Pagina principală
 



ENDA
   Listă alfabetică articole
   Ultimele articole
   Clasament articole
   Hartă articole
   Asoc. Cult. Enciclopedia Dacica (2)
   Echipa ENDA (4)
   Activități ENDA (2)
   Voluntariat ENDA (5)
   Comunicate ENDA (3)
   Rapoarte de activitate (3)
LEGIO DACICA
   Prezentare (1)
   Activități (8)
   Poveștile Legio Dacica (15)
GENERALITĂŢI
   Terra Dacorum (24)
   Economia (12)
   Arta (6)
SOCIAL
   Regii (15)
   Personaje (6)
   Societate (3)
   Origini (2)
   Triburi (83)
   Împăraţii traco-daci (1)
SPIRITUALITATE ŞI CULTURĂ
   Ştiinţă (1)
   Kogaionon (7)
FENOMENUL MILITAR
   Armele (34)
   Seniorii războiului (7)
   Arhitectura militară (4)
   Cetăţile (20)
   Războaiele dacilor (17)
   Civis Romanus (7)
   Romanii (3)
CONEXE
   Dinastii imperiale (2)
   Migraţiile (10)
   Etnografica (6)
   Apoulon (5)
BIBLIOTECA VECHE
   Cuprins
   Surse elene (103)
   Surse latine (140)
   Surse româneşti (97)
   Surse diverse (9)
   Lapidarium (7)
   Traduceri (177)
BIBLIOTECA CONTEMPORANĂ
   Articole online
   Cărți online
   Periodice (58)
   Recenzii (12)
   Articole știinţifice (1)
   Repertorii arheologice (3)
   Surse contemporane (9)
BIBLIOTECA PDF
   Surse contemporane (8)
   Surse vechi (7)
UNIVERSITARIA
   Lucrări de licenţă (2)
   Cursuri (4)
ISTORIA ALTFEL
   Dacia 3D (10)
   Arheologie experimentală (3)
   Trupe de reconstituire istorică (1)
   Reconstituiri istorice (1)
   Filme artistice (4)
   Grafică (3)
   Poezii (12)
   Legende şi povestiri (3)
   English papers (55)
ZIARUL PERSONAL
   Borangic Cătălin (35)
   Marcu Marius (5)
   Velico Dacus (57)
MULTIMEDIA
   Imagini
   Video (36)
   Podcast (1)
INTERNET
   Resurse WWW (2)
   Ştiri (430)
   Diverse (2)


Pagina principalăHartă siteArhivă ştiriListă alfabetică articoleClasament articoleContact ENDA pe FacebookCanal Youtube ENDAENDA pe TwitterNoutăţi ENDA prin canal RSSAbonare newsletter Distribuie pe FacebookDistribuie pe TwitterDistribuie prin email

CAPITALA DACILOR SE RECONSTRUIEŞTE VIRTUAL

PRECIZARE! Prezentul material NU este o producție ENDA, este o preluare de informație în baza legii 8/1996, Cap. III, Art. 9, Pct. e. Textul de mai jos nu este un material științific, ci un articol de presă, prezentarea lui nu are caracter de informare ci evenimențial și nu reflectă punctul de vedere al ENDA, ci al autorului materialului.


21-06-2013


În vechea capitală a dacilor se doreşte amenajarea unui muzeu virtual în care turiştii să poată vedea aşezarea aşa cum era ea în urmă cu 2000 de ani.
Anunţul a fost făcut pe parcursul unei vizite a ministrului culturii, Daniel Barbu, care vizează principalele obiective istorice şi culturale din judeţul Hunedoara. Proiectele instituţiilor implicate sunt multe, însă nimeni nu poate avansa, cel puţin deocamdată sumele de bani necesare.
"Muzeu virtual, ar fi o soluţie foarte bună pentru că va arăta specialiştilor şi mai ales nespecialiştilor cum arătau toate aceste monumente. Este o soluţie ieftină şi noninvazivă pentru situl istoric, inclus în patrimoniul UNESCO. Un asemenea muzeu, făcut aici, la Sarmizegetusa Regia, bineînţeles, cu toate acordurile şi aprobările necesare, ar permite să vadă monumentul cum s-a păstrat el astăzi şi pe de altă parte să vadă obiectivul şi chiar să intre virtual în monument. Avem toate reconstituirile virtuale făcute. Ar mai fi nevoie de o construcţie care să adăpostească aparatura", spune dr. Gelu Florea, coordonatorul cercetărilor arheologice din vechea reşedinţă a dacilor.

Lege specială

Ministrul Culturii s-a declarat încântat de idee, mai ales că, spune el, muzee importante din lume au început să se folosească de tehnica modernă, însă a arătat că la Sarmizegetusa Regia sunt încă foarte multe probleme de rezolvat, chiar dacă situl istoric a fost preluat în administrare de Consiliul Judeţean Hunedoara, la începutul acestui an: "Constat că e o mare îmbunătăţire survenită după ce situl a fost preluat de Consiliul Judeţean, care depune infinit mai multă pasiune şi grijă decât am putut-o face noi de la Bucureşti.
Situl e cu adevărat remarcabil şi merită să fie beneficiarul unei legi speciale care să uşureze toate amenajările care vor fi făcute aici. Oricât de preţios ar fi el, nu trebuie muzeificat, pus într-o vitrină de sticlă şi neatins. Sub controlul specialiştilor vom încerca să dăm viaţă acestui sit, să-l facem mult mai cordial şi mai comprehensibil în raport cu vizitatorii, care nu au neapărat o formaţie istorică, nu ştiu toţi să citească o ruină".
Pentru că doar 5 la sută din zonă este cercetată arheologic, în urmă cu doi ani, Ministerul Culturii a aprobat o finanţare pentru cercetare la Sarmizegetusa Regia în valoare de 9 milioane de euro, pe durata a patru ani. La scurt timp după aceea valoarea ei a fost mult diminuată, la 5 milioane de euro, însă alocările efective se fac greu şi în sume destul de mici, comparativ cu necesarul.

Drumul, cea mai mare problemă

Pe o lungime de aproape 20 de kilometri, calea de acces la Sarmizegetusa Regia este un fost drum forestier deseori impracticabil. Majoritatea turiştilor, din ce în ce mai mulţi, se plâng că-şi strică maşinile în încercarea de a ajunge la 1.100 de metri altitudine, pe culmea pe care este situat obiectivul istoric.
În ultimii ani Consiliul Judeţean a cheltuit sume mari de bani pentru lărgirea şi asfaltarea unor porţiuni, însă sumele nu au fost suficiente.
"Modernizarea şi asfaltarea acestui drum ne va costa o groază de bani. Proiectul începe anul viitor. Dacă mai rămân sume în urma licitaţiilor pe alte proiecte cu bani europeni, atunci sunt şanse să finanţăm proiectul cu bani europeni. În caz contrar, vom începe lucrările din fonduri proprii, după care vom încerca să trecem proiectul pe o finanţare europeană aferentă perioadei 2014 - 2020", spune preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Moloţ.

citeşte mai departe...


BIBLIOGRAFIE:


Sursa: http://www.evz.ro , 2013