Pagina principală
 



ENDA
   Listă alfabetică articole
   Ultimele articole
   Clasament articole
   Hartă articole
   Asoc. Cult. Enciclopedia Dacica (2)
   Echipa ENDA (4)
   Activități ENDA (2)
   Voluntariat ENDA (5)
   Comunicate ENDA (3)
   Rapoarte de activitate (3)
LEGIO DACICA
   Prezentare (1)
   Activități (8)
   Poveștile Legio Dacica (15)
GENERALITĂŢI
   Terra Dacorum (24)
   Economia (12)
   Arta (6)
SOCIAL
   Regii (15)
   Personaje (6)
   Societate (3)
   Origini (2)
   Triburi (83)
   Împăraţii traco-daci (1)
SPIRITUALITATE ŞI CULTURĂ
   Ştiinţă (1)
   Kogaionon (7)
FENOMENUL MILITAR
   Armele (34)
   Seniorii războiului (7)
   Arhitectura militară (4)
   Cetăţile (20)
   Războaiele dacilor (17)
   Civis Romanus (7)
   Romanii (3)
CONEXE
   Dinastii imperiale (2)
   Migraţiile (10)
   Etnografica (6)
   Apoulon (5)
BIBLIOTECA VECHE
   Cuprins
   Surse elene (103)
   Surse latine (140)
   Surse româneşti (97)
   Surse diverse (9)
   Lapidarium (7)
   Traduceri (177)
BIBLIOTECA CONTEMPORANĂ
   Articole online
   Cărți online
   Periodice (58)
   Recenzii (12)
   Articole știinţifice (1)
   Repertorii arheologice (3)
   Surse contemporane (9)
BIBLIOTECA PDF
   Surse contemporane (8)
   Surse vechi (7)
UNIVERSITARIA
   Lucrări de licenţă (2)
   Cursuri (4)
ISTORIA ALTFEL
   Dacia 3D (10)
   Arheologie experimentală (3)
   Trupe de reconstituire istorică (1)
   Reconstituiri istorice (1)
   Filme artistice (4)
   Grafică (3)
   Poezii (12)
   Legende şi povestiri (3)
   English papers (55)
ZIARUL PERSONAL
   Borangic Cătălin (35)
   Marcu Marius (5)
   Velico Dacus (57)
MULTIMEDIA
   Imagini
   Video (36)
   Podcast (1)
INTERNET
   Resurse WWW (2)
   Ştiri (430)
   Diverse (2)


Pagina principalăHartă siteArhivă ştiriListă alfabetică articoleClasament articoleContact ENDA pe FacebookCanal Youtube ENDAENDA pe TwitterNoutăţi ENDA prin canal RSSAbonare newsletter Distribuie pe FacebookDistribuie pe TwitterDistribuie prin email

O LECŢIE DE ISTORIE, LA MUZEUL CALLATIS

PRECIZARE! Prezentul material NU este o producție ENDA, este o preluare de informație în baza legii 8/1996, Cap. III, Art. 9, Pct. e. Textul de mai jos nu este un material științific, ci un articol de presă, prezentarea lui nu are caracter de informare ci evenimențial și nu reflectă punctul de vedere al ENDA, ci al autorului materialului.


18-12-2012


La Muzeul de Arheologie „Callatis” Mangalia s-a desfă şurat luni, 17 decembrie 2012, începând cu ora 12.00, simpozionul: „1910 ani de la primul ră zboi daco-roman”. Activitatea face parte din proiectul „Să cunoaştem istoria Dobrogei”, unde parteneri sunt: Muzeul „Callatis”, primă ria şi toate cele trei licee din Mangalia: Liceul Tehnologic „Ion Bă nescu”, Liceul Teoretic „Callatis” şi Colegiul Economic Mangalia.
Au fost prezenţi: prof. Ibolya Negoiţă şi elevi de la Colegiul Economic Mangalia, prof. Silvia Cuseac şi elevi ai Liceului Teoretic „Callatis”, dar şi elevi de la Şcoala Nr. 3 Mangalia, veniţi împreună cu dr. Mihai Ionescu.
În deschiderea manifestă rii ştiinţifice, directorul Muzeului de Arheologie „Callatis” Mangalia, cercetă tor ştiinţific dr. Sorin Marcel Colesniuc, a prezentat motivele organiză rii simpozionului, importanţa ră zboaielor daco-romane pentru istoria românilor şi monumentul triumfal Tropaeum Traiani, restaurat în anul 1977.
Consilierul Ovidiu Mihalache a apreciat proiectele derulate la muzeul callatian şi i-a asigurat pe organizatorii simpozionului de susţinerea primarului Cristian Radu şi pe viitor. Fiind de formaţie militar, dar şi doctorand în istorie, comandorul Ovidiu Mihalache a amintit de strategia regelui Decebal în luptele cu Imperiul roman. În final a menţionat că , în primă vară , Primă ria Mangalia va organiza o excursie, pentru elevi, la Adamclisi.
Cercetă torul ştiinţific dr. Gheorghe Papuc, invitatul de onoare la simpozion, le-a povestit elevilor despre primul ră zboi daco-roman şi despre rezultatele cercetă rilor arheologice de la Adamclisi, în cei 38 de ani de activitate. În continuare, le-a vorbit despre obiectivele arheologice care formează un triunghi isoscel: monumentul triumfal, mormântul comandantului că zut în luptă şi altarul ridicat pentru cinstirea celor aproximativ 4.000 de militari romani, care şi-au pierdut viaţa în primul ră zboi daco-roman.
Dr. Mihai Ionescu, responsabilul ştiinţific al Muzeului „Callatis”, a descris cercetă rile arheologice pe care le-a realizat la fortificaţia anexă şi la apeductele cetă ţii Tropaeum Traiani. El a prezentat: planuri ale cetă ţii, profilele secţiunilor arheologice, fotografii şi materiale antice descoperite în timpul cercetă rilor arheologice.

citeşte mai departe...


BIBLIOGRAFIE:


Sursa: http://www.ziuaconstanta.ro , 2012