Pagina principală
 



ENDA
   Listă alfabetică articole
   Ultimele articole
   Clasament articole
   Hartă articole
   Asoc. Cult. Enciclopedia Dacica (2)
   Echipa ENDA (4)
   Activități ENDA (2)
   Voluntariat ENDA (5)
   Comunicate ENDA (3)
   Rapoarte de activitate (3)
LEGIO DACICA
   Prezentare (1)
   Activități (8)
   Poveștile Legio Dacica (15)
GENERALITĂŢI
   Terra Dacorum (24)
   Economia (12)
   Arta (6)
SOCIAL
   Regii (15)
   Personaje (6)
   Societate (3)
   Origini (2)
   Triburi (83)
   Împăraţii traco-daci (1)
SPIRITUALITATE ŞI CULTURĂ
   Ştiinţă (1)
   Kogaionon (7)
FENOMENUL MILITAR
   Armele (34)
   Seniorii războiului (7)
   Arhitectura militară (4)
   Cetăţile (20)
   Războaiele dacilor (17)
   Civis Romanus (7)
   Romanii (3)
CONEXE
   Dinastii imperiale (2)
   Migraţiile (10)
   Etnografica (6)
   Apoulon (5)
BIBLIOTECA VECHE
   Cuprins
   Surse elene (103)
   Surse latine (140)
   Surse româneşti (97)
   Surse diverse (9)
   Lapidarium (7)
   Traduceri (177)
BIBLIOTECA CONTEMPORANĂ
   Articole online
   Cărți online
   Periodice (58)
   Recenzii (12)
   Articole știinţifice (1)
   Repertorii arheologice (3)
   Surse contemporane (9)
BIBLIOTECA PDF
   Surse contemporane (8)
   Surse vechi (7)
UNIVERSITARIA
   Lucrări de licenţă (2)
   Cursuri (4)
ISTORIA ALTFEL
   Dacia 3D (10)
   Arheologie experimentală (3)
   Trupe de reconstituire istorică (1)
   Reconstituiri istorice (1)
   Filme artistice (4)
   Grafică (3)
   Poezii (12)
   Legende şi povestiri (3)
   English papers (55)
ZIARUL PERSONAL
   Borangic Cătălin (35)
   Marcu Marius (5)
   Velico Dacus (57)
MULTIMEDIA
   Imagini
   Video (35)
   Podcast (1)
INTERNET
   Resurse WWW (2)
   Ştiri (430)
   Diverse (2)


Pagina principalăHartă siteArhivă ştiriListă alfabetică articoleClasament articoleContact ENDA pe FacebookCanal Youtube ENDAENDA pe TwitterNoutăţi ENDA prin canal RSSAbonare newsletter Distribuie pe FacebookDistribuie pe TwitterDistribuie prin email

ROMANII ŞI DACII CLUJENI REÎNCEP CAMPANIA DE CUCERIRI

PRECIZARE! Prezentul material NU este o producție ENDA, este o preluare de informație în baza legii 8/1996, Cap. III, Art. 9, Pct. e. Textul de mai jos nu este un material științific, ci un articol de presă, prezentarea lui nu are caracter de informare ci evenimențial și nu reflectă punctul de vedere al ENDA, ci al autorului materialului.


03-08-2012


Membrii asociaţiei clujene de reconstituire istorică „Terra Dacica Aeterna” (TDA) au intrat într-o campanie intensă de „cuceriri”, atât în spaţiul carpato-danubiano-pontic, cât şi în afara acestuia.
Campania din această vară a început în urmă cu o săptămână, în Alba, la Festivalul Cetăţilor Dacice, şi au pornit într-o campanie în Polonia, la Hrubieszow, unde se desfăşoară, în acest week-end, a doua ediţie a Festivalului antic „Gothania”. TDA este reprezentantă de peste 30 de romani şi daci, care se vor alătura altor circa 150 de romani şi barbari, membri ai unor asociaţii cu profil antic din mai multe ţări europene.
Festivalul „Gothania” este la a doua ediţie, iar TDA a fost prezentă şi la prima ediţie a festivalului, cea de anul trecut.
În următorul week-end, în intervalul 3-5 august, membrii TDA vor fi prezenţi la Porolissum Fest, manifestare care va avea loc lângă Zalău, la Porolissum, vechea localitate romană de pe graniţa Imperiului Roman. Pe lângă TDA, la Porolissum vor fi prezenţi şi cei de la Vulturii din Călata, Lupii Pustei-Oradea, COHORS III Campestris - MJIAZalău, Lupii Daciei-MJIA Zalău, Zânele Zalăului, Vikingi de la SilfrHaukr şi gladiatori de la Virtvs Antiqva-Cluj. În afară de lupte, printre altele, la Porolissum vor avea loc „funeraliile împăratului Traian şi proclamarea noului împărat, Hadrian”, parade militare, concursuri etc.
La mijlocul lunii august, membrii TDA vor participa la prima ediţie a Festivalului antic Tomis de la Constanţa, iar la o săptămână distanţă, în 24-26 august, vor fi prezenţi în Ungaria, la Szombathely, la Ludi Savarensis, unul dintre cele mai mari festivaluri istorice din Europa. La festivalul de la Szombathely vor fi prezente zeci de asociaţii din toată Europa, iar ca un fapt divers, oraşul îşi triplează populaţia în timpul festivalului, ca urmare a numărului mare de vizitatori.
O altă prezenţă a celor din TDA în următoarea perioadă va fi în Turcia, la sfârşitul lunii august şi începutul lunii septembrie, la prima ediţie a unui festival cu profil antic, iar în a doua jumătate a lunii septembrie vor fi prezenţi şi la Festivalul „Zilele Romane”, organizat la Zalău.
„Deşi în această perioadă avem un program foarte dens, încercăm să onorăm invitaţiile pe care le primim din ţară şi străinătate, la diferite festivaluri. Încercăm să ne ridicăm - şi cred că o facem cu succes - la nivelul colegilor noştri din străinătate, deşi în România nu avem o tradiţie a reenactmentului, aşa cum au foarte multe alte ţări europene şi nu numai. Vrem să ne continuăm «cuceririle» teritoriale, dar cel mai mult vrem să cucerim inimile celor care ne privesc. Să le cucerim atât noi, prin prestaţia noastră, dar mai ales să se lase cuceriţi de farmecul istoriei. Sperăm ca în această toamnă să ne poată vedea din nou «la lucru» şi publicul clujean”, a declarat Cătălin Gocan, vicepreşedinte al TDA.
TDA a participat la zeci de festivaluri în ţară şi străinătate, printre care s-a numărat şi unul din capitala Italiei - „Natale di Roma”. De asemenea, s-a implicat în numeroase proiecte destinate elevilor şi menite să-i apropie pe aceştia de pasiunea pentru istorie şi au participat şi la filmări pentru diverse documentare realizate de canale precum ZDF, HBO, History Chanel sau National Geographic.
„Dacii” şi „romanii” clujeni sunt specialişti în istorie, dar şi alţi pasionaţi de istorie care activează în multe alte domenii.

citeşte mai departe...


BIBLIOGRAFIE:


Sursa: http://alba.citynews.ro , 2012