05-10-2013
Deja cunoscută în rândul albaiulienilor şi a turiştilor care au venit în Oraşul Marii Uniri, trupa de războinici daci s-a lansat astăzi oficial, în Piaţa Cetăţii de la ora 17:30, în cadrul unui program artistic şi de reenactment, la care au asistat peste 100 de persoane. Şi cum altfel s-au putut prezenta mai bine dacii, decât printr-o luptă cu romanii !? Prima ieşire în scenă a dacilor s-a realizat printr-o luptă cu romanii, aceştia din urmă fiind ca de obicei mult mai bine înarmaţi şi foarte disciplinaţi. Lupta s-a terminat cu „victime”, dar cele două tabere au vrut „s-o dea la pace”, însă o tânără din trupa dacilor a fost „furată” de un soldat roman. După mai multe rânduri de negocieri taberele s-au împăcat şi în faţa albaiulienilor, cei 16 voluntari daci au fost prezentaţi într-un cadru oficial de către Dada Mamusa, căpetenia trupei. A fost apoi rândul ca romanii să se prezinte, deşi aceştia au făcut cunoştinţă cu publicul aproape în fiecare vineri din această vară. Spectacolul a continuat cu trageri cu arcul, dacii arătându-şi din nou măiestria. Aşteptăm să-i vedem cât mai des la treabă, după ce Legiunea a XIII-a Gemina a avut un real succes în rândurile albaiulienilor şi nu numai. Noua trupă de daci este intitulată „Lupii de Fier ai Apoulonului”, iar aceasta va reîntregi patrimoniul istoric şi cultural al judeţului Alba. La fel ca şi celelalte trupe, Personajele Istorice şi Legiunea a XIII-a Gemina, Lupii de Fier ai Apoulonului au luat fiinţă în urma unui proiect cultural, cel de-al treilea câştigat de Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia – „Ţinutele Istoriei III”, prin Administraţia Fondului Cultural Naţional. Scopul acestui proiect, la fel ca şi în cazul personajelor istorice şi legionarilor romani, este acela de a atrage publicul spre muzeu şi de a face istoria mai atractivă.
citeşte mai departe...
FOTO-VIDEO: Trupa de daci „Lupii de Fier ai Apoulonului” s-a prezentat oficial la Alba Iulia. Vezi ce roluri joacă cei peste 20 de voluntari |
Tot mai vizibilă în Alba Iulia şi în ţară în ultimele luni, trupa de războinici şi civili daci „Lupii de Fier ai Apoulonului” s-a lansat oficial vineri, 4 octombrie, la Alba Iulia. Începând cu ora 17:30, în Piaţa Cetăţii a avut loc un spectacol de prezentare a membrilor şi echipamentelor trupei, prilejuit de finalizarea proiectului Ţinutele Istoriei III, câştigat la AFCN, prin care trupa a luat fiinţă. „Lupii de Fier ai Apoulonului” au prezentat publicului mai multe scene de civilizaţie dacică şi câteva momente petrecute alături de romani, în anii 85-87, pe vremea împăratului Domiţian, interpretat de istoricul Tudor Roşu. Alături de generalul său de încredere, Caius Iulius Corintianus, interpretat de istoricul George Bounegru, Domiţian a asistat el însuşi la câteva situaţii controversate vis-a-vis de daci. Una dintre acestea a fost să accepte căsătoria unui soldat roman cu fiica regelui dacilor, „pe care o răpise cu voia ei”. Evenimentul a iscat, aşa cum era de aşteptat, un conflict aprig între comunitatea de daci şi romani, care şi-au pierdut chiar câţiva războinici în bătălie. Lupta rămâne fără deznodământ, iar împăratul, deşi îi oferise tânărului zece femei romane în schimbul celei dace, în final nu a avut de ales decât să accepte căsătoria lor. Meşterul şef nobil Scorilo, războinicul Coson, tânărul nobil Cotisso, infanteristul greu Docas, tânăra războinică vânătoare de centurioni romani, Roxa, prinţesa Teo Dada, marele preot războinic şi marele preot de templu, un grup de femei tinere, măritate cu copii mici sau nemăritate, aliaţii din nordul ţării, Omnia Barbaria, sunt doar câţiva dintre „Lupii de Fier ai Apoulonului”, conduşi de căpetenia Dada Mamusa. La eveniment fost prezenţi, desigur, şi legionarii din Garda Romană de la Apulum, devenită deja un simbol al Alba Iuliei. Sub sloganul Iupiter Optimus Maximus, aceştia s-au avântat de mai multe ori în luptă cu dacii, executând comenzile latineşti ale centurionului: „testudo”, „pugnate”, „due linia fecit”, „muta locum” sau altele. De la centurion, la signifer, la legionar, aceştia şi-au prezentat echipamentele în faţa publicului, explicând rolul exact al fiecărei componente: „galea” – casca, „cingulum” – centura, „lorica” – cămaşa de zale sau „gladius” – sabia dreaptă. Trupa de războinici daci este compusă din peste 20 de voluntari albaiulieni. A fost înfiinţată prin proiectul Ţinutele Istoriei III, implementat de istoricii dr. George Bounegru – coordonator, dr. Ilie Lascu, dr. Tudor Roşu, dr. Radu Ota, dr. Anca Timofan, dr. Liviu Zgârciu. Prin acelaşi proiect, a fost înfiinţată în 2012 Legiunea a XIII-a Gemina, iar în 2011 au apărut Personajele Istorice, vizibile în special la Noaptea Muzeelor. Numărul total al voluntarilor care îmbracă costumele personajelor depăşeşte 50.
citeşte mai departe...
BIBLIOGRAFIE:
1. http://www.ziarulunirea.ro , 2013 2. http://alba24.ro , 2013 |