Pagina principală
 



ENDA
   Listă alfabetică articole
   Ultimele articole
   Clasament articole
   Hartă articole
   Asoc. Cult. Enciclopedia Dacica (2)
   Echipa ENDA (4)
   Activități ENDA (2)
   Voluntariat ENDA (5)
   Comunicate ENDA (3)
   Rapoarte de activitate (3)
LEGIO DACICA
   Prezentare (1)
   Activități (8)
   Poveștile Legio Dacica (15)
GENERALITĂŢI
   Terra Dacorum (24)
   Economia (12)
   Arta (6)
SOCIAL
   Regii (15)
   Personaje (6)
   Societate (3)
   Origini (2)
   Triburi (83)
   Împăraţii traco-daci (1)
SPIRITUALITATE ŞI CULTURĂ
   Ştiinţă (1)
   Kogaionon (7)
FENOMENUL MILITAR
   Armele (34)
   Seniorii războiului (7)
   Arhitectura militară (4)
   Cetăţile (20)
   Războaiele dacilor (17)
   Civis Romanus (7)
   Romanii (3)
CONEXE
   Dinastii imperiale (2)
   Migraţiile (10)
   Etnografica (6)
   Apoulon (5)
BIBLIOTECA VECHE
   Cuprins
   Surse elene (103)
   Surse latine (140)
   Surse româneşti (97)
   Surse diverse (9)
   Lapidarium (7)
   Traduceri (177)
BIBLIOTECA CONTEMPORANĂ
   Articole online
   Cărți online
   Periodice (58)
   Recenzii (12)
   Articole știinţifice (1)
   Repertorii arheologice (3)
   Surse contemporane (9)
BIBLIOTECA PDF
   Surse contemporane (8)
   Surse vechi (7)
UNIVERSITARIA
   Lucrări de licenţă (2)
   Cursuri (4)
ISTORIA ALTFEL
   Dacia 3D (10)
   Arheologie experimentală (3)
   Trupe de reconstituire istorică (1)
   Reconstituiri istorice (1)
   Filme artistice (4)
   Grafică (3)
   Poezii (12)
   Legende şi povestiri (3)
   English papers (55)
ZIARUL PERSONAL
   Borangic Cătălin (35)
   Marcu Marius (5)
   Velico Dacus (57)
MULTIMEDIA
   Imagini
   Video (36)
   Podcast (1)
INTERNET
   Resurse WWW (2)
   Ştiri (430)
   Diverse (2)


Pagina principalăHartă siteArhivă ştiriListă alfabetică articoleClasament articoleContact ENDA pe FacebookCanal Youtube ENDAENDA pe TwitterNoutăţi ENDA prin canal RSSAbonare newsletter Distribuie pe FacebookDistribuie pe TwitterDistribuie prin email

DACII DE LA IGHIU CÂŞTIGĂ ÎN PREMIERĂ FESTIVALUL CETĂŢILOR DACICE

PRECIZARE! Prezentul material NU este o producție ENDA, este o preluare de informație în baza legii 8/1996, Cap. III, Art. 9, Pct. e. Textul de mai jos nu este un material științific, ci un articol de presă, prezentarea lui nu are caracter de informare ci evenimențial și nu reflectă punctul de vedere al ENDA, ci al autorului materialului.


25-06-2013


Sâmbătă şi dumincică la Cricău a avut loc cea de a VII-a ediţie a Festivalului Cetăţilor dacice, un eveniment marca Consiliului Judeţean Alba. Desfăşurat pe durata a două zile, festivalul a avut în desfăşurarea sa întreceri dacice, cascadorii cu cai şi, mai ales, cele mai mari reconstituiri de lupte daco-romane din România. În program au avut loc, de asemenea, un târg de meşteri, expoziţii de machete cu specific daco-romanâ sau tir cu arcul.
La Festivalul Cetăţilor Dacice, Cricăul a devenit un uriaş câmp de luptă între daci şi romani, în sensul că a avut loc cea mai amplă reconstituire de bătălii daco-romane din câte s-au văzut până acum în România. În luptă au intrat sâmbătă daci şi romani care fac parte din trupe de reenactment din România şi din Europa (Italia şi Polonia), precum Grvppo Storico Romano, Goths' Village Association of Maslomecz, Legionarii din Pro Antica XIIII GMV, Barbari din Hellas & Roma, Terra Dacica Aeterna, Cohorhs III Campestris Civium Romanorum Milliaria, Lupii Daciei, Legiunea a XIII-a Gemina - Apulum, Lupii de fier ai Apoulonului. Din păcate din cauza codului galben de vijelii de sâmbătă seara concertul trupei Holograf a fost reprogramat pentru seara zilei de 28 iunie.
De fapt, concertul trupei Holograf va fi simultan o prefaţă a Festivalului Roman Apulum (29 - 30 iunie 2013), cât şi o postfaţă a Festivalului Cetăţilor Dacice (22-23 iunie), ambele evenimente având acelaşi caracter istorico-turistic. De asemenea, în deschiderea momentului Holograf vor concerta trupele Zadar, Bohemian Groove şi Poarta 3, aşa cum fusese stabilit pentru Festivalul Cetăţilor Dacice.
Vremea nefavorabilă de sâmbătă seara (22 iunie) a făcut imposibilă şi realizarea ritualurilor cu torţe, a ceremonialului de aprindere a rugului lui Zamolxe, precum şi a dansului Nimfelor Zalăului, aşa cum fusese programat pentru prima zi a festivalului, acestea fiind amânate pentru ziua de duminică.
Duminică a avut loc şi punctul forte al Festivalului şi anume întrecerile Dacice. Echipe de feciori din cele cinci cetăţi dacice ale judeţului (Cetatea de Baltă, Cricău, Cugir, Ighiu, Săsciori) s-au întrecut în probe pline de culoare şi umor, pentru câştigarea dreptului de a găzdui următoarea ediţie a festivalului. Probele din acest an au fost cele din anii trecuţi şi anume: Arcul viteazului, Rapid şi puternic, Suliţaşul cetăţii, Cel mai iute de picior, Braţul de fier, Luptătorul, Îndemânare şi curaj, Să ne unim forţele, Voinicul din cetate, Cărăuşii cetăţii. În urma acestor probe, câştigătorii din acest an au fost în premieră dacii de la Ighiu după ce cinci ediţii au fost câştigate de cei de la Cricău şi două de cei de la Cetatea de Baltă.
Clasamentul după cele 10 probe a fost următorul:
Locul I - Ighiu (cetatea câştigătoare, cu drept de a organiza următorea ediţie)
Locul II - Cetatea de Baltă
Locul III - Cricău
Locul IV - Săsciori
Locul V - Cugir
„La cea de-a VII-a ediţie, publicul a venit în număr foarte mare la festival. Estimăm prezenţa a circa 3.000 de spectatori, ceea ce ne bucură şi ne asigură de ataşamentul de netăgăduit al turiştilor faţă de ceea ce înseamnă Festivalul Cetăţilor Dacice. Caracterul sportiv, cultural şi de divertisment al festivalului e, aşadar, reţeta de succes prin care promovăm turismul judeţului Alba, sub toate aspectele sale” au spus organizatorii.

citeşte mai departe...


BIBLIOGRAFIE:


Sursa: http://www.informatiadealba.ro , 2013