Pagina principală
 ENDA
   Listă alfabetică articole
   Ultimele articole
   Clasament articole
   Hartă articole
   Asoc. Cult. Enciclopedia Dacica (2)
   Echipa ENDA (4)
   Activități ENDA (2)
   Voluntariat ENDA (5)
   Comunicate ENDA (3)
   Rapoarte de activitate (3)
LEGIO DACICA
   Prezentare (1)
   Activități (8)
   Poveștile Legio Dacica (15)
GENERALITĂŢI
   Terra Dacorum (24)
   Economia (12)
   Arta (6)
SOCIAL
   Regii (15)
   Personaje (6)
   Societate (3)
   Origini (2)
   Triburi (82)
   Împăraţii traco-daci (1)
SPIRITUALITATE ŞI CULTURĂ
   Ştiinţă (1)
   Kogaionon (7)
FENOMENUL MILITAR
   Armele (34)
   Seniorii războiului (7)
   Arhitectura militară (4)
   Cetăţile (20)
   Războaiele dacilor (17)
   Civis Romanus (7)
   Romanii (3)
CONEXE
   Dinastii imperiale (2)
   Migraţiile (10)
   Etnografica (6)
   Apoulon (5)
BIBLIOTECA VECHE
   Cuprins
   Surse elene (103)
   Surse latine (140)
   Surse româneşti (97)
   Surse diverse (9)
   Lapidarium (7)
   Traduceri (177)
BIBLIOTECA CONTEMPORANĂ
   Articole online
   Cărți online
   Periodice (58)
   Recenzii (12)
   Articole știinţifice (1)
   Repertorii arheologice (3)
   Surse contemporane (9)
BIBLIOTECA PDF
   Surse contemporane (8)
   Surse vechi (7)
UNIVERSITARIA
   Lucrări de licenţă (2)
   Cursuri (4)
ISTORIA ALTFEL
   Dacia 3D (10)
   Arheologie experimentală (3)
   Trupe de reconstituire istorică (1)
   Reconstituiri istorice (1)
   Filme artistice (4)
   Grafică (3)
   Poezii (12)
   Legende şi povestiri (3)
   English papers (55)
ZIARUL PERSONAL
   Borangic Cătălin (35)
   Marcu Marius (5)
   Velico Dacus (57)
MULTIMEDIA
   Imagini
   Video (34)
   Podcast (1)
INTERNET
   Resurse WWW (2)
   Ştiri (430)
   Diverse (2)


Pagina principalăHartă siteArhivă ştiriListă alfabetică articoleClasament articoleContact ENDA pe FacebookCanal Youtube ENDAENDA pe TwitterNoutăţi ENDA prin canal RSSAbonare newsletter Distribuie pe FacebookDistribuie pe TwitterDistribuie prin email

SARMIZEGETUSA REGIA - TEMA UNEI MESE ROTUNDE ÎNTRE SPECIALIŞTI

PRECIZARE! Prezentul material NU este o producție ENDA, este o preluare de informație în baza legii 8/1996, Cap. III, Art. 9, Pct. e. Textul de mai jos nu este un material științific, ci un articol de presă, prezentarea lui nu are caracter de informare ci evenimențial și nu reflectă punctul de vedere al ENDA, ci al autorului materialului.


21-11-2012


La sfat

Reprezentanţii mai multor instituţii de cultură hunedorene, dar şi din ţară vin mâine la Deva să discute despre protejarea şi promovarea acestui monument
Viitorul cetăţii dacice de la Sarmizegetusa Regia, aflat pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, dar şi perspectivele de valorificare ale acestuia, vor fi principalele teme dezbătute în cadrul unei mese rotunde organizate la sediul Magna Curia în această săptămână.
Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Hunedoara şi Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva şi va avea loc mâine, cu începere de la ora 11:00.

Oaspeţi din judeţ şi din ţară

De o amploare extraordinară şi o importanţă deosebită, evenimentul se va bucura de prezenţa reprezentanţilor Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Instituţiei Prefectului Hunedoara, Consiliului Judeţean (CJ), Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional, Muzeului Naţional de Istorie a României, Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Inspectoratului Judeţean de Jandarmerie, Parcului Naţional Grădiştea Muncelului-Cioclovina, Ocolului Silvic Grădiştea de Munte sau ai Primăriei Orăştioara de Sus. De asemenea, pe lista invitaţilor se vor afla mai mulţi reprezentanţi din cadrul Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj Napoca, ai Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, Institutului de Arheologie şi Istoria Artei precum şi ai Universităţii Tehnice din acelaşi oraş. Întâlnirea urmăreşte eficientizarea comunicării şi colaborării dintre instituţiile implicate în cercetare, administraţie, pază şi factorii politici şi decizionali care pot rezolva anumite probleme şi pot, totodată, să obţină finanţări care să susţină proiectele legate de acestea. „Această întâlnire îşi propune să creeze premisele unei mai bune colaborări şi comunicări între factorii implicaţi în cercetarea, administrarea şi punerea în valoare a cetăţii dacice de la Sarmizegetusa Regia”, spune Liliana Ţolaş (foto mic), manager interimar al MCDR Deva.

Dezbateri şi expoziţie dacică

Printre subiectele propuse dezbaterii se află şi situaţia actuală a sitului, „Programul multianual de cercetări arheologice în Cetăţile Dacice din Munţii Orăştiei”, experienţe europene în valorificarea culturală a unor situri arheologice, stadiul preluării acestuia şi altele. Cu această ocazie va fi vernisată o expoziţie temporară în cadrul căreia vor fi prezentate câteva elemente de civilizaţie dacică din zona capitalei religioase, politice şi economice a statului dac, Sarmizegetusa Regia.

citeşte mai departe...


BIBLIOGRAFIE:


Sursa: http://www.servuspress.ro , 2012