Pagina principală
 



ENDA
   Listă alfabetică articole
   Ultimele articole
   Clasament articole
   Hartă articole
   Asoc. Cult. Enciclopedia Dacica (2)
   Echipa ENDA (4)
   Activități ENDA (2)
   Voluntariat ENDA (5)
   Comunicate ENDA (3)
   Rapoarte de activitate (3)
LEGIO DACICA
   Prezentare (1)
   Activități (8)
   Poveștile Legio Dacica (15)
GENERALITĂŢI
   Terra Dacorum (24)
   Economia (12)
   Arta (6)
SOCIAL
   Regii (15)
   Personaje (6)
   Societate (3)
   Origini (2)
   Triburi (83)
   Împăraţii traco-daci (1)
SPIRITUALITATE ŞI CULTURĂ
   Ştiinţă (1)
   Kogaionon (7)
FENOMENUL MILITAR
   Armele (34)
   Seniorii războiului (7)
   Arhitectura militară (4)
   Cetăţile (20)
   Războaiele dacilor (17)
   Civis Romanus (7)
   Romanii (3)
CONEXE
   Dinastii imperiale (2)
   Migraţiile (10)
   Etnografica (6)
   Apoulon (5)
BIBLIOTECA VECHE
   Cuprins
   Surse elene (103)
   Surse latine (140)
   Surse româneşti (97)
   Surse diverse (9)
   Lapidarium (7)
   Traduceri (177)
BIBLIOTECA CONTEMPORANĂ
   Articole online
   Cărți online
   Periodice (58)
   Recenzii (12)
   Articole știinţifice (1)
   Repertorii arheologice (3)
   Surse contemporane (9)
BIBLIOTECA PDF
   Surse contemporane (8)
   Surse vechi (7)
UNIVERSITARIA
   Lucrări de licenţă (2)
   Cursuri (4)
ISTORIA ALTFEL
   Dacia 3D (10)
   Arheologie experimentală (3)
   Trupe de reconstituire istorică (1)
   Reconstituiri istorice (1)
   Filme artistice (4)
   Grafică (3)
   Poezii (12)
   Legende şi povestiri (3)
   English papers (55)
ZIARUL PERSONAL
   Borangic Cătălin (35)
   Marcu Marius (5)
   Velico Dacus (57)
MULTIMEDIA
   Imagini
   Video (36)
   Podcast (1)
INTERNET
   Resurse WWW (2)
   Ştiri (430)
   Diverse (2)


Pagina principalăHartă siteArhivă ştiriListă alfabetică articoleClasament articoleContact ENDA pe FacebookCanal Youtube ENDAENDA pe TwitterNoutăţi ENDA prin canal RSSAbonare newsletter Distribuie pe FacebookDistribuie pe TwitterDistribuie prin email

DOUĂ MONEDE DACICE DIN AUR DE TIP KOSON, RECUPERATE LA DUBLIN ŞI REPATRIATE ÎN ROMÂNIA

PRECIZARE! Prezentul material NU este o producție ENDA, este o preluare de informație în baza legii 8/1996, Cap. III, Art. 9, Pct. e. Textul de mai jos nu este un material științific, ci un articol de presă, prezentarea lui nu are caracter de informare ci evenimențial și nu reflectă punctul de vedere al ENDA, ci al autorului materialului.


26-07-2012


Două monede dacice din aur de tip Koson furate din situl arheologic Sarmizegetusa Regia au fost recuperate la Dublin de procurorii Parchetului Curţii de Apel Alba-Iulia şi vor fi repatriate joi în România, urmând să intre în colecţia Muzeului Naţional de Istorie.

Două monede dacice din aur de tip Koson, recuperate la Dublin şi repatriate în România

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba-Iulia au recuperat, miercuri, cele două monede din aur de tip Koson (43-42BC), prin cooperare judiciară internaţională cu autorităţile din Republica Irlanda, informează, joi, Ministerul Public.
Monedele au fost indisponibilizate după expunerea la o licitaţie publică ce a avut loc în 18 februarie 2011, organizată de o casă de licitaţii din Dublin.
Indisponibilizarea monedelor a declanşat un proces judiciar complex şi de durată ce a avut loc în faţa instanţelor irlandeze, având ca obiectiv stabilirea apartenenţei juridice şi restituirea monedelor statului român.
Ataşatul de Afaceri Interne al Ambasadei României la Dublin a monitorizat permanent dosarul în parcurgerea etapelor şi a termenelor stabilite de către instanţele irlandeze până în 25 iulie 2011, când instanţa a dispus restituirea monedelor statului român, acestea urmând a fi depuse la Muzeul Naţional de Istorie a României.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) salută decizia autorităţilor judiciare irlandeze prin care s-a dispus restituirea unor bunuri de patrimoniu aparţinând statului roman.
"În urma unui demers complex de cooperare judiciară de excepţie, desfăşurat pe durata a aproximativ 16 luni, între instituţii româneşti - Ministerului Administraţiei şi Internelor, Ministerului Public, Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Muzeul Naţional de Istorie a României, Ministerului Afacerilor Externe, Ambasadei României la Dublin - şi Poliţia Naţională Irlandeză, două monede dacice din aur de tip Koson au fost recuperate şi vor fi repatriate în România. Bunurile de patrimoniu urmează a reveni în România în data de 26 iulie 2012", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe.
MAE precizează că această acţiune este rezultatul aplicării cu succes a convenţiei UNIDROIT şi reprezintă o premieră, fiind pentru prima oară când autorităţile româneşti reuşesc, ca urmare a unei decizii judecătoreşti emise de o instanţă din Uniunea Europeană, recuperarea unor piese exportate ilegal şi prezente în comerţul internaţional de antichităţi.
Cele două monede recuperate fac parte din singura emisiune dacică de aur, având pe revers legenda scrisă cu litere greceşti - Kosen.
Artefactele aparţin tezaurelor sustrase, în perioada 1998 - 2007, din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, judeţul Hunedoara, clasat monument istoric pe lista monumentelor UNESCO, a precizat Ministerul Public.
[...]
Din anul 2005 şi până în prezent, prin activitatea organelor judiciare, Patrimoniul Cultural Naţional a fost reîntregit cu mai multe tezaure recuperate: 706 monede Koson din aur, 13 brăţări dacice din aur, un colier cu pandative şi o pereche de cercei din aur, trei scuturi dacice din fier forjat, depozite de unelte şi arme, câteva zeci de mii de monede antice din aur, argint şi bronz, precum şi numeroase alte artefacte depuse în colecţiile Muzeului Naţional de Istorie a României, ale muzeelor naţionale de istorie din Alba-Iulia şi Cluj-Napoca, a precizat Ministerul Public.

citeşte mai departe...


BIBLIOGRAFIE:


Sursa: http://www.mediafax.ro , 2012