Pagina principală
 



ENDA
   Listă alfabetică articole
   Ultimele articole
   Clasament articole
   Hartă articole
   Asoc. Cult. Enciclopedia Dacica (2)
   Echipa ENDA (4)
   Activități ENDA (2)
   Voluntariat ENDA (5)
   Comunicate ENDA (3)
   Rapoarte de activitate (3)
LEGIO DACICA
   Prezentare (1)
   Activități (8)
   Poveștile Legio Dacica (15)
GENERALITĂŢI
   Terra Dacorum (24)
   Economia (12)
   Arta (6)
SOCIAL
   Regii (15)
   Personaje (6)
   Societate (3)
   Origini (2)
   Triburi (83)
   Împăraţii traco-daci (1)
SPIRITUALITATE ŞI CULTURĂ
   Ştiinţă (1)
   Kogaionon (7)
FENOMENUL MILITAR
   Armele (34)
   Seniorii războiului (7)
   Arhitectura militară (4)
   Cetăţile (20)
   Războaiele dacilor (17)
   Civis Romanus (7)
   Romanii (3)
CONEXE
   Dinastii imperiale (2)
   Migraţiile (10)
   Etnografica (6)
   Apoulon (5)
BIBLIOTECA VECHE
   Cuprins
   Surse elene (103)
   Surse latine (140)
   Surse româneşti (97)
   Surse diverse (9)
   Lapidarium (7)
   Traduceri (177)
BIBLIOTECA CONTEMPORANĂ
   Articole online
   Cărți online
   Periodice (58)
   Recenzii (12)
   Articole știinţifice (1)
   Repertorii arheologice (3)
   Surse contemporane (9)
BIBLIOTECA PDF
   Surse contemporane (8)
   Surse vechi (7)
UNIVERSITARIA
   Lucrări de licenţă (2)
   Cursuri (4)
ISTORIA ALTFEL
   Dacia 3D (10)
   Arheologie experimentală (3)
   Trupe de reconstituire istorică (1)
   Reconstituiri istorice (1)
   Filme artistice (4)
   Grafică (3)
   Poezii (12)
   Legende şi povestiri (3)
   English papers (55)
ZIARUL PERSONAL
   Borangic Cătălin (35)
   Marcu Marius (5)
   Velico Dacus (57)
MULTIMEDIA
   Imagini
   Video (36)
   Podcast (1)
INTERNET
   Resurse WWW (2)
   Ştiri (430)
   Diverse (2)


Pagina principalăHartă siteArhivă ştiriListă alfabetică articoleClasament articoleContact ENDA pe FacebookCanal Youtube ENDAENDA pe TwitterNoutăţi ENDA prin canal RSSAbonare newsletter Distribuie pe FacebookDistribuie pe TwitterDistribuie prin email

ÎNCEPE FESTIVALUL ROMAN DIN ZALĂU

PRECIZARE! Prezentul material NU este o producție ENDA, este o preluare de informație în baza legii 8/1996, Cap. III, Art. 9, Pct. e. Textul de mai jos nu este un material științific, ci un articol de presă, prezentarea lui nu are caracter de informare ci evenimențial și nu reflectă punctul de vedere al ENDA, ci al autorului materialului.


19-09-2012




Festivalul Roman Zalău Porolissum a fost iniţiat de Primăria Municipiului Zalău şi Consiliul Local Zalău în anul 2005. Motivaţia principală a apariţiei acestui festival a fost dorinţa de a oferi publicului larg un eveniment cultural de ţinută care să se evidenţieze în peisajul cultural local, regional şi naţional.
Organizarea primului festival de reenactment (reconstituire istorică) concentrat pe istorie antică a fost de asemenea o oportunitate de a promova municipiul Zalău, în condiţiile unei vizibilităţi reduse a oraşului la nivel naţional.
De la bun început iniţiatorii au dorit să impună evenimentul la nivel european, motiv pentru care în fiecare an, începând chiar cu prima ediţie, Festivalul a avut şi participanţi din alte ţări. Numărul trupelor de reconstituire istorică din România participante la Festival a crescut şi el în fiecare an, fapt cu atât mai îmbucurător cu cât au fost înfiinţate şi trupe locale.
Provocarea principală a organizatorilor este aceea de a creşte gradul de interactivitate al Festivalului, în special prin participarea şi implicarea unui număr cât mai mare de cetăţeni ai Zalăului la activităţile Festivalului. Un simplu veşmânt roman (sau dac) poate transforma orice spectator pasiv într-un actor şi locuitor al antichităţii.
Festivalul Roman Zalău Porolissum este prin sine o invitaţie de a călători în timp, o invitaţie pe care o adresăm tuturor, indiferent de vârstă.
Festivalul Roman Zalau Porolissum a trecut şi printr-o refacere a imaginii sale; trebuie spus că numele iniţial a fost Festivalul Zilele Romane, iar sigla Festivalului era imaginea simbol a sitului arheologic de la Porolissum, "Porta Prateoria". În anul 2010 numele a fost modificat în Festivalul Roman Zalau Porolissum, iar sigla a fost şi ea refăcută, ea reprezentând de această dată un profil de centurion roman. Tot în anul 2010 au fost iniţiată acţiunea de înregistrarea a mărcii Festivalului la OSIM, acţiune finalizată în anul 2011 cu emiterea certificatului de înregistrare nr. 111826.

Unde are loc Festivalul Roman?

Festivalul Roman Zalău Porolissum se desfăşoară în municipiului Zalău şi la Castrul Roman de la Porolissum (sat. Moigrad).
În municipiul Zalău locul de desfăşurare deja tradiţional este grădina Colegiului Naţional "Silvania", situată chiar în centrul Municipiului Zalău (Colegiul Naţional Silvania se găseşte pe str.Unirii, nr.1, lângă Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Sălaj).
În ceea ce priveşte Castrul Roman de la Porolissum, acesta este situat în satul Moigrad (comuna Mirşid), la 13 km nord-est de Zalău. În ziua în care se organizează aici Festivalul Roman, municipalitatea şi compania de transport public în comun asigură transportul din Zalău la castru şi retur.

Când are loc Festivalul Roman?

Începând cu anul 2012 Festivalul Roman va fi organizat în luna septembrie, aceasta fiind o modificare recentă în organizarea Festivalului. Până acum, Festivalul era organizat în aceeaşi perioadă cu Zilele Cetăţii (sărbătoarea municipiului Zalău). Această separare se datorează specificităţii celor două evenimente şi caracterului lor diferit, dar şi dorinţei organizatorilor de a scoate mai mult în evidenţă Festivalul Roman şi a-l putea promova cu mai mare succes la nivel regional, naţional şi internaţional.
În anul 2012 Festivalul Roman Zalău Porolissum va avea loc în 21-23 septembrie.

În ce constă de fapt un Festival Roman?

Timp de 2 sau 3 zile Municipiul Zalău se transformă într-o imensă tabără romană. Soldaţi, gladiatori, vestale, dansatoare, locuitori ai vechiului Imperiu Roman pot fi văzuţi plimbându-se pe stăzile municipiului. Demonstraţiile de luptă ale legiunilor sau cohortelor sunt spectacole în care istoria poate fi atinsă şi încercată. Echipamentele de luptă sunt o realitate, iar privitorii au parte de o reală lecţie de istorie antică. Sunt recreate şi scene de bătălie între romani şi aşa zişii "barbari", fie daci, fie alte popoare.
Pentru cei care sunt mai interesaţi de aspectele vieţii cotidiene ale unui cetăţean roman, prezentarea unei şcoli de gladiatori poate fi un element atractiv; mai mult, spectatorii îşi pot arăta preferinţa pentru vreun gladiator sau altul, decizând în finalul luptei asupra soartei învinsului. Dansuri, spectacole de teatru, demonstraţii de meşteşuguri şi de gastronomie specifică vin să întregească spectacolul. Iar dacă tot acest spectacol nu este destul de convingător, puteţi încerca să vă căsătoriţi în stil roman.
Festivalul Roman Zalău Porolissum este o călătorie în timp, o ocazie de a învăţa despre istoria unuia dintre cele mai mari imperii ale omenirii. Festivalul are un pronunţat caracter educativ şi interactiv, ceea ce îl scoate din sfera evenimentelor de masă obişnuite. Brand al Zalăului, în viitor el va deveni şi un brand regional, capabil să atragă turişti şi să creeze efecte multiplicatoare, cum deja s-a şi întâmplat.

Cine participă?

Participanţii la Festivalul Roman Zalău Porolissum sunt asociaţii culturale de reconstituire istorică ("reenactment") specializate în istorie antică. În ultimii ani am constatat că numărul trupelor de reenactment din România creşte, chiar şi la nivelul Municipiului Zalău. Mai mult, oferta acestora se diversifică.

Vineri 21 septembrie

14:00: Masă rotundă cu tema "Modalităţi de promovare a Castrului Roman Porolissum", la Casa de Cultură Municipală Zalău

Evenimente care vor avea loc pe scena din spatele Primăriei

17:00: Deschiderea oficială a Festivalului Roman Zalău Porolissum
- Prezentarea participanţilor
- Dans antic cu Nimfele Daciei
- Teatru antic cu trupa EOS a Bibliotecii Judeţene "I.S. Bădescu"
- Concert de muzică cu trupa "Menestrelii" a Liceul de Artă "I. Sima"
18:30-19:30: Parada Festivalului

Sâmbătă 22 septembrie

Evenimente care vor avea loc în grădina Colegiului Naţional Silvania

10:00-10:20: Ritual de nuntă romană cu Nimfele Daciei din Zalău
10:20-11:20: Demonstraţie de luptă cu Savaria Legio VX Appolinaris din Ungaria
11:20-12:20: Şcoala de gladiatori cu Virtus Antiqua din Cluj Napoca
12:20-13:15: Teatru antic cu trupa EOS din Zalău
13:15-14:00: Demonstraţie de luptă cu Cohors III Campestris Civium Romanorum Milliaria şi Lupii Daciei ai Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău
14:45-15:00: Dansurile cu trupele de copii Natae Severianea şi Sanctimonia Nemesis din Zalău
15:00-16:00: Demonstraţie de luptă cu Terra Dacica Aeterna din Cluj Napoca
16:00-17:00: Demonstraţie cu luptători, dansatoare şi mimi cu Gruppo Storico Romano din Italia
17:00-17:30: Dansuri cu Nimfele Daciei
17:30-18:20: Spectacol al Asociaţiei Cascadorilor din Transilvania

Evenimente care vor avea loc pe scena din spatele Primăriei

18:30-19:15: Teatru antic

Alte activităţi care vor avea loc în Grădina Colegiului Naţional Silvania

Deschiderea atelierelor de cărămidărie, opaiţe, jucării şi figurine ale lui Lucretius Aquila de la Muzeul judeţean de Istorie Alba Iulia
Demonstraţie de artă culinară romană
Târgul meşterilor populari şi hand-made

Duminică 22 septembrie

Evenimente care vor avea loc în Grădina Colegiului Naţional Silvania

10:00-12:00: Program de vizitare a taberelor şi activităţi pentru copii

Evenimente care vor avea loc la Complexul Arheologic Porolissum

14:00-17:00: Demonstraţii sportive ale Clubului Sportiv Municipal Zalău şi demonstraţie de luptă cu Savaria Legio VX Appolinaris

citeşte mai departe...


BIBLIOGRAFIE:


Sursa: http://www.gazetadebistrita.ro , 2012