Pagina principală
 ENDA
   Listă alfabetică articole
   Ultimele articole
   Clasament articole
   Hartă articole
   Asoc. Cult. Enciclopedia Dacica (2)
   Echipa ENDA (4)
   Activități ENDA (2)
   Voluntariat ENDA (5)
   Comunicate ENDA (3)
   Rapoarte de activitate (3)
LEGIO DACICA
   Prezentare (1)
   Activități (8)
   Poveștile Legio Dacica (15)
GENERALITĂŢI
   Terra Dacorum (24)
   Economia (12)
   Arta (6)
SOCIAL
   Regii (15)
   Personaje (6)
   Societate (3)
   Origini (2)
   Triburi (83)
   Împăraţii traco-daci (1)
SPIRITUALITATE ŞI CULTURĂ
   Ştiinţă (1)
   Kogaionon (7)
FENOMENUL MILITAR
   Armele (34)
   Seniorii războiului (7)
   Arhitectura militară (4)
   Cetăţile (20)
   Războaiele dacilor (17)
   Civis Romanus (7)
   Romanii (3)
CONEXE
   Dinastii imperiale (2)
   Migraţiile (10)
   Etnografica (6)
   Apoulon (5)
BIBLIOTECA VECHE
   Cuprins
   Surse elene (103)
   Surse latine (140)
   Surse româneşti (97)
   Surse diverse (9)
   Lapidarium (7)
   Traduceri (177)
BIBLIOTECA CONTEMPORANĂ
   Articole online
   Cărți online
   Periodice (58)
   Recenzii (12)
   Articole știinţifice (1)
   Repertorii arheologice (3)
   Surse contemporane (9)
BIBLIOTECA PDF
   Surse contemporane (8)
   Surse vechi (7)
UNIVERSITARIA
   Lucrări de licenţă (2)
   Cursuri (4)
ISTORIA ALTFEL
   Dacia 3D (10)
   Arheologie experimentală (3)
   Trupe de reconstituire istorică (1)
   Reconstituiri istorice (1)
   Filme artistice (4)
   Grafică (3)
   Poezii (12)
   Legende şi povestiri (3)
   English papers (55)
ZIARUL PERSONAL
   Borangic Cătălin (35)
   Marcu Marius (5)
   Velico Dacus (57)
MULTIMEDIA
   Imagini
   Video (35)
   Podcast (1)
INTERNET
   Resurse WWW (2)
   Ştiri (430)
   Diverse (2)


Pagina principalăHartă siteArhivă ştiriListă alfabetică articoleClasament articoleContact ENDA pe FacebookCanal Youtube ENDAENDA pe TwitterNoutăţi ENDA prin canal RSSAbonare newsletter Distribuie pe FacebookDistribuie pe TwitterDistribuie prin email

ÎN 2012 MUZEUL JUDEŢEAN A AVUT CEL MAI MARE NUMĂR DE VIZITATORI DIN ISTORIA SA

PRECIZARE! Prezentul material NU este o producție ENDA, este o preluare de informație în baza legii 8/1996, Cap. III, Art. 9, Pct. e. Textul de mai jos nu este un material științific, ci un articol de presă, prezentarea lui nu are caracter de informare ci evenimențial și nu reflectă punctul de vedere al ENDA, ci al autorului materialului.


13-02-2013


Numărul acestora a ajuns la aproape 70.000, cu 61,3% mai mulţi faţă de anul 2011.
Muzeul Judeţean vrea să atragă peste 100 de mii de vizitatori în 2013.
Instituţiile subordonate Consiliului Judeţean Satu Mare îşi prezintă în aceste zile bilanţul pe anul 2012. Ieri, 12 februarie, a fost rândul Muzeului Judeţean Satu Mare. Astfel, de la ora 10 directorul Liviu Marta a prezentat principalele activităţi ale muzeului pe anul trecut şi planurile pe anul 2013.
În prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, dar şi a unor angajaţi ai muzeului, Liviu Marta a început prin prezentarea principalelor activităţi derulate în 2012 structurate pe patru categorii: evidenţa patrimoniului, cercetarea patrimoniului muzeal, promovarea patrimoniului muzeal şi situaţia economico-financiară a instituţiei.

Programe şi proiecte derulate

S-au amintit programe şi proiecte de cercetare derulate cu finanţare naţională, judeţeană locală, internă sau din parteneriat cu alte instituţii precum: programul de cercetare arheologică complexă a civilizaţiei de epocă a bronzului din Valea Ierului; şvabii sătmăreni la sfârşitul sec. XIX - înc. sec. XX - aspecte demografice „300 de ani de la colonizarea şvabilor dunăreni”; politica guvernelor maghiare faţă de minorităţi în Transilvania de Nord (1940 - 1944); proiect derulat împreună cu Institutul de Arheologie al Universităţii din Londra şi altele. S-au editat mai multe monografii ştiinţifice de către Muzeul Judeţean, amintim „Manuscrise slavone şi româneşti din Biblioteca Universităţii Naţionale Ujgorod”, sau anuare ştiinţifice „Satu Mare. Studii şi comunicări - Seria arheologie XXVIII/I”, 2012 (sub tipar) etc.
Din promovarea patrimoniului muzeal au făcut parte manifestările „Noaptea Muzeelor” ce a atras peste 3.000 de vizitatori, sau manifestări cu publicul legate de evenimente aniversare a marelui patriot Vasile Lucaciu, Sărbătoarea Unirii, Ziua Veteranilor, Ziua Drapelului, Ziua naţională a României şi altele. Totodată s-a organizat Ziua dacilor liberi la Medieşu Aurit sau Ziua Meşterilor Populari. Au fost publicate 35 de articole de popularizare în ziarele Informaţia de Duminică, Eroii neamului, Candele Sătmarului, 26 de articole ştiinţifice de specialitate.
În 2012 s-au realizat 39 de expoziţii, 3 tabere arheologice, vizite la şantiere şi situri istorice şi 25 lecţii deschise, concursuri pe teme istorice şi dezbateri realizate cu elevi şi studenţi.

Vor fi reabilitate mai multe obiective

Muzeul Judeţean a înregistrat în 2012, 69.612 vizitatori, cu 61,3% mai mulţi faţă de anul 2011. Această creştere s-a datorat în mare parte redeschiderii Castelului Karolyi din Carei. Practic, a fost cel mai mare număr de vizitatori din istoria sa.
Legat de partea cercetări arheologice amintim, printre altele, săpătura arheologică sistematică de la Supuru de Sus - Val roman, de la Carei - Bobald, Carei - centura de ocolire, Carei - Ferma de pui Spitz.
Liviu Marta a declarat că pentru anul 2013 există trei proiecte dintre care unul este câştigat, iar celelalte două cu şanse de câştig. Cel câştigat se referă la reabilitarea celor mai importante obiective muzeale din teritoriu precum Casa Memorială Vasile Lucaciu, Casa Memorială Ady Endre şi rezervaţia arheologică de la Medieşu Aurit. Sunt printre cele mai vizitate obiective, de aceea se doreşte atragerea cât mai multor vizitatori prin promovări turistice, pliante, cataloage. Se mai doreşte reabilitarea Muzeului de Artă, etajul II, restaurarea picturilor expoziţiei de artă, amenajarea Casei Măriuş altele.
Preşedintele Adrian Ştef vrea ca la Bobald să se amenajeze accesul pentru persoanele cu dizabilităţi, accesul la cuptoarele dacice pentru vizitatori la Medieşu Aurit. Printre obiective se numără creşterea vizitatorilor de la an la an, reabilitarea faţadei clădirii unde a murit Vasile Lucaciu, modernizarea unor săli din incinta Muzeului Judeţean. „Trebuie să promovăm tot ce avem, să promovăm judeţul Satu Mare şi valorile pe care le avem şi le păstrăm cu ajutorul Muzeului Judeţean. Trebuie să le introducem în obiective turistice ca să atragem turişti”, spune Adrian Ştef.
Radu Ardelean se ocupă din luna decembrie de relaţiile cu publicul în această instituţie muzeală. Şi-a propus pentru 2013, în ceea ce îl priveşte pe el, să se ocupe în bună măsură de site-ul muzeului www.muzeusm.ro, să formeze relaţii cu cât mai mult public, să promoveze instituţia pe cele două pagini de facebook şi va face tot ce poate ca Muzeul Judeţean Satu Mare să aibă 100 de mii de vizitatori în acest an.

citeşte mai departe...


BIBLIOGRAFIE:


Sursa: http://www.informatia-zilei.ro , 2013