Pagina principală
 ENDA
   Listă alfabetică articole
   Ultimele articole
   Clasament articole
   Hartă articole
   Asoc. Cult. Enciclopedia Dacica (2)
   Echipa ENDA (4)
   Activități ENDA (2)
   Voluntariat ENDA (5)
   Comunicate ENDA (3)
   Rapoarte de activitate (3)
LEGIO DACICA
   Prezentare (1)
   Activități (8)
   Poveștile Legio Dacica (15)
GENERALITĂŢI
   Terra Dacorum (24)
   Economia (12)
   Arta (6)
SOCIAL
   Regii (15)
   Personaje (6)
   Societate (3)
   Origini (2)
   Triburi (82)
   Împăraţii traco-daci (1)
SPIRITUALITATE ŞI CULTURĂ
   Ştiinţă (1)
   Kogaionon (7)
FENOMENUL MILITAR
   Armele (34)
   Seniorii războiului (7)
   Arhitectura militară (4)
   Cetăţile (20)
   Războaiele dacilor (17)
   Civis Romanus (7)
   Romanii (3)
CONEXE
   Dinastii imperiale (2)
   Migraţiile (10)
   Etnografica (6)
   Apoulon (5)
BIBLIOTECA VECHE
   Cuprins
   Surse elene (103)
   Surse latine (140)
   Surse româneşti (97)
   Surse diverse (9)
   Lapidarium (7)
   Traduceri (177)
BIBLIOTECA CONTEMPORANĂ
   Articole online
   Cărți online
   Periodice (58)
   Recenzii (12)
   Articole știinţifice (1)
   Repertorii arheologice (3)
   Surse contemporane (9)
BIBLIOTECA PDF
   Surse contemporane (7)
   Surse vechi (7)
UNIVERSITARIA
   Lucrări de licenţă (2)
   Cursuri (4)
ISTORIA ALTFEL
   Dacia 3D (10)
   Arheologie experimentală (3)
   Trupe de reconstituire istorică (1)
   Reconstituiri istorice (1)
   Filme artistice (4)
   Grafică (3)
   Poezii (12)
   Legende şi povestiri (3)
   English papers (55)
ZIARUL PERSONAL
   Borangic Cătălin (35)
   Marcu Marius (5)
   Velico Dacus (57)
MULTIMEDIA
   Imagini
   Video (34)
   Podcast (1)
INTERNET
   Resurse WWW (2)
   Ştiri (430)
   Diverse (2)


Pagina principalăHartă siteArhivă ştiriListă alfabetică articoleClasament articoleContact ENDA pe FacebookCanal Youtube ENDAENDA pe TwitterNoutăţi ENDA prin canal RSSAbonare newsletter Distribuie pe FacebookDistribuie pe TwitterDistribuie prin email

ASOCIAŢIA PRO CORVINA LANSEAZĂ PROIECTUL - TÂNĂRUL ARHEOLOG

PRECIZARE! Prezentul material NU este o producție ENDA, este o preluare de informație în baza legii 8/1996, Cap. III, Art. 9, Pct. e. Textul de mai jos nu este un material științific, ci un articol de presă, prezentarea lui nu are caracter de informare ci evenimențial și nu reflectă punctul de vedere al ENDA, ci al autorului materialului.


28-12-2013


Invitaţie

Asociaţia Pro Corvina are onoarea de a vă invita să participaţi la Conferinţa de lansare a proiectului „Tânărul Arheolog”, Miercuri, 27 Februarie 2013, începând cu ora 14.00 în Sala de Conferinţe „EUROPA” a Inspectoratului Şcolar Judeţean, Hunedoara.
„Tânărul Arheolog” este un proiect rezultat al iniţiativei tinerilor voluntari şi membri ai Asociaţiei Pro Corvina în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca, Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Hunedoara, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Hunedoara şi Hunedoara Mea.
Proiectul este finanţat de Comisia Europeană prin ANPCDEFP în cadrul programului „Tineret în acţiune” (program al Uniunii Europene care susţine activităţile de învăţare nonformală pentru tineri prin finanţarea de proiecte) în cadrul Subacţiunii 1.2 - Iniţiative naţionale ale tinerilor. Proiectul „Tânărul Arheolog” îşi doreşte prin scopul său declarat să faciliteze accesul tinerilor liceeni la activităţi de arheologie experimentală prin implicarea şi stimularea acestora spre creativitate cultural-istorică.
La conferinţa de lansare sunt invitaţi atât reprezentanţi ai presei, cât şi reprezentanţi ai părţilor interesate în derularea proiectului. Vă invităm să ne fiţi alături şi să confirmaţi prezenţa dumneavoastră la eveniment la adresa de procorvina@yahoo.com sau la telefon 0740 240 900.

Vă aşteptăm
Preşedinte,
Cristian Constantin Roman

citeşte mai departe...


„MICUL ARHEOLOG” ÎI ÎNVAŢĂ PE LICEENII HUNEDORENI CUM TRĂIAU DACII ŞI ROMANII


Proiect cu tabere pentru elevi în capitala Daciei Romane

Cu lopata prin ţărână, adunând, spălând şi punând cap la cap piese arheologice, dar şi confecţionând obiecte din ceramică, os sau corn şi învăţând totul despre modul de viaţă al dacilor şi romanilor.

Atelierele de arheologie experimentală vor avea loc la Sarmizegetusa Ulpia Traaian

Aşa îşi vor petrece week-endurile, timp de trei luni, 60 de elevi de liceu hunedoreni, pasionaţi de arheologie şi istorie, ce vor fi incluşi întru-un amplu şi ambiţios proiect finanţat de Comisia Europeană în cadrul programului „Tineret în acţiune”. Intitulat „Micul arheolog”, proiectul va fi pus în practică de Asociaţia „Pro Corvina”, în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Direcţia Judeţeană de Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional, Inspectoratul Şcolar al Judeţului (IŞJ) Hunedoara şi Centrul Judeţean pentru Resurse şi Asistenţă Educaţională.

Ateliere de învăţare şi îndemânare

Iniţiativa va fi demarată în luna aprilie, când va avea loc şi prima sesiune de tabere de arheologie experimentală din cadrul proiectului „Micul Arheolog”. Liceenii hunedoreni care vor fi selectaţi pentru a face parte din grupul celor 60 de elevi din judeţ incluşi în acest program, se vor simţi ca nişte adevăraţi arheologi. Aceştia vor lua parte la şedinţele de arheologie experimentală de la situl Sarmizegetusa Ulpia Traiana, unde vor pune mâna pe lopată şi vor participa, alături de specialişti, la prelucrarea primară a artefactelor, dar şi la o serie de activităţi casnice ale civilizaţiei antice. „Acest proiect îşi propune să faciliteze accesul tinerilor la activităţi de arheologie experimentală, dar şi să-i ajute pe aceştia să cunoască modul de viaţă al celor care ai trăit în vremurile antice. Toate acestea vor fi posibile în cadrul Bazei de Cercetare Arheologică de la Sarmizegetusa Ulpia Traiana, unde tinerii vor face un adevărat curs în domeniu”, a declarat Angela Brăneţ, coordonatorul proiectului „Micul Arheolog” ce a fost lansat ieri la sediul IŞJ Hunedoara.

Proiectul a fost prezentat ieri de iniţiatori, în faţa liceenilor hunedoreni

Pe de altă parte, pentru a le cultiva elevilor îndemânarea şi talentul, aceştia vor lua parte la trei arteliere experimentale în care vor învăţa cum se prelucra ceramica, osul şi cornul, în antichitate, prin tehnici arhaice. „Pe lângă aceste materiale, în vremuri de demult se foloseau şi cochiliile de melci, dar şi dinţii de animale pentru confecţionarea unor obiecte. În cadrul acestor ateliere, liceenii nu vor învăţa doar aceste tehnici de lucru, ci vor afla şi cum erau utilizate obiectele respective. De exemplu, din os se confecţionau planşete de joc pe vremea romanilor, iar noi, în tabere, vom încinge partide exact ca pe vremea strămoşilor noştri. De asemenea, vom trage la ţintă cu săgeţi al căror vârf este confecţionat din corn”,a afirmat Iosif Vasile Ferencz, vicepreşedintele Asociaţiei „Pro Corvina”.

Film despre tabere şi site de promovare

Dacă 60 de elevi hunedoreni vor lua parte „pe viu” la acest proiect, iniţiatorii „Micului arheolog” speră ca alţi 800 de liceeni din judeţ să fie incluşi indirect în „Micul arheolog”. Ei vor afla de la participanţi despre activităţile ce au avut loc în cadrul taberelor şi se vor putea înscrie, ulterior, ca voluntari în viitoare experienţe de gen. Cei 60 de participanţi la sesiunile de arheologie experimentală vor fi selectaţi în urma completării unor fişe ce vor fi promovate în toate liceele hunedorene, pe baza unor criterii, printre acestea numărându-se pasiunea pentru istorie, dovedită prin rezultatele şcolare sau prezenţa la olimpiade şi concursuri de specialitate.
Pe de altă parte, printre rezultatele acestui proiectul se numără şi realizarea unui film de prezentare a tuturor activităţilor ce au avut loc în taberele de la Sarmizegetusa Ulpia Traiana, dar şi construirea unui site. Cu ajutorul acestuia, tinerii vor fi stimulaţi să se implice în acţiuni de voluntariat, site-ul contribuind şi la promovarea capitalei Daciei Romane şi a rezultatelor descoperirilor arheologice de aici. La sfârşitul proiectului, participanţii la taberele de arheologie experimentală vor obţine un certificat de recunoaştere şi validare prin Youth Pass.

citeşte mai departe...


BIBLIOGRAFIE:


Sursa:
1. http://www.servuspress.ro , 2013
2. http://www.hunedoaramea.ro , 2013