Pagina principală
 ENDA
   Listă alfabetică articole
   Ultimele articole
   Clasament articole
   Hartă articole
   Asoc. Cult. Enciclopedia Dacica (2)
   Echipa ENDA (4)
   Activități ENDA (2)
   Voluntariat ENDA (5)
   Comunicate ENDA (3)
   Rapoarte de activitate (3)
LEGIO DACICA
   Prezentare (1)
   Activități (8)
   Poveștile Legio Dacica (15)
GENERALITĂŢI
   Terra Dacorum (24)
   Economia (12)
   Arta (6)
SOCIAL
   Regii (15)
   Personaje (6)
   Societate (3)
   Origini (2)
   Triburi (82)
   Împăraţii traco-daci (1)
SPIRITUALITATE ŞI CULTURĂ
   Ştiinţă (1)
   Kogaionon (7)
FENOMENUL MILITAR
   Armele (34)
   Seniorii războiului (7)
   Arhitectura militară (4)
   Cetăţile (20)
   Războaiele dacilor (17)
   Civis Romanus (7)
   Romanii (3)
CONEXE
   Dinastii imperiale (2)
   Migraţiile (10)
   Etnografica (6)
   Apoulon (5)
BIBLIOTECA VECHE
   Cuprins
   Surse elene (103)
   Surse latine (140)
   Surse româneşti (97)
   Surse diverse (9)
   Lapidarium (7)
   Traduceri (177)
BIBLIOTECA CONTEMPORANĂ
   Articole online
   Cărți online
   Periodice (58)
   Recenzii (12)
   Articole știinţifice (1)
   Repertorii arheologice (3)
   Surse contemporane (9)
BIBLIOTECA PDF
   Surse contemporane (7)
   Surse vechi (7)
UNIVERSITARIA
   Lucrări de licenţă (2)
   Cursuri (4)
ISTORIA ALTFEL
   Dacia 3D (10)
   Arheologie experimentală (3)
   Trupe de reconstituire istorică (1)
   Reconstituiri istorice (1)
   Filme artistice (4)
   Grafică (3)
   Poezii (12)
   Legende şi povestiri (3)
   English papers (55)
ZIARUL PERSONAL
   Borangic Cătălin (35)
   Marcu Marius (5)
   Velico Dacus (57)
MULTIMEDIA
   Imagini
   Video (34)
   Podcast (1)
INTERNET
   Resurse WWW (2)
   Ştiri (429)
   Diverse (2)


Pagina principalăHartă siteArhivă ştiriListă alfabetică articoleClasament articoleContact ENDA pe FacebookCanal Youtube ENDAENDA pe TwitterNoutăţi ENDA prin canal RSSAbonare newsletter Distribuie pe FacebookDistribuie pe TwitterDistribuie prin email

DACII ŞI ROMANII CUCERESC CONSTANŢA

PRECIZARE! Prezentul material NU este o producție ENDA, este o preluare de informație în baza legii 8/1996, Cap. III, Art. 9, Pct. e. Textul de mai jos nu este un material științific, ci un articol de presă, prezentarea lui nu are caracter de informare ci evenimențial și nu reflectă punctul de vedere al ENDA, ci al autorului materialului.


16-08-2012


Astăzi debutează Festivalul Antic Tomis, care se va desfăşura la Edificiul Roman cu Mozaic şi va aduce în actualitate aspecte din viaţa antică a oraşului.
Festivalul Antic Tomis începe astăzi şi se termină pe 19 august. Debutul evenimentelor va avea loc astăzi, de la ora 17.00 cu o ceremonie de deschidere în cadrul căreia se vor prezenta Asociaţia Terra Dacica Aeterna, Legiunea XIII Gemina Cohors Prima, Dacii liberi, Hasta Sarmatorum şi Legiunea IV Scythica. Ceremonia conţine şi un ritual pentru a cere ajutor zeului Jupiter Optimus Maximus, precum şi cercetarea auspiciilor, pentru a vedea dacă acestea sunt favorabile Festivalului Antic Tomis. Gazdele evenimentului vor aprinde Flacăra Tomisului, ce va rămâne aprinsă pe toată durata festivalului. Prima zi continuă cu Parada antică, o paradă militară ce are în componenţa sa romani, daci, sarmaţi, sciţi şi traci, al cărei traseu este Edificiul Roman cu Mozaic Tomis-Poarta 1-Faleza Cazino-Comandamentul Flotei (Str. Remus Opreanu)-Piaţa Ovidiu.
În tabăra din parcul cu pini de la Edificiul Roman cu Mozaic evenimentele continuă cu o reconstituire istorică a evenimentelor din anul 102 şi prezentarea luptei dintre Daci şi Romani de la Adamclisi.
Ziua a doua, sâmbătă, 18 august, începe la ora 10.00 şi este dedicată interacţiunii intre participanţi şi asociaţiile de reconstituire istorică, astfel: ateliere de reconstituire istorică de bucătărie dacică şi romană, modelaj în lut/ceramică, fierărie, ţesut şi împletit, confecţionări zale, jocuri romane antice, atelier de tras cu arcul, atelier de aruncare a suliţei, antrenamente militare, probarea unor piese de echipament, fotografii cu actorii etc.
Urmează evocarea construirii monumentului triumfal Trophaeum Traiani şi a altarului funerar dedicat sodaţilor romani căzuţi în luptă de către armata romană învingătoare: tactici militare, lupte demonstrative şi o reconstituire a serbărilor care aveau loc după astfel de ceremonii.
Tot în cadrul acestei zile publicul participant la festival are oportunitatea de a viziona filme cu reconstituiri 3D ale cetăţilor Tomis, Histria, Adamclisi şi un film documentar de prezentare a traseului turistic Constanţa-Istria-Cheile Dobrogei.
Ziua a treia, duminică, 19 august, va începe la ora 10.00, cu parada cuceritorilor romani prin cetatea Tomis, pe traseul: Parcul arheologic de la Prefectură-Bulevardul Tomis-Piaţa Ovidiu-Edificiul Roman cu Mozaic. Festivalul se încheie cu ceremonia de stingere a Flacării Tomisului şi înmânarea acesteia custodelui cetăţii Tomis pentru ediţia următoare a festivalului. Acest moment este ultima oportunitate a constănţenilor de a se fotografia cu soldaţii şi civilii daci, romani, sarmaţi, traci şi sciţi până la următoarea ediţie a festivalului.

citeşte mai departe...


BIBLIOGRAFIE:


Sursa: http://www.romanialibera.ro , 2012