CEA MAI VECHE VOPSEA DIN LUME, DESCOPERITĂ LA CRISTIAN
PRECIZARE! Prezentul material NU este o producție ENDA, este o preluare de informație în baza legii 8/1996, Cap. III, Art. 9, Pct. e. Textul de mai jos nu este un material științific, ci un articol de presă, prezentarea lui nu are caracter de informare ci evenimențial și nu reflectă punctul de vedere al ENDA, ci al autorului materialului.
|
09-08-2012
Săpăturile arheologice făcute de specialiştii Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu pe tronsonul patru al autostrăzii Sibiu-Orăştie au dus la descoperirea celei mai vechi aşezări neolitice din România şi la găsirea unui vas de lut care contine cea mai veche vopsea din lume, anuntă Muzeul National Brukenthal. În localitatea Cristian din judeţul Sibiu s-a descoperit un sanctuar vechi de 8000 de ani, neatins, la o adâncime de patru metri de la suprafata solului. Potrivit directorului Muzeului Naţional Brukenthal, Sabin Luca, coordonatorul cercetărilor, aşezarea descoperită la Cristian aparţine primului val de agricultori din istoria Europei, populaţie care a migrat din Orientul apropiat, peste Balcani.
„Am descoperit in situ un lucru pe care toată lumea îl considera ipotetic, cel puţin pe teritoriul României şi anume, prima fază, cea mai veche fază, cel mai vechi moment în care au apărut purtătorii tehnologiilor neoliticului, adică momentul în care, în urma unei schimbări climatice majore, oamenii din Orient, din Anatolia, cel mai aproape de noi, au început să colonizeze această zonă peste o populaţie de vânatori şi pescari... Au un anumit rit şi ritual din Orient, îşi îngroapă intenţionat morţii, constituie primele necropole, cimitire”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, Sabin Luca.
Descoperirile uluitoare de la Cristian, aduc în atenţia cercetătorilor piese extrem de valoroase: o masca din lut considerată acum, „cea mai veche din Europa cel puţin”, spune Luca.
„Acea piesă, cel puţin, dacă ar fi pusă într-o expoziţie de artă, în mod cert aţi fi entuziasmaţi de talentul sculptorului ... acest sculptor este primul modelator în lut din istoria acestei zone. Prin tipologia acestei măşti pot să spun, ca specialist, ca în mod cert vine, cel puţin, din Anatolia pentru că acolo sunt figurine cu aşa numiţii ochi „boabe de cafea”. Acum 8000 de ani nu erau şcoli de artă”, a mai explicat Luca.
Toate cele 60 de vase ceramice care au fost descoperite în sanctuar, au post puse în perioada neoliticului pentru „consacrarea” locului.
Piesa centrală a descoperirii făcută la Cristian este un vas de lut, „unic”.
„Am făcut deja analize, am constatat că ar fi ceva în interiorul vasului şi pot să spun că analizele făcute la Institutul de la Măgurele au dus la o constatare înduiosatoare: este cea mai veche vopsea cunoscută în istoria lumii ... Noi speram să fi fost un lichid Bahic dar se pare că analiza fizică şi chimică arată că ar fi o vopsea. Este o descoperire năucitoare şi va face vogă în lume”, a mai declarat Sabin Luca.
În timp, populaţia ale cărei unelte au fost descoperite de arheologii sibieni, probabil din cauza unui conflict, părăseşte aşezarea de la Cristian. Nu înainte ca morţii să fie îngropaţi în case, care, la rândul lor, au fost răsturnate peste cadavre.
„Peste ei nu a mai locuit nimeni 8.000 de ani. Aceasta este marea şansă, că nu a mai venit nimeni să îi deranjeze”, a mai spus Luca.
Potrivit specialiştilor de la Sibiu, în timpul săpăturilor arheologice făcute pe autostradă s-au descoperit mii de piese arheologice care ar putea permite deschiderea unui nou muzeu chiar. Prin caracterul rezultatelor de la Cristian, „este vorba de prima descriere in situ din România şi ce mai veche locuinţă neolitică din ţară
citeşte mai departe...
BIBLIOGRAFIE:
Sursa: http://cluj.citynews.ro , 2012 |