Pagina principală
 



ENDA
   Listă alfabetică articole
   Ultimele articole
   Clasament articole
   Hartă articole
   Asoc. Cult. Enciclopedia Dacica (2)
   Echipa ENDA (4)
   Activități ENDA (2)
   Voluntariat ENDA (5)
   Comunicate ENDA (3)
   Rapoarte de activitate (3)
LEGIO DACICA
   Prezentare (1)
   Activități (8)
   Poveștile Legio Dacica (15)
GENERALITĂŢI
   Terra Dacorum (24)
   Economia (12)
   Arta (6)
SOCIAL
   Regii (15)
   Personaje (6)
   Societate (3)
   Origini (2)
   Triburi (83)
   Împăraţii traco-daci (1)
SPIRITUALITATE ŞI CULTURĂ
   Ştiinţă (1)
   Kogaionon (7)
FENOMENUL MILITAR
   Armele (34)
   Seniorii războiului (7)
   Arhitectura militară (4)
   Cetăţile (20)
   Războaiele dacilor (17)
   Civis Romanus (7)
   Romanii (3)
CONEXE
   Dinastii imperiale (2)
   Migraţiile (10)
   Etnografica (6)
   Apoulon (5)
BIBLIOTECA VECHE
   Cuprins
   Surse elene (103)
   Surse latine (140)
   Surse româneşti (97)
   Surse diverse (9)
   Lapidarium (7)
   Traduceri (177)
BIBLIOTECA CONTEMPORANĂ
   Articole online
   Cărți online
   Periodice (58)
   Recenzii (12)
   Articole știinţifice (1)
   Repertorii arheologice (3)
   Surse contemporane (9)
BIBLIOTECA PDF
   Surse contemporane (8)
   Surse vechi (7)
UNIVERSITARIA
   Lucrări de licenţă (2)
   Cursuri (4)
ISTORIA ALTFEL
   Dacia 3D (10)
   Arheologie experimentală (3)
   Trupe de reconstituire istorică (1)
   Reconstituiri istorice (1)
   Filme artistice (4)
   Grafică (3)
   Poezii (12)
   Legende şi povestiri (3)
   English papers (55)
ZIARUL PERSONAL
   Borangic Cătălin (35)
   Marcu Marius (5)
   Velico Dacus (57)
MULTIMEDIA
   Imagini
   Video (36)
   Podcast (1)
INTERNET
   Resurse WWW (2)
   Ştiri (430)
   Diverse (2)


Pagina principalăHartă siteArhivă ştiriListă alfabetică articoleClasament articoleContact ENDA pe FacebookCanal Youtube ENDAENDA pe TwitterNoutăţi ENDA prin canal RSSAbonare newsletter Distribuie pe FacebookDistribuie pe TwitterDistribuie prin email

BOTOŞANI: LANSAREA VOLUMULUI „REPERTORIUL ARHEOLOGIC AL JUDEŢULUI BOTOŞANI”, AUTOR DR. OCTAVIAN LIVIU ŞOVAN

PRECIZARE! Prezentul material NU este o producție ENDA, este o preluare de informație în baza legii 8/1996, Cap. III, Art. 9, Pct. e. Textul de mai jos nu este un material științific, ci un articol de presă, prezentarea lui nu are caracter de informare ci evenimențial și nu reflectă punctul de vedere al ENDA, ci al autorului materialului.


23-10-2013


Consiliul Judeţean Botoşani, Muzeul Judeţean Botoşani, în colaborare cu Direcţia pentru Cultură Botoşani şi Institutul Naţional al Patrimoniului vă invită miercuri, 23 octombrie 2013, la ora 11:00, la Botoşani, în Sala Polivalentă a Muzeului, la lansarea volumului „Repertoriul Arheologic al Judeţului Botoşani”, al cărui autor este dr. Octavian Liviu Şovan.
Proiectul editorial a fost finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).
Printre participanţi se numără:
- Narcis Ionuţ Afrăsinei, Director A.F.C.N.
- Dr. Ion Ioniţă, cercetător ştiinţific I, Institutul de Arheologie Iaşi
- Dr. Vasile Chirica, profesor universitar, Universitatea „M. Kogălniceanu” Iaşi
- Bogdan Şandric, analist–arheolog, Institutul Naţional al Patrimoniului
Evenimentul va fi întregit de vernisajul expoziţiei „Comori arheologice botoşănene”, ce cuprinde exponate din necropola din sec. IV-V de la Mihălăşeni – săpături arheologice Octavian Liviu Şovan şi din aşezarea Culturii Cucuteni de la Vorniceni – săpături arheologice Maria Diaconescu.

Repertoriul Arheologic al Judeţului Botoşani 2013

Lucrarea „Repertoriul Arheologic al Judeţului Botoşani” reprezintă rodul strădaniilor de peste un deceniu ale autorului de a aduce la zi Repertoriul arheologic al judeţului Botoşani, publicat în 1976. Cu cele peste 1.800 de situri arheologice înregistrate, repertoriul 2013 reprezintă mai mult decât dublul celui de acum peste 35 de ani.
În plus, lucrarea beneficiază de un suport cartografic modern, rod al colaborării fructuoase din ultimii 4 ani cu echipa de administrare a Repertoriului Arheologic Naţional (RAN) de la Institutul Naţional al Patrimoniului. Începută ca o colaborare cu Direcţia de Cultură Botoşani pentru completarea bazei de date a Repertoriului Arheologic Naţional ( http://ran.cimec.ro), curând s-a conturat ideea publicării unui repertoriu al judeţului însoţit de hărţi digitale de detaliu.
O contribuţie specială a „Repertoriului” la protejarea patrimoniului arheologic rezidă în înregistrarea prealabilă a tuturor siturilor arheologice în baza de date a Repertoriului Arheologic Naţional şi acordarea de coduri RAN fiecărui obiectiv documentat. Codul RAN a fost apoi preluat şi în fişele de sit din prezenta lucrare, unde a devenit unul din atributele „administrative” cele mai importante.
Lucrarea se compune din două părţi distincte:
1. Volum de cca. 500 de pagini
2. DVD-ROM anexă, conţinând 160 de hărţi + date geospaţiale care au format elementele (straturile hărţilor) plus un soft GIS pentru editarea datelor geospaţiale.
Hărţile sunt grupate în funcţie de unităţile administrativ teritoriale ale judeţului Botoşani şi sunt editate în formate distincte: tif, care permite doar o utilizare simplă şi (geo) pdf, ce oferă posibilitatea unei utilizări mai complexe: se pot vizualiza coordonatele geografice, se pot face măsurători de distanţe, perimetre şi arii, se pot adăuga noi date, completând astfel harta după dorinţa utilizatorului etc. Pentru ca hărţile să ofere un grad ridicat de vizibilitate a conţinutului au fost salvate la scara 1:20.000, respectiv 1:25.000. Alegerea fiecărei scări s-a făcut în funcţie de dimensiunea unităţii teritorial administrative (UAT) şi a densităţii siturilor arheologice.
Proiectul este extrem de util, atât prin creşterea numerică a siturilor arheologice reperate de pe teritoriul judeţului Botoşani cât şi datorită necesităţilor presante, actuale, de a rezolva practic şi concret, obligaţiile autorităţilor administraţiei publice locale de a realiza planuri urbanistice generale (PUG-uri) actuale şi complete în care siturile arheologice să fie înregistrate şi amplasate corespunzător pe harta unităţii administrativ-teritoriale, cu scopul protejării şi valorificării. Se răspunde, astfel necesităţii punerii la îndemâna primăriilor a unei evidenţe exacte a siturilor arheologice din raza comunelor pe care le administrează.
Repertoriul arheologic al judeţului Botoşani nu se adresează numai autorităţilor locale, ci şi specialiştilor din domeniul patrimoniului cultural, în particular arheologic: arheologi şi istorici din muzee judeţene, cercetători din instituţiile de învăţământ superior sau institute ale Academiei, în special cele din regiunea Moldovei (Suceava, Iaşi, Galaţi), dar şi istoricilor locali sau profesorilor de istorie din ciclul gimnazial, care pot folosi informaţiile în procesul educativ, precum şi publicului larg amator de istorie, faţă de care există datoria de a populariza rezultatele studiilor istorice, susţinută de calitatea de contribuabil a acestuia. Prin structura lui modernă, lucrarea se constituie ca un model pentru publicarea altor repertorii zonale, în cadrul Repertoriului Arheologic Naţional.
Detalii despre proiectul editorial Repertoriul arheologic al judeţului Botoşani găsiţi la adresa: http://www.cimec.ro/arheologie/repertoriul-botosani/index.html , http://ran.cimec.ro , http://map.cimec.ro

citeşte mai departe...


BIBLIOGRAFIE:


Sursa: http://cimec.wordpress.com , 2013