Pagina principală
 ENDA
   Listă alfabetică articole
   Ultimele articole
   Clasament articole
   Hartă articole
   Asoc. Cult. Enciclopedia Dacica (2)
   Echipa ENDA (4)
   Activități ENDA (2)
   Voluntariat ENDA (5)
   Comunicate ENDA (3)
   Rapoarte de activitate (3)
LEGIO DACICA
   Prezentare (1)
   Activități (8)
   Poveștile Legio Dacica (15)
GENERALITĂŢI
   Terra Dacorum (24)
   Economia (12)
   Arta (6)
SOCIAL
   Regii (15)
   Personaje (6)
   Societate (3)
   Origini (2)
   Triburi (82)
   Împăraţii traco-daci (1)
SPIRITUALITATE ŞI CULTURĂ
   Ştiinţă (1)
   Kogaionon (7)
FENOMENUL MILITAR
   Armele (34)
   Seniorii războiului (7)
   Arhitectura militară (4)
   Cetăţile (20)
   Războaiele dacilor (17)
   Civis Romanus (7)
   Romanii (3)
CONEXE
   Dinastii imperiale (2)
   Migraţiile (10)
   Etnografica (6)
   Apoulon (5)
BIBLIOTECA VECHE
   Cuprins
   Surse elene (103)
   Surse latine (140)
   Surse româneşti (97)
   Surse diverse (9)
   Lapidarium (7)
   Traduceri (177)
BIBLIOTECA CONTEMPORANĂ
   Articole online
   Cărți online
   Periodice (58)
   Recenzii (12)
   Articole știinţifice (1)
   Repertorii arheologice (3)
   Surse contemporane (9)
BIBLIOTECA PDF
   Surse contemporane (8)
   Surse vechi (7)
UNIVERSITARIA
   Lucrări de licenţă (2)
   Cursuri (4)
ISTORIA ALTFEL
   Dacia 3D (10)
   Arheologie experimentală (3)
   Trupe de reconstituire istorică (1)
   Reconstituiri istorice (1)
   Filme artistice (4)
   Grafică (3)
   Poezii (12)
   Legende şi povestiri (3)
   English papers (55)
ZIARUL PERSONAL
   Borangic Cătălin (35)
   Marcu Marius (5)
   Velico Dacus (57)
MULTIMEDIA
   Imagini
   Video (34)
   Podcast (1)
INTERNET
   Resurse WWW (2)
   Ştiri (430)
   Diverse (2)


Pagina principalăHartă siteArhivă ştiriListă alfabetică articoleClasament articoleContact ENDA pe FacebookCanal Youtube ENDAENDA pe TwitterNoutăţi ENDA prin canal RSSAbonare newsletter Distribuie pe FacebookDistribuie pe TwitterDistribuie prin email

SARMIZEGETUSA REGIA, LA TRECUTU-I FALNIC, MARE VIITOR

PRECIZARE! Prezentul material NU este o producție ENDA, este o preluare de informație în baza legii 8/1996, Cap. III, Art. 9, Pct. e. Textul de mai jos nu este un material științific, ci un articol de presă, prezentarea lui nu are caracter de informare ci evenimențial și nu reflectă punctul de vedere al ENDA, ci al autorului materialului.


23-11-2012


Ieri, la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, s-a desfăşurat evenimentul „Un viitor pentru Sarmizegetusa Regia. Perspective de valorificare a unui monument UNESCO”. Manifestarea a urmărit sensibilizarea tuturor factorilor responsabili ce pot sprijini protejarea acestui monument de mare valoare pentru patrimoniul mondial. La eveniment au participat Sorin Vasilescu, prefectul judeţului, Mircea Ioan Moloţ, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, profesorul Gelu Florea, coordonatorul ştiinţific al şantierului arheologic de la Sarmizegetusa Regia, reprezentanţi ai Parcului Grădiştea Muncelului-Cioclovina, ai poliţiei, ai jandarmeriei, precum şi numeroşi invitaţi.

Toată lumea cu ochii pe cetatea dacilor
Directorul muzeului devean spune că manifestarea a reuşit să adune la aceeaşi masă toţi factorii de decizie din judeţ, pe toţi cei care se vor implica în administrarea, promovarea şi punerea în valoare a cetăţilor dacice şi, în primul rând, a celei de la Sarmizegetusa Regia. „Mesajul nostru este acela că suntem pregătiţi să preluăm în administrare Sarmizegetusa Regia. Am realizat deja panourile informative, sub semnătura specialistului Gelu Florea, materialele promoţionale, precum şi căsuţele modulare pe care vrem să le amplasăm acolo. Ştim cu toţii că arheologii au dormit în ultimii cinci ani în corturi, în condiţii inumane, şi totuşi au continuat cercetarea la Sarmizegetusa”, a declarat Liliana Ţolaş, managerul interimar al Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.
În fapt, din perspectiva organizatorilor, întâlnirea de ieri a urmărit eficientizarea comunicării şi colaborării dintre instituţiile implicate în cercetare, administraţie, pază şi factorii politici şi decizionali care pot rezolva anumite probleme şi pot totodată să obţină finanţări care să susţină proiectele legate de acestea.

CJ aşteaptă să preia Sarmizegetusa Regia
Trebuie amintit că, în şedinţa CJ Hunedoara desfăşurată săptămâna trecută, consilierii au adoptat o hotărâre prin care au aprobat solicitarea privind preluarea din proprietatea publică a Statului Român şi din administrarea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, în administrarea instituţiei judeţene, a monumentului istoric Sarmizegetusa Regia-Grădiştea de Munte, înscris în Lista patrimoniului mondial UNESCO.
„Încă nu sunt mulţumit până nu am şi hotărârea Guvernului de administrare. Vreau să vă atrag atenţia că administrarea acestor cetăţi nu depinde doar de Moloţ sau de Consiliul Judeţean, ci de toate aceste instituţii care au reprezentanţi astăzi, aici. Fiecare trebuie să-şi lase orgoliul la o parte şi să înţeleagă un lucru: aceste cetăţi pot să devină un punct de atracţie pentru România atâta timp cât cercetătorii sunt lăsaţi să-şi facă treaba. (...) E păcat că supravegherea acestor cetăţi a început doar din 2006. Dacă era începută mai demult, România nu mai era obligată să dea milioane de euro pentru recuperarea bunurilor noastre. Aceşti bani puteau fi investiţi în cercetare, în punerea în valoare a acestor cetăţi”, a declarat Mircea Ioan Moloţ, preşedintele CJ Hunedoara.
Printre subiectele propuse dezbaterii s-au aflat şi situaţia actuală a sitului, „Programul multianual de cercetări arheologice în Cetăţile Dacice din Munţii Orăştiei”, experienţe europene în valorificarea culturală a unor situri arheologice, stadiul preluării sitului şi altele.
De asemenea, cu această ocazie a fost vernisată o expoziţie temporară în cadrul căreia sunt prezentate câteva elemente de civilizaţie dacică din zona capitalei religioase, politice şi economice a statului dac, Sarmizegetusa Regia.

citeşte mai departe...


BIBLIOGRAFIE:


Sursa: http://www.zvj.ro , 2012