17-10-2013
Proiectul a fost declarat câştigător în urma sesiunii de finanţare a proiectelor culturale, etapa a II-a/2013 la aria Activităţi Muzeale. Punctajul obţinut a fost foarte bun, proiectul situându-se pe locul II în clasamentul celor patru proiecte care au primit finanţare, dintr-un număr de 37 de proiecte depuse spre evaluare. Finanţarea AFCN acordată proiectului este în valoare de 45.000 de lei. Instituţia organizatoare a proiectului DE GUSTIBUS : Bucătăria romană şi obiceiurile culinare în Apulum-ul antic este Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia aflat de această dată într-o binevenită colaborare cu Institutul de Arheologie Sistemică Iuliu Paul din cadrul Universităţii 1 Decembrie 1918 Alba Iulia. Astfel echipa de implementare şi organizare a proiectului este una mixtă fiind constituită din: dr. Beatrice Ciută (IAS), coordonator de proiect şi specialist în domeniul arheobotanicii şi al dietei populaţiilor lumii antice, dr. Anca Timofan (MNUAI), arheolog specialist în epoca romană, responsabilă în cadrul proiectului cu cercetarea aspectelor de mentalitate şi viaţă cotidiană antică, dr. Călin Şuteu (IAS) – grafică, concept, design expoziţie, Ştefan Lipot şi Alin Cadan (IAS) – restaurare materiale ceramice şi metal, dr. Ilie Lascu (MNUAI ) - arheolog specialist, Doru Bogdan (IAS) – arheolog specialist, Alexandra Daisa – marketing, promovare şi design expoziţie. Tematica proiectului DE GUSTIBUS : Bucătăria romană şi obiceiurile culinare în Apulum-ul antic se raportează direct la preocupările tot mai insistente ale istoricilor de a reconstitui aspecte din viaţa de zi cu zi a comunităţilor antice. În cadrul acestui context vast şi generos al istoriei mentalităţilor şi modului de viaţă antic, demersul nostru păstrează un caracter particular şi inedit prin maniera de adresare şi deschidere spre public. Proiectul îşi propune să prezinte publicului vizitator, un aspect important, poate mai puţin cunoscut din viaţa cotidiană romană, şi anume alimentaţia şi obiceiurile culinare specifice populaţiei care a trăit în oraşul antic Apulum, relevant fiind principiul potrivit căruia gradul de civilizaţie, dar şi de sănătate al unui popor este reprezentat de stilul de alimentaţie. Proiectul nostru menţine aceeaşi direcţie a programelor de reenactment istoric cu finanţare AFCN, organizate şi promovate de Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia (Ţinutele Istoriei, Ţinutele Istoriei II – Garda Romană de la Apulum şi Ţinutele Istoriei III – Războinicii Daci) între 2010 şi 2013. Prezentând o abordare nouă a activităţilor şi manifestărilor de reenactment, venim în completarea acţiunilor de reconstituire istorică organizate până în prezent prin valorificarea şi promovarea moştenirii culturale din viaţa cotidiană antică: obiceiurile şi cadrul casnic al alimentaţiei la romani. În aceste condiţii, orice demers interactiv care reuşeşte să capteze şi să suscite interesul şi curiozitatea publicului, constituie un pas înainte în procesul de informare, formare şi educare al acestuia. În ţările Europei Centrale şi Occidentale abordarea directă, interactivă şi-a găsit un câmp de aplicare excepţional. Promovarea istoriei locale şi naţionale, acţiunea de cunoaştere a acesteia la nivelul modului de viaţă cotidian, se impune cu necesitate într-o vreme în care turismul cultural istoric reprezintă un punct de interes în strategiile locale de dezvoltare urbană. Activitatea principală a proiectului o constituie amenajarea şi organizarea unei cadru domestic autentic axat pe arhitectura interioară şi activităţile specifice unei bucătării romane şi a unui spaţiu destinat servirii mesei dintr-o taberna. Mergând pe această idee, ne propunem sa reconstituim interiorul unei bucătării romane, cu tot ceea ce presupune acesta: mobilier, instalaţia principală de gătit - cuptorul (lat. furnum), vesela (amfore, oale, castroane, platouri, căni, ulcioare, ş. a) dar mai ales vom reface reţetele romane specifice. Taverna (lat. taberna) romană va fi locul unde se vor servi bucatele şi băuturile aceasta fiind amplasată în continuarea spaţiului unde se va reconstitui bucătăria propriu-zisă (lat. culina) şi unde vor fi prezentate şi exponate autentice din categoria ceramicii romane de uz casnic. Astfel vom prezenta material arheologic autentic şi vom utiliza practic reproduceri ale formelor ceramice în bucătărie şi la servirea alimentelor. Schema prezentării va cuprinde, pe lângă expunerea pieselor descoperite şi proiecţii video, fotografii, panouri explicative privind alimentaţia, obiceiurile şi reţetele culinare specifice. Informaţiile care vor sta la baza reconstituirii spaţiului propriu-zis al bucătăriei şi a reţetelelor culinare, se bazează pe textele literare, descoperirile arheologice, precum şi pe studiile arheobotanice. De fapt, cea mai importanta scriere literara privind reţete de gătit specifice lumii romane este o carte de bucate intitulată De Re Coquinaria care aparţine lui Marcus Gavius Apicius care a trăit în sec. I d.Chr, în timpul împăratului Tiberius. Vizitatorii vor face o călătorie în trecut poposind într-un spaţiu interior antic, străvechi dar totuşi familiar, pentru a observa aspectele de viaţa cotidiană romană desfăşurate într-un cadru care va reconstitui ambianţa domestică, obiceiurile culinare şi elemente autentice de mobilier şi decor casnic, cu alte cuvinte vor vedea cum trăiau şi ce mâncau romanii, experimentând direct acest mod de viaţă. Ei vor avea ocazia să observe şi să guste la propriu din bucatele pregătite după reţete romane, participând astfel într-un mod interactiv la actul de reenactment istoric. Privit din această perspectivă, proiectul DE GUSTIBUS : Bucătăria romană şi obiceiurile culinare în Apulum-ul antic se încadrează prin manifestările sale în curentul activităţilor de arheologie experimentală. Mergând mai departe, proiectul se doreşte a fi o pledoarie pentru cunoaşterea, dar şi pentru promovarea unui modus vivendi pe cât de vechi pe atât de sănătos care îşi găseşte un puternic ecou în preocupările actuale de educaţie nutriţională prin încurajarea şi stimularea populaţiei în direcţia unui mod de alimentaţie natural. Astfel, în luna noiembrie vă invităm să treceţi pragul tavernei noastre pentru a trăi experienţa inedită a unui convivium roman – adică să luăm masa împreună - şi a unui symposium – să degustăm tot împreună, într-o atmosferă autentică, savoarea băuturilor romane. Bucatele alese şi variate, dansul, muzica, sunt doar o parte dintre surprizele care îi aşteaptă pe cei care vor poposi în ambianţa antică a tavernei romane. Invitaţii de onoare în acest spaţiu vor fi soldaţii din Garda romană de la Apulum, Războinicii daci, gladiatorii, civilii romani şi daci care vor însufleţi acest loc unde istoria va prinde viaţă din nou.
|