Pagina principală
 



ENDA
   Listă alfabetică articole
   Ultimele articole
   Clasament articole
   Hartă articole
   Asoc. Cult. Enciclopedia Dacica (2)
   Echipa ENDA (4)
   Activități ENDA (2)
   Voluntariat ENDA (5)
   Comunicate ENDA (3)
   Rapoarte de activitate (3)
LEGIO DACICA
   Prezentare (1)
   Activități (8)
   Poveștile Legio Dacica (15)
GENERALITĂŢI
   Terra Dacorum (24)
   Economia (12)
   Arta (6)
SOCIAL
   Regii (15)
   Personaje (6)
   Societate (3)
   Origini (2)
   Triburi (83)
   Împăraţii traco-daci (1)
SPIRITUALITATE ŞI CULTURĂ
   Ştiinţă (1)
   Kogaionon (7)
FENOMENUL MILITAR
   Armele (34)
   Seniorii războiului (7)
   Arhitectura militară (4)
   Cetăţile (20)
   Războaiele dacilor (17)
   Civis Romanus (7)
   Romanii (3)
CONEXE
   Dinastii imperiale (2)
   Migraţiile (10)
   Etnografica (6)
   Apoulon (5)
BIBLIOTECA VECHE
   Cuprins
   Surse elene (103)
   Surse latine (140)
   Surse româneşti (97)
   Surse diverse (9)
   Lapidarium (7)
   Traduceri (177)
BIBLIOTECA CONTEMPORANĂ
   Articole online
   Cărți online
   Periodice (58)
   Recenzii (12)
   Articole știinţifice (1)
   Repertorii arheologice (3)
   Surse contemporane (9)
BIBLIOTECA PDF
   Surse contemporane (8)
   Surse vechi (7)
UNIVERSITARIA
   Lucrări de licenţă (2)
   Cursuri (4)
ISTORIA ALTFEL
   Dacia 3D (10)
   Arheologie experimentală (3)
   Trupe de reconstituire istorică (1)
   Reconstituiri istorice (1)
   Filme artistice (4)
   Grafică (3)
   Poezii (12)
   Legende şi povestiri (3)
   English papers (55)
ZIARUL PERSONAL
   Borangic Cătălin (35)
   Marcu Marius (5)
   Velico Dacus (57)
MULTIMEDIA
   Imagini
   Video (35)
   Podcast (1)
INTERNET
   Resurse WWW (2)
   Ştiri (430)
   Diverse (2)


Pagina principalăHartă siteArhivă ştiriListă alfabetică articoleClasament articoleContact ENDA pe FacebookCanal Youtube ENDAENDA pe TwitterNoutăţi ENDA prin canal RSSAbonare newsletter Distribuie pe FacebookDistribuie pe TwitterDistribuie prin email

VREI SĂ FII RĂZBOINIC DAC? MUZEUL UNIRII ALBA IULIA A CÂŞTIGAT FINANŢARE PENTRU PROIECTUL ŢINUTELE ISTORIEI III

PRECIZARE! Prezentul material NU este o producție ENDA, este o preluare de informație în baza legii 8/1996, Cap. III, Art. 9, Pct. e. Textul de mai jos nu este un material științific, ci un articol de presă, prezentarea lui nu are caracter de informare ci evenimențial și nu reflectă punctul de vedere al ENDA, ci al autorului materialului.


05-04-2013


Proiectul „Ţinutele istoriei III. Războinici daci” reprezintă un nou proiect de ţinută câştigat de Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia la Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).
Dosarul depus de tânăra echipă formată din 6 doctori în istorie a fost considerat cel mai bun de către comisia AFCN, plasându-se astfel pe primul loc între numeroasele proiecte depuse pentru această sesiune de finanţare.
Este vorba mai exact de constituirea unei trupe de 12 războinici daci, care vor fi selecţionaţi dintre voluntarii ce se vor înscrie în acest program, care vor fi ulterior antrenaţi şi costumaţi cu cele mai autentice replici de costume şi arme dacice.
Vorbim practic despre al treilea episod al proiectului „Ţinutele istoriei”, după ce în 2011 au prins viaţă „Personajele Istorice”, iar în 2012 a fost constituită Garda de Legionari Romani, ambele acţiuni bucurându-se de un foarte mare succes la public.
Proiectul a fost lansat miercuri, 3 aprilie, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Sala Unirii din Alba Iulia la care au participat Ion Dumitrel preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Gabriel Rustoiu directorul Muzeului Naţional al Unirii, Liviu Zgârciu purtătorul de cuvânt al instituţiei, Valentin Frăcea din partea Rotary Club, coordonatorii proiectului - istoricii Tudor Roşu, George Bounegru, Radu Ota, dar şi primul războinic dac din viitoarea trupă - celebrul Dada (foto).
Proiectul Muzeului Unirii care a concurat cu alte 81 de proiecte a obţinut de la AFCN o finanţare de 43.404 de lei, care va fi completată cu 5.300 de lei de la Consiliul Judeţean Alba.
În paralel cu instrucţia celor 12 războinici daci - arcaşi, căpetenie, mare preot - se va realiza documentarea şi editarea unui album de prezentare care să fie cartea de vizită a trupei de reenactement. Textul va fi unul cu conţinut de popularizare, cu un design grafic de excepţie, care să informeze sau mai degrabă să ofere cititorului un suport cultural cu privire la ceea ce a reprezentat civilizaţia dacică.
Ceata de daci va putea fi văzută la festivalurile din vară ce vor avea loc la Alba Iulia, însă în formaţie completă va fi prezentată în luna octombrie a acestui an.
Proiectul mai presupune activităţi cultural-educative, precum lecţii de istorie pentru copii, care vor fi susţinute de Radu Ota.
Potrivit dacului Dada, se intenţionează crearea pe viitor a unui atelier de fierărie, cu o echipă de meşteri care să se ocupe de reparare şi întreţinerea echipamentelor de luptă, care uneori se deteriorează în luptele pe care le performează aceştia la antrenamente şi la evenimente.
Echipa de proiect este formată din coordonatorul George Bounegru şi dr. Anca Timofan, dr. Tudor Roşu, dr. Liviu Zgârciu, dr. Radu Ota, dr. Ilie Lascu şi Rareş Diodiu.
Un alt aspect important discutat în cadrul conferinţei de presă este susţinerea financiară în valoare de 1.000 de euro din partea Rotary Club Alba Iulia Civitas Solis, reprezentat de Valentin Frăcea, pentru completarea Gărzii de Legionari Romani cu un nou membru.
Este vorba despre postul de cornicer - războinic şi totodată suflător în cornul ce dă semnalele de luptă. Merită menţionat faptul că nicio altă trupă de romani din cele existente în ţara noastră nu are un astfel de membru. S-a lansat cu această ocazie şi apelul pentru voluntarii care doresc să ocupe acest post important în Garda Romană din Alba Iulia.

citeşte mai departe...


BIBLIOGRAFIE:


Sursa: http://www.ziarulunirea.ro , 2013