ARHEOLOGII AU PARTE DOAR DE SURPRIZE - DEALUL ŞI POALELE CETĂŢII DIN DEVA SUNT LOCUITE DE CIRCA 5.000 DE ANI
PRECIZARE! Prezentul material NU este o producție ENDA, este o preluare de informație în baza legii 8/1996, Cap. III, Art. 9, Pct. e. Textul de mai jos nu este un material științific, ci un articol de presă, prezentarea lui nu are caracter de informare ci evenimențial și nu reflectă punctul de vedere al ENDA, ci al autorului materialului.
|
09-08-2012
5000 ani arheologii cetătii circa dealul deva doar locuite parte poalele sunt surprize
Săpăturile efectuate cu ocazia lucrărilor de construire a lapidariumului muzeului au scos la iveală vase dacice, o locuinţă de la începutul Epocii Bronzului, dar şi obiecte aparţinând Culturii Coţofeni. Statui, bucăţi de zid dacic, coloane ori inscripţii din marmură sau andezit, toate de dimensiuni mari şi foarte valoroase, aflate în administrarea Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) din Deva vor fi găzduite începând cu luna decembrie într-o construcţie din metal şi sticlă. Conducerea MCDR a prezentat ieri proiectul prin intermediul căruia în spatele Palatului Magna Curia din Deva va fi amenajat un lapidarium, investiţia având valoarea de aproape 800.000 de lei şi va fi finanţată de Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara, instituţie în subordinea căruia se află muzeul.
Cu lopata, prin praful istoriei...
Zona în care va fi construit lapidariumul arată deja ca un şantier, iar de câteva luni, aici se realizează săpături arheologice în urma cărora au fost scoase la iveală numeroase vase cu o vechime de până la 4.500 de ani, dar şi o locuinţă de la începutul Epocii Bronzului. Arheologii sunt încântaţi de comorile pe care le scot la iveală din praful istoriei, multe dintre acestea fiind în stare foarte bună, unele doar bucăţi, însă recuperarea lor, cel puţin parţială, este posibilă cu ajutorul restaurărilor. O parte dintre obiectele descoperite pe terenul din spatele palatului Magna Curia, în ultimele luni, a fost prezentată ieri, cu ocazia inaugurării lucrărilor de construire a lapidariumului. Printre acestea se află mai multe vase din ceramică dacică (străchini sau căni pentru vin), dar şi un cuptor datând din aceiaşi perioadă. „Săpăturile arheologice pe care le efectuăm aici demonstrează o locuire destul de îndelungată la poalele cetăţii din Deva. Pe lângă o serie de complexe medievale pe care le-am descoperit aici, am găsit şi vestigii mai vechi, din epoca dacică. Printre ele se află şi o groapă menajeră cu mai multe fragmente de vase dacice, dar şi mai vechi, de la începutul Epocii Bronzului, aparţinând culturii Coţofeni, chiar şi o locuinţă din această perioadă. Deci putem spune că Dealul Cetăţii şi platoul de la poalele ei sunt locuite de circa 4.500 - 5.000 de ani”, a afirmat arheologul Marius Barbu. Dacă arheologii săpau ieri de zor în spatele palatului, în faţa Magna Curia o echipă de specialişti curăţa circa 60 de blocuri din calcar cu care a fost placat un zid dacic, descoperite în zona Grădişte din Munţii Orăştiei, în zona sacră a Sarmizegetusei Regia. O parte dintre aceste bucăţi erau inscripiţionate cu tot felul de litere greceşti, însă specialiştii nu au reuşit încă să le desluşească, însă se presupune că sunt marcaje de meşter. Piatra era curăţată cu soluţii, iar după finalizarea acestei acţiuni, plăcile cu o vechime de circa 2.500 de ani vor fi expuse în viitorul lapidarium.
Inclus într-un proiect de promovare turistică
Numeroase piese descoperite pe şantierele arheologice din judeţul Hunedoara, cum ar fi bucăţi de ziduri ori coloane din marmură din epoca dacică, dar şi statui de dimensiuni mari, pilaştri sau plăci funerare, aflate de ani de zile în curtea muzeului din Deva ori păstrate în condiţii improprii în beciurile sau depozitele instituţiei vor fi adăpostite în construcţia ce se va „naşte” până la iarnă în spatele Magna Curia. „Această investiţie este una pe care specialiştii muzeului o aşteaptă de circa 20 de ani, iar acum va putea fi realizată cu ajutorul unei finanţări de la CJ Hunedoara. Vom avea o construcţie în care vor putea fi văzute toate piesele valoroase, în acest fel încercând să punem în valoare patrimoniul nostru cultural naţional. Lapidariumul se află la poalele Dealului Cetăţii Deva şi va fi inclus într-un circuit turistic împreună cu alte obiective importante”, declarat, ieri, Liliana ţolaş (foto mic) directorul MCDR Deva, cu ocazia începerii lucrărilor. Construcţia, în suprafaţă de 180 mp, va fi realizată din metal şi sticlă, iar acoperişul va fi înierbat, pentru a fi prevenit efectul de seră.
citeşte mai departe...
BIBLIOGRAFIE:
Sursa: http://www.servuspress.ro , 2012 |