Pagina principală
 ENDA
   Listă alfabetică articole
   Ultimele articole
   Clasament articole
   Hartă articole
   Asoc. Cult. Enciclopedia Dacica (2)
   Echipa ENDA (4)
   Activități ENDA (2)
   Voluntariat ENDA (5)
   Comunicate ENDA (3)
   Rapoarte de activitate (3)
LEGIO DACICA
   Prezentare (1)
   Activități (8)
   Poveștile Legio Dacica (15)
GENERALITĂŢI
   Terra Dacorum (24)
   Economia (12)
   Arta (6)
SOCIAL
   Regii (15)
   Personaje (6)
   Societate (3)
   Origini (2)
   Triburi (82)
   Împăraţii traco-daci (1)
SPIRITUALITATE ŞI CULTURĂ
   Ştiinţă (1)
   Kogaionon (7)
FENOMENUL MILITAR
   Armele (34)
   Seniorii războiului (7)
   Arhitectura militară (4)
   Cetăţile (20)
   Războaiele dacilor (17)
   Civis Romanus (7)
   Romanii (3)
CONEXE
   Dinastii imperiale (2)
   Migraţiile (10)
   Etnografica (6)
   Apoulon (5)
BIBLIOTECA VECHE
   Cuprins
   Surse elene (103)
   Surse latine (140)
   Surse româneşti (97)
   Surse diverse (9)
   Lapidarium (7)
   Traduceri (177)
BIBLIOTECA CONTEMPORANĂ
   Articole online
   Cărți online
   Periodice (58)
   Recenzii (12)
   Articole știinţifice (1)
   Repertorii arheologice (3)
   Surse contemporane (9)
BIBLIOTECA PDF
   Surse contemporane (8)
   Surse vechi (7)
UNIVERSITARIA
   Lucrări de licenţă (2)
   Cursuri (4)
ISTORIA ALTFEL
   Dacia 3D (10)
   Arheologie experimentală (3)
   Trupe de reconstituire istorică (1)
   Reconstituiri istorice (1)
   Filme artistice (4)
   Grafică (3)
   Poezii (12)
   Legende şi povestiri (3)
   English papers (55)
ZIARUL PERSONAL
   Borangic Cătălin (35)
   Marcu Marius (5)
   Velico Dacus (57)
MULTIMEDIA
   Imagini
   Video (34)
   Podcast (1)
INTERNET
   Resurse WWW (2)
   Ştiri (430)
   Diverse (2)


Pagina principalăHartă siteArhivă ştiriListă alfabetică articoleClasament articoleContact ENDA pe FacebookCanal Youtube ENDAENDA pe TwitterNoutăţi ENDA prin canal RSSAbonare newsletter Distribuie pe FacebookDistribuie pe TwitterDistribuie prin email

UN PASIONAT DE ARHEOLOGIE A DESCOPERIT 270 DE MONEDE ROMANE DE ARGINT LÂNGĂ PIATRA NEAMŢ

PRECIZARE! Prezentul material NU este o producție ENDA, este o preluare de informație în baza legii 8/1996, Cap. III, Art. 9, Pct. e. Textul de mai jos nu este un material științific, ci un articol de presă, prezentarea lui nu are caracter de informare ci evenimențial și nu reflectă punctul de vedere al ENDA, ci al autorului materialului.


21-10-2013


Un inginer silvic pasionat de arheologie a descoperit lângă Piatra Neamţ 269 de monede romane de argint emise acum două milenii în timpul unor împăraţi faimoşi precum Traian, Hadrian şi Nero. Detalii şi poze despre descoperire au fost publicate pe forumul detectiemetal.com. Descoperitorul a spus pentru HotNews că a dus monedele la muzeu şi a explicat cum şi în ce zonă le-a găsit.
Inginerul silvic era în căutarea ruinelor unei cetăţi medievale şi a observat că detectorul de metal a început să dea semnale puternice. Într-o groapă de circa 1x1,5 metri pe un teren despădurit a găsit 269 de denari romani de argint, trei dintre monede fiind lipite una de alta, iar restul, împrăştiate pe sol. Ca adâncime, unele au fost descoperite chiar şi la 35 cm, însă altele au fost la doar doi - trei centimetri de suprafaţă.
Denarii, având în medie cam 3 grame greutate fiecare, au fost bătuţi într-un interval de 150 de ani în timpul unor împăraţi foarte cunoscuţi, precum Traian, Hadrian, Nero, Commodus, Domitian şi Marcus Aurelius. Descoperirea a fost făcută cam la 40 km de Piatra Neamţ.
Inginerul silvic, care mai are la activ descoperiri de artefacte la fel de vechi, a predat monedele la Muzeul Naţional de Istorie.
Interesant este mai ales faptul că în acelaşi loc au fost descoperite monezi emise într-un interval atât de mare de timp, circa 150 de ani.
Iuliu-Cristinel Pop, administratorul comunităţii online detectiemetal.com a explicat pentru HotNews că denarii, chiar emişi sub diferiţi împăraţi, aveau putere circulatorie pe un interval larg de timp, chiar şi în zona barbară.
"Faptul că au fost descoperiţi la o distanţă apreciabilă (jud.Neamţ) de limesul Daciei Romane, ar avea o explicaţie în faptul că romanii, plăteau stipendii căpeteniilor dacilor liberi din aceste zone, pentru a păstra o zonă tampon cu teritoriile Daciei cucerite, aflate sub administraţie romană", spune el. O altă explicaţie plauzibilă ar fi că masa monetară provenea din schimburile comerciale care aveau loc între colonii romani şi dacii liberi, mai spune Pop, precizând însă că vorbim de posibile scenarii, nu de certitudini.
Comunitatea online detectiemetal.com, unde inginerul şi-a anunţat descoperirea, îşi propune să încurajeze pasionaţii să respecte legea în domeniul metal detecting-ului şi să-i determine pe cei care găsesc lucruri valoroase, să le predea autorităţilor.
La început de septembrie pe acelaşi forum a fost descrisă descoperirea unei comori deosebite: 47.000 de monede otomane, lângă Râmnicu Vâlcea.

citeşte mai departe...


BIBLIOGRAFIE:


Sursa: http://www.hotnews.ro , 2013