Pagina principală
 



ENDA
   Listă alfabetică articole
   Ultimele articole
   Clasament articole
   Hartă articole
   Asoc. Cult. Enciclopedia Dacica (2)
   Echipa ENDA (4)
   Activități ENDA (2)
   Voluntariat ENDA (5)
   Comunicate ENDA (3)
   Rapoarte de activitate (3)
LEGIO DACICA
   Prezentare (1)
   Activități (8)
   Poveștile Legio Dacica (15)
GENERALITĂŢI
   Terra Dacorum (24)
   Economia (12)
   Arta (6)
SOCIAL
   Regii (15)
   Personaje (6)
   Societate (3)
   Origini (2)
   Triburi (83)
   Împăraţii traco-daci (1)
SPIRITUALITATE ŞI CULTURĂ
   Ştiinţă (1)
   Kogaionon (7)
FENOMENUL MILITAR
   Armele (34)
   Seniorii războiului (7)
   Arhitectura militară (4)
   Cetăţile (20)
   Războaiele dacilor (17)
   Civis Romanus (7)
   Romanii (3)
CONEXE
   Dinastii imperiale (2)
   Migraţiile (10)
   Etnografica (6)
   Apoulon (5)
BIBLIOTECA VECHE
   Cuprins
   Surse elene (103)
   Surse latine (140)
   Surse româneşti (97)
   Surse diverse (9)
   Lapidarium (7)
   Traduceri (177)
BIBLIOTECA CONTEMPORANĂ
   Articole online
   Cărți online
   Periodice (58)
   Recenzii (12)
   Articole știinţifice (1)
   Repertorii arheologice (3)
   Surse contemporane (9)
BIBLIOTECA PDF
   Surse contemporane (8)
   Surse vechi (7)
UNIVERSITARIA
   Lucrări de licenţă (2)
   Cursuri (4)
ISTORIA ALTFEL
   Dacia 3D (10)
   Arheologie experimentală (3)
   Trupe de reconstituire istorică (1)
   Reconstituiri istorice (1)
   Filme artistice (4)
   Grafică (3)
   Poezii (12)
   Legende şi povestiri (3)
   English papers (55)
ZIARUL PERSONAL
   Borangic Cătălin (35)
   Marcu Marius (5)
   Velico Dacus (57)
MULTIMEDIA
   Imagini
   Video (35)
   Podcast (1)
INTERNET
   Resurse WWW (2)
   Ştiri (430)
   Diverse (2)


Pagina principalăHartă siteArhivă ştiriListă alfabetică articoleClasament articoleContact ENDA pe FacebookCanal Youtube ENDAENDA pe TwitterNoutăţi ENDA prin canal RSSAbonare newsletter Distribuie pe FacebookDistribuie pe TwitterDistribuie prin email

DOSARUL BRĂŢĂRILOR DACICE. MAGISTRAŢII AU SCHIMBAT PEDEPSELE

PRECIZARE! Prezentul material NU este o producție ENDA, este o preluare de informație în baza legii 8/1996, Cap. III, Art. 9, Pct. e. Textul de mai jos nu este un material științific, ci un articol de presă, prezentarea lui nu are caracter de informare ci evenimențial și nu reflectă punctul de vedere al ENDA, ci al autorului materialului.


19-12-2013


Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat miercuri decizia în „Dosarul brăţărilor dacice”, în urma soluţionării apelurilor declarate împotriva sentinţei Tribunalului Hunedoara de către inculpaţi, procurori şi reprezentanţii Ministerului Culturii.
Iulian Ceia a fost achitat de învinuirea săvârşirii infracţiunilor de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi de instigare la efectuarea de către persoane neautorizate a unor detecţii şi săpături ilegale în situri arheologice. Curtea de Apel l-a condamnat pe Ceia la executarea pedepsei de 7 ani de închisoare, în timp ce instanţa de fond l-a condamnat la 12 ani închisoare şi 4 ani interzicerea unor drepturi civile).
Rezumatul deciziei Curţii de Apel Alba Iulia
Magistraţii au admis apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara, inculpaţii Ceia Iulian, Hidişan Ciprian State, Nedelcu Ion, Nistor Adrian Marcel, Nistor Florin Ioan, Nedelcu Mugur Niu, Zerkula Mihai, Magda David, Groza Ioan Petru, Deak Alberto Ioan, Vasinca Ileana Sabina şi partea civilă Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional şi a dispus pe scurt următoarele:
Cu privire la inculpatul Ceia Iulian Curtea de Apel Alba Iulia a dispus:
- achitarea de sub învinuirea săvârşirii infracţiunilor de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi de instigare la efectuarea de către persoane neautorizate a unor detecţii şi săpături ilegale în situri arheologice
- încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului Ceia Iulian în privinţa săvârşirii infracţiunii de şantaj (parte vătămata D.E.)
- încetarea procesului penal privind pe inculpatul Ceia Iulian pentru infracţiunile de şantaj săvârşite împotriva părţilor vătămate D.D. şi M.F. constatând împlinit termenul de prescripţie.
- schimbarea încadrării juridice a faptei săvârşite de inculpat din infracţiunea de complicitate la infracţiunea de furt calificat de obiecte de patrimoniu cu consecinţa pierderii acestor bunuri pentru patrimoniul cultural naţional, în infracţiunea de tăinuire cu consecinţa pierderii unor bunuri pentru patrimoniul cultural naţional.
- condamnarea inculpatului Ceia Iulian la 5 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tăinuire cu consecinţa pierderii unor bunuri pentru patrimoniul cultural naţional.
- reducerea pedepsei aplicată inculpatului Ceia Iulian pentru săvârşirea infracţiunii de lipsire de libertate în mod ilegal de la 8 ani la 7 ani închisoare.
În urma contopirii pedepselor Curtea de Apel Alba Iulia a stabilit ca inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea de 7 ani închisoare. (La instanţa de fond a fost condamnat la pedeapsa de 12 ani închisoare şi 4 ani interzicerea unor drepturi civile).
Cu privire la inculpatul Hidişan Ciprian State Curtea de Apel Alba Iulia a dispus contopirea pedepsele stabilite de 3 ani închisoare, 10 ani închisoare şi 4 ani interzicerea unor drepturi civile, 7 ani închisoare şi 6 luni închisoare urmând ca inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea de 10 ani închisoare şi 4 ani interzicerea unor drepturi civile (la instanţa de fond a fost condamnat la pedeapsa de 11 ani închisoare şi 4 ani interzicerea unor drepturi civile).
Cu privire la inculpaţii Nedelcu Ion, Nistor Adrian Marcel, Nistor Florin Ioan, Nedelcu Mugur Miu, Zerkula Mihai, Magda David, Curtea de Apel Alba Iulia a menţinut condamnarea la pedeapsa de 10 ani închisoare cu executare şi 4 ani interzicerea unor drepturi civile (care a fost stabilită de către instanţe de fond).
Cu privire la inculpaţii Groza Ioan Petru şi Deak Alberto Ioan, Curtea de Apel Alba Iulia a menţinut condamnarea la pedeapsa de 7 ani închisoare cu executare (care a fost stabilită de către instanţe de fond).
Cu privire la inculpata Vasinca Ileana Sabina Curtea de Apel Alba Iulia a dispus condamnarea la pedeapsa redusă de 3 ani închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 5 ani. (la instanţa de fond a fost condamnată la pedeapsa de 7 ani închisoare cu executare).
Obligaţi să plătească 1,7 milioane de euro către Ministerul Culturii
Curtea de Apel Alba Iulia obligă pe inculpaţii Hidişan Ciprian State, Nedelcu Ion, Nistor Ioan Florin şi Nistor Adrian Marcel să restituie părţii civile (MINISTERUL CULTURII ŞI PATRIMONIULUI NAŢIONAL) în natură bunurile sustrase sau să plătească acesteia, în solidar, contravaloarea sumei de 1.115.760 euro în lei la data plăţii.
Curtea de Apel Alba Iulia obligă pe inculpaţii Magda David, Zerkula Mihai, Nedelcu Mugu Niu şi Ceia Iulian să restituie părţii civile bunurile sustrase sau să plătească acesteia, în solidar, contravaloarea sumei de 446.304 euro, în lei la data plăţii, inculpatul Ceia Iulian în limita sumei de 223.152 euro (contravaloarea în lei la data plăţii).
Curtea de Apel Alba Iulia menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale.
Decizia instanţei nu este definitivă, poate fi atacată cu recurs în termen de 10 zile de la pronunţare cu cei prezenţi şi de la comunicare cu celelalte părţi, competenţa soluţionării recursului revenind Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Ce a decis Tribunalul Hunedoara
Curtea de Apel Alba Iulia a judecat apelurile declarate de către inculpaţi, Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara şi Ministerul Culturii împotriva sentinţei penale nr.339/2009 pronunţate de Tribunalul Hunedoara în acest dosar.
În urma judecării pe fond a acestei cauze Tribunalul Hunedoara a hotărât condamnarea a 11 inculpaţi la pedepse cu închisoarea cuprinse între 7 şi 12 ani pentru săvârşirea mai multor infracţiuni: furt calificat de obiecte de patrimoniu din situri arheologice cu consecinţa pierderii acestor bunuri pentru patrimoniul cultural naţional, efectuare de către persoane neautorizate a unor detecţii şi săpături ilegale în situri arheologice, şantaj, violare de domiciliu, lipsire de libertate în mod ilegal, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.
În sarcina a 4 dintre inculpaţi a fost reţinută prin aceiaşi sentinţă obligaţia plăţii sumei de 965.458 euro sau contravaloarea în lei, la data plăţii efective, către Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional iar cu privire la alţi 4 inculpaţi s-a stabilit obligaţia plăţii sumei de 650.612 euro sau echivalentul în lei la data plăţii efective, către Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, cu titlu de despăgubiri civile.

citeşte mai departe...


BIBLIOGRAFIE:


Sursa: http://www.hunedoaramea.ro , 2013