusia, Germania, Belgia, Franţa, Turcia şi Danemarca (vezi aici detaliile exacte).
Participanţii sunt invitaţi să fotografieze statuile şi să posteze imaginile pe pagina oficială de Facebook a campaniei. Cele mai bune fotografii vor fi incluse într-o expoziţie organizată de Romanian Letters pe 1 decembrie. În cadrul expoziţiei va fi prezentat şi un colaj special, alcătuit din fotografiile tututor celor care au participat la campanie.
Redescoperirea statuilor dacilor este considerată de Romanian Letters un demers civic şi constituie una dintre preocupările constante ale echipei. De altfel, Romanian Letters a creat un site special dedicat acestui subiect, unde sunt adunate fotografii şi descrieri ale acestor statui, precum şi detalii despre locurile în care acestea se află. Site-ul a fost realizat în colaborare cu istoricul Leonard Velcescu, doctor în Istoria Artei şi Arheologiei la Universitatea din Sorbona, a cărui teză („Les Daces dans la sculpture romaine. Etude d'iconographie romaine”) a stat la baza conceperii site-ului.
Leonard Velcescu, care lucrează în prezent la departamentul de cercetare al Universităţii Perpignan (Franţa), s-a dedicat timp de 15 ani identificării şi analizării statuilor dacilor. Acestea au fost realizate în timpul domniei lui Traian (98-117 d.Hr), perioadă considerată de istorici apogeul artei romane. Lucrările, care îi prezintă pe daci în ipostaze impozante, au fost iniţial create pentru a împodobi Forul lui Traian, de la inaugurarea căruia se împlinesc anul acesta 1900 de ani. Forul a fost ridicat de cunoscutul Apolodor din Damasc, iar construcţia sa a durat şase ani.

citeşte mai departe...


BIBLIOGRAFIE:


Sursa: http://romanianletters.ro , 2012