Pagina principală
 ENDA
   Listă alfabetică articole
   Ultimele articole
   Clasament articole
   Hartă articole
   Asoc. Cult. Enciclopedia Dacica (2)
   Echipa ENDA (4)
   Activități ENDA (2)
   Voluntariat ENDA (5)
   Comunicate ENDA (3)
   Rapoarte de activitate (3)
LEGIO DACICA
   Prezentare (1)
   Activități (8)
   Poveștile Legio Dacica (15)
GENERALITĂŢI
   Terra Dacorum (24)
   Economia (12)
   Arta (6)
SOCIAL
   Regii (15)
   Personaje (6)
   Societate (3)
   Origini (2)
   Triburi (82)
   Împăraţii traco-daci (1)
SPIRITUALITATE ŞI CULTURĂ
   Ştiinţă (1)
   Kogaionon (7)
FENOMENUL MILITAR
   Armele (34)
   Seniorii războiului (7)
   Arhitectura militară (4)
   Cetăţile (20)
   Războaiele dacilor (17)
   Civis Romanus (7)
   Romanii (3)
CONEXE
   Dinastii imperiale (2)
   Migraţiile (10)
   Etnografica (6)
   Apoulon (5)
BIBLIOTECA VECHE
   Cuprins
   Surse elene (103)
   Surse latine (140)
   Surse româneşti (97)
   Surse diverse (9)
   Lapidarium (7)
   Traduceri (177)
BIBLIOTECA CONTEMPORANĂ
   Articole online
   Cărți online
   Periodice (58)
   Recenzii (12)
   Articole știinţifice (1)
   Repertorii arheologice (3)
   Surse contemporane (9)
BIBLIOTECA PDF
   Surse contemporane (8)
   Surse vechi (7)
UNIVERSITARIA
   Lucrări de licenţă (2)
   Cursuri (4)
ISTORIA ALTFEL
   Dacia 3D (10)
   Arheologie experimentală (3)
   Trupe de reconstituire istorică (1)
   Reconstituiri istorice (1)
   Filme artistice (4)
   Grafică (3)
   Poezii (12)
   Legende şi povestiri (3)
   English papers (55)
ZIARUL PERSONAL
   Borangic Cătălin (35)
   Marcu Marius (5)
   Velico Dacus (57)
MULTIMEDIA
   Imagini
   Video (34)
   Podcast (1)
INTERNET
   Resurse WWW (2)
   Ştiri (430)
   Diverse (2)


Pagina principalăHartă siteArhivă ştiriListă alfabetică articoleClasament articoleContact ENDA pe FacebookCanal Youtube ENDAENDA pe TwitterNoutăţi ENDA prin canal RSSAbonare newsletter Distribuie pe FacebookDistribuie pe TwitterDistribuie prin email

FESTIVALUL ROMAN ZALĂU-POROLISSUM

PRECIZARE! Prezentul material NU este o producție ENDA, este o preluare de informație în baza legii 8/1996, Cap. III, Art. 9, Pct. e. Textul de mai jos nu este un material științific, ci un articol de presă, prezentarea lui nu are caracter de informare ci evenimențial și nu reflectă punctul de vedere al ENDA, ci al autorului materialului.


05-09-2013


Festivalul Roman Zalău Porolissum a fost iniţiat de Primăria Municipiului Zalău şi Consiliul Local Zalău în anul 2005. Motivaţia principală a apariţiei acestui festival a fost dorinţa de a oferi publicului larg un eveniment cultural de ţinută care să se evidenţieze în peisajul cultural local, regional şi naţional.
Organizarea primului festival de reenactment (reconstituire istorică) concentrat pe istorie antică a fost de asemenea o oportunitate de a promova municipiul Zalău, în condiţiile unei vizibilităţi reduse a oraşului la nivel naţional.
De la bun început iniţiatorii au dorit să impună evenimentul la nivel european, motiv pentru care în fiecare an, începând chiar cu prima ediţie, Festivalul a avut şi participanţi din alte ţări. Numărul trupelor de reconstituire istorică din România participante la Festival a crescut şi el în fiecare an, fapt cu atât mai îmbucurător cu cât au fost înfiinţate şi trupe locale.
Provocarea principală a organizatorilor este aceea de a creşte gradul de interactivitate al Festivalului, în special prin participarea şi implicarea unui număr cât mai mare de cetăţeni ai Zalăului la activităţile Festivalului. Un simplu veşmânt roman (sau dac) poate transforma orice spectator pasiv într-un actor şi locuitor al antichităţii.
Festivalul Roman Zalău Porolissum este prin sine o invitaţie de a călători în timp, o invitaţie pe care o adresăm tuturor, indiferent de vârstă.
Festivalul Roman Zalau Porolissum a trecut şi printr-o refacere a imaginii sale; trebuie spus că numele iniţial a fost Festivalul Zilele Romane, iar sigla Festivalului era imaginea simbol a sitului arheologic de la Porolissum, "Porta Prateoria". În anul 2010 numele a fost modificat în Festivalul Roman Zalau Porolissum, iar sigla a fost şi ea refăcută, ea reprezentând de această dată un profil de centurion roman. Tot în anul 2010 au fost iniţiată acţiunea de înregistrarea a mărcii Festivalului la OSIM, acţiune finalizată în anul 2011 cu emiterea certificatului de înregistrare nr. 111826.

Unde are loc Festivalul Roman?

Festivalul Roman Zalău Porolissum se desfăşoară în municipiului Zalău şi la Castrul Roman de la Porolissum (sat. Moigrad).
În municipiul Zalău locul de desfăşurare deja tradiţional este grădina Colegiului Naţional "Silvania", situată chiar în centrul Municipiului Zalău (Colegiul Naţional Silvania se găseşte pe str. Unirii, nr. 1, lângă Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Sălaj).
În ceea ce priveşte Castrul Roman de la Porolissum, acesta este situat în satul Moigrad (comuna Mirşid), la 13 km nord-est de Zalău. În ziua în care se organizează aici Festivalul Roman, municipalitatea şi compania de transport public în comun asigură transportul din Zalău la castru şi retur.

Când are loc Festivalul Roman?

Începând cu anul 2012 Festivalul Roman va fi organizat în luna septembrie, aceasta fiind o modificare recentă în organizarea Festivalului. Până acum, Festivalul era organizat în aceeaşi perioadă cu Zilele Cetăţii (sărbătoarea municipiului Zalău). Această separare se datorează specificităţii celor două evenimente şi caracterului lor diferit, dar şi dorinţei organizatorilor de a scoate mai mult în evidenţă Festivalul Roman şi a-l putea promova cu mai mare succes la nivel regional, naţional şi internaţional.
În anul 2012 Festivalul Roman Zalău Porolissum va avea loc în 21 - 23 septembrie.

În ce constă de fapt un Festival Roman?

Timp de 2 sau 3 zile Municipiul Zalău se transformă într-o imensă tabără romană. Soldaţi, gladiatori, vestale, dansatoare, locuitori ai vechiului Imperiu Roman pot fi văzuţi plimbându-se pe stăzile municipiului. Demonstraţiile de luptă ale legiunilor sau cohortelor sunt spectacole în care istoria poate fi atinsă şi încercată. Echipamentele de luptă sunt o realitate, iar privitorii au parte de o reală lecţie de istorie antică. Sunt recreate şi scene de bătălie între romani şi aşa zişii "barbari", fie daci, fie alte popoare.
Pentru cei care sunt mai interesaţi de aspectele vieţii cotidiene ale unui cetăţean roman, prezentarea unei şcoli de gladiatori poate fi un element atractiv; mai mult, spectatorii îşi pot arăta preferinţa pentru vreun gladiator sau altul, decizând în finalul luptei asupra soartei învinsului. Dansuri, spectacole de teatru, demonstraţii de meşteşuguri şi de gastronomie specifică vin să întregească spectacolul. Iar dacă tot acest spectacol nu este destul de convingător, puteţi încerca să vă căsătoriţi în stil roman.
Festivalul Roman Zalău Porolissum este o călătorie în timp, o ocazie de a învăţa despre istoria unuia dintre cele mai mari imperii ale omenirii. Festivalul are un pronunţat caracter educativ şi interactiv, ceea ce îl scoate din sfera evenimentelor de masă obişnuite. Brand al Zalăului, în viitor el va deveni şi un brand regional, capabil să atragă turişti şi să creeze efecte multiplicatoare, cum deja s-a şi întâmplat.

Cine participă?

Participanţii la Festivalul Roman Zalău Porolissum sunt asociaţii culturale de reconstituire istorică ("reenactment") specializate în istorie antică. În ultimii ani am constatat că numărul trupelor de reenactment din România creşte, chiar şi la nivelul Municipiului Zalău. Mai mult, oferta acestora se diversifică.
Până în prezent, Festivalul s-a bucurat de prezenţa următoarelor trupe:
- Savaria Legio XV Apollinaris (din Szombathely, Ungaria): 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2011
- Terra Dacica Aeterna (din Cluj Napoca, România): 2008, 2009, 2010
- Cohors III Campestris (din Zalău, România): 2011
- Luptătorii de la Porolissum (din Zalău, România): 2011
- Virtus Antiqua (din Cluj Napoca, România): 2011
- Collegium Gladiatorium (din Budapesta, Ungaria): 2008
- Familia Gladiatoria Pannonica din Germania): 2007, 2008
- Ordinul Cavalerilor din Mediaş (din Sibiu, România): 2006
- Nimfele Dacice / Zânele Zalăului (din Zalău, România): 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011
- Formaţia Trei Parale (din Bucureşti, România): 2007
- Lupii Daciei (din Zalău, România): 2011
- Trupa Menestrelii (din Şimleu Silvaniei, România): 2009
- Formaţia Naghual (din Oradea, România): 2008
- Grupul Flame Out (din Oradea, România): 2008
- Dublu X şi Asociaţia de Cascadori Pajura (din Târgu Mureş, România): 2007
- Teatrul Naţional Cluj (din Cluj Napoca, România): 2007
- Formaţia de muzică Aeternum (din Sibiu, România): 2006
- Formaţia de muzică Truverii (din Bucureşti, România): 2006
- Formaţia Blackbeers (din Oradea, România): 2006
- Trupa Crispus (din Sibiu, România): 2006.

Programul festivalului

Ediţia din 2005 a fost prima organizată, în perioada 29 - 31 iulie, în Zalău şi la situl arheologic de la Porolissum, sub numele de Festivalul Zilele Romane. Centrul municipiului a fost amenajat ca un adevărat oraş roman. O poartă de lemn a fost instalată pe Bulevardul M. Viteazul. La intrarea în Parcul Municipal a fost amenajată o tabernă romană unde se servea doar mâncare tradiţională. Meşteri pietrari, fierari, olari, dar şi alţii îşi arătau priceperea. "Povestea Vinului", o expoziţie originală a artistului Flavius Lucăcel a fost un punct de atracţie. A fost şi anul în care a început colaborarea municipalităţii Zalău cu Legio XV Apollinaris, asociaţie culturală din vechiul oraş roman Savaria (azi Szombathely, Ungaria), colaborare ce continuă şi azi. Prezenţa legiunii romane a fost cu atât mai inedită cu cât aceasta şi-a organizat tabăra chiar în situl arheologic de la Porolissum (loc. Moigrad, com. Mirşid), iar membrii legiunii au trăit două zile ca nişte veritabili soldaţi romani: dormind pe paturi de paie, mâncând doar ceea ce se gătea în tabără, îmbrăcaţi în veşminte şi echipamente romane. Era pentru prima oară de aproape 2000 de ani când castrul roman de la Porolissum era ocupat de legionari.
În anul 2006 Festivalul a fost organizat în perioada 30 iunie - 2 iulie, la Zalău şi Porolissum. Numărul trupelor participante a crescut. Pe lângă Legiunea XV Apollinaris, la Festival au participat Familia Gladiatoria Pannonica, dar şi Ordinul Cavalerilor din Mediaş. Au avut loc spectacole de magie, jonglerii cu foc, muzică celtică şi medievală, spectacole de pantonimă şi dans. A fost organizată din nou o expoziţie a meşteşugurilor vechi, au avut loc demonstraţii de luptă cu reproduceri ale echipamentelor militare romane, turniruri şi dueluri medievale, jocuri cu steagurile, prezentări ale riturilor de trecere româneşti.
În anul 2007, Festivalul Zilele Romane a avut loc în 15 - 17 iunie. Noutatea celei de-a treia ediţii a fost participarea Teatrului Naţional din Cluj Napoca cu un spectacol din autori antici. Ca şi în anul precedent, au participat Legiunea XV Apollinaris şi Familia Gladiatoria Pannonica, însă spre deosebire de ceilalţi ani tabăra militară romană a fost stabilită în grădina Colegiului Naţional Silvania, ceee ce a însemnat un acces mai facil al celor interesaţi să viziteze tabăra. Au fost organizate spectacole de magie şi iluzionism, dansuri cu Zânele Zalăului, scenete antice, mese rotunde şi expoziţii, concert de muzică veche.
În anul 2008 Festivalul Zilele Romane s-a derulat în 2 - 3 august. Noutatea acestei ediţii a constat în participarea trupei de reenactment Terra Dacica Aeterna, din Cluj Napoca, un semnal pentru organizatori că evenimentele cu tematică antică au din ce în ce mai mult succes la public. Au fost de asemenea prezenţi Legiunea XV Apollinaris şi Familia Gladiatoria Pannonica, Zânele Zalăului. În faţa spectatorilor s-au derulat demonstraţii de luptă între daci şi romani, lupte de gladiatori, scene de călărie. Au avut loc ateliere de tras cu arcul şi aruncatul suliţei pentru spectatori, reprezentaţii de teatru şi dans, prezentarea unui ritual de înmormântare.
În anul 2009, Festivalul s-a desfăşurat în 1 - 2 august. Din acest an apare trupa locală Cohorta a III-a Campestris de la Porolissum, la iniţiativa Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă. Festivalul începe să devină din ce în ce mai independent faţă de trupe din afara României. La fel ca şi în ceilalţi ani, tabăra romană este amenajată în grădina Colegiului Naţional Silvania.
În anul 2010, din cauza unor lucrări de infrastructură care au afectat locul de desfăşurare a Festivalului, acesta are loc în Parc Municipal Pădure Brădet, cu participarea Terra Dacica Aeterna. Membrii organizaţiei, îmbrăcaţi în echipamente romane şi dacice, au pus în scenă un adevărat spectacol al vieţii şi morţii. Autenticitatea costumelor şi echipamentelor, precum şi peisajul natural au creat condiţiile pentru un spectacol de excepţie care a pus şi mai mult în valoare nivelul de implicare al celor dedicaţi acestui tip de spectacol. Faţă de anii trecuţi, copiii prezenţi au avut ocazia să călărească pe cei doi cai prezenţi în spectacol, iar doritorii nu au lipsit.
În anul 2011, spectacolul vieţii antice s-a întors în grădina Colegiului. Ca noutate absolută a fost organizat un ceremonial de nuntă romană. Ceremonialul a fost precedat de oficierea căsătoriei la Primăria Municipiului Zalău deoarece cei doi miri s-au căsătorit legal. Pasionaţi de istorie antică, ei au decis să dea culoare antică ceremonialului oficial: participanţii la căsătoria civilă prezenţi la Primăria Municipiului Zalău au fost îmbrăcaţi în costume de inspiraţie antică, inclusiv Primarul Municipiului. Parada costumelor a fost condusă de cei doi miri, iar căsnicia lor a fost binecuvântată şi de Zânele Dacice. Au urmat demonstraţii de luptă, dar şi prezentarea programului Şcolii de gladiatori al Asociaţiei Virtus Antiqua din Cluj Napoca. Un alt element de noutate a fost prezenţa Luptătorilor de la Porolissum, care au prezentat un program spectaculos din care nu au lipsit elementele de cascadorie. De asemenea, numărul participanţilor la paradă a fost mai mare ca în oricare dintre anii precedenţi, printre aceştia numărându-se mulţi copii, inclusiv Lupii Daciei.

citeşte mai departe...

PROGRAM 2013


Joi, 5 septembrie

14:00 - Lansarea schiţei monografice "Zalău - un oraş la frontiera de nord-vest a Transilvaniei" (N.Gudea şi V.Pârău) (Loc: Primăria Municipiului Zalău)
Expoziţie "De la tradiţional la contemporan" a Bibliotecii Judeţene "I.S.Bădescu" (loc: Primăria Municipiului Zalău)

20:00 - Lansarea filmului documentar realizat în cadrul proiectului "Promovarea Festivalului Roman Zalău Porolissum - instrument de promovare a siturilor arheologice locale"

Vineri, 6 septembrie

15:00 - Conferinţa Interdisciplinară "Siturile arheologice din România - între valoare istorică şi dezvoltare economică" (Loc: Sala "Avram Iancu", Primăria Municipiului Zalău)

19:00 - PARADA COSTUMELOR ISTORICE
Traseu: Parcarea de lângă Primăria Zalău - Primăria Zalău - Bv.M.Viteazul - Perla - Bv.M.Viteazul - Scenă
Deschiderea oficială a Festivalului Roman Zalău Porolissum pe scena Festivalului (prezentarea trupelor, spectacol de dans, muzică şi teatru)

Sâmbătă, 7 septembrie

11:00-19:00 - Grădina Colegiului Naţional SILVANIA
Demonstraţii de lupte între daci şi romani - Dansuri dacice şi romane - Ritualuri antice - Lupte de gladiatori - Prezentări de armament şi tactici militare antice - Teatru antic - Demonstraţii de trageri cu arcul - Ateliere de ceramică - BĂTĂLIA FINALĂ

19:00 - Dans şi muzică pe scena Festivalului

Duminică, 8 septembrie

14:00-19:00 - Complexul Arheologic Porolissum - Amfiteatru
Teatru antic - Lupte de gladiatori - Demonstraţii şi Concurs de tras cu arcul - Demonstraţii de lupte - Concurs de aruncarea suliţei - Dans antic

Transportul la Complexul Arheologic Porolissum este asigurat în mod gratuit. Plecări din parcarea din spatele Primăriei Zalău: 13:00 şi 13:20. Plecări de la Porolissum: 17:30, 18:30, 19:30

Participanţi: Cohors III Campestris" şi "Lupii Daciei" ai Asociaţiei "Amicii Muzeului" din Zalău - Nimfele Dacice din Zalău - Savaria Legio XV Apollinaris" din Szombathely, Ungaria - "Virtus Antiqua" din Cluj Napoca - Trupa "EOS" a Bibliotecii Judetene "I.S.Bădescu" Sălaj - "Meşteşugarii lui Lucretius Aquila" de la Muzeul Naţional al Unirii de la Alba Iulia - Garda Apulum, legiunea XIII Gemina, a Muzeului Naţional al Unirii de la Alba Iulia - Trupa de arcaşi profesionişti din Bucureşti - Trupa de teatru Skepsis din Alba Iulia

citeşte mai departe...


BIBLIOGRAFIE:


Sursa: http://www.festivalulroman.ro , 2013