Pagina principală
 



ENDA
   Listă alfabetică articole
   Ultimele articole
   Clasament articole
   Hartă articole
   Asoc. Cult. Enciclopedia Dacica (2)
   Echipa ENDA (4)
   Activități ENDA (2)
   Voluntariat ENDA (5)
   Comunicate ENDA (3)
   Rapoarte de activitate (3)
LEGIO DACICA
   Prezentare (1)
   Activități (8)
   Poveștile Legio Dacica (15)
GENERALITĂŢI
   Terra Dacorum (24)
   Economia (12)
   Arta (6)
SOCIAL
   Regii (15)
   Personaje (6)
   Societate (3)
   Origini (2)
   Triburi (83)
   Împăraţii traco-daci (1)
SPIRITUALITATE ŞI CULTURĂ
   Ştiinţă (1)
   Kogaionon (7)
FENOMENUL MILITAR
   Armele (34)
   Seniorii războiului (7)
   Arhitectura militară (4)
   Cetăţile (20)
   Războaiele dacilor (17)
   Civis Romanus (7)
   Romanii (3)
CONEXE
   Dinastii imperiale (2)
   Migraţiile (10)
   Etnografica (6)
   Apoulon (5)
BIBLIOTECA VECHE
   Cuprins
   Surse elene (103)
   Surse latine (140)
   Surse româneşti (97)
   Surse diverse (9)
   Lapidarium (7)
   Traduceri (177)
BIBLIOTECA CONTEMPORANĂ
   Articole online
   Cărți online
   Periodice (58)
   Recenzii (12)
   Articole știinţifice (1)
   Repertorii arheologice (3)
   Surse contemporane (9)
BIBLIOTECA PDF
   Surse contemporane (8)
   Surse vechi (7)
UNIVERSITARIA
   Lucrări de licenţă (2)
   Cursuri (4)
ISTORIA ALTFEL
   Dacia 3D (10)
   Arheologie experimentală (3)
   Trupe de reconstituire istorică (1)
   Reconstituiri istorice (1)
   Filme artistice (4)
   Grafică (3)
   Poezii (12)
   Legende şi povestiri (3)
   English papers (55)
ZIARUL PERSONAL
   Borangic Cătălin (35)
   Marcu Marius (5)
   Velico Dacus (57)
MULTIMEDIA
   Imagini
   Video (36)
   Podcast (1)
INTERNET
   Resurse WWW (2)
   Ştiri (430)
   Diverse (2)


Pagina principalăHartă siteArhivă ştiriListă alfabetică articoleClasament articoleContact ENDA pe FacebookCanal Youtube ENDAENDA pe TwitterNoutăţi ENDA prin canal RSSAbonare newsletter Distribuie pe FacebookDistribuie pe TwitterDistribuie prin email

CAPITALA REGATULUI DAC ŞI-A DESCHIS PORŢILE PENTRU TURIŞTI

PRECIZARE! Prezentul material NU este o producție ENDA, este o preluare de informație în baza legii 8/1996, Cap. III, Art. 9, Pct. e. Textul de mai jos nu este un material științific, ci un articol de presă, prezentarea lui nu are caracter de informare ci evenimențial și nu reflectă punctul de vedere al ENDA, ci al autorului materialului.


03-03-2014


Serviciu public pentru administrarea monumentelor istorice. Consiliul Judeţean a înfiinţat un compartiment special pentru gestionarea cetăţilor din Munţii Orăştiei

Monumentele istorice din judeţ vor fi administrate de un serviciu special înfiinţat în subordinea Consiliului Judeţean Hunedoara

Consilierii judeţeni au aprobat vineri înfiinţarea unui nou serviciu, în subordinea Consiliului Judeţean, care se va ocupa strict de administrarea monumentelor istorice. Compartimentul nou înfiinţat va prelua administrarea Cetăţii Sarmizegetusa Regia, dar şi a celor patru cetăţi UNESCO din Munţii Orăştiei care urmează să fie transferate de la Ministerul Culturii către autorităţile judeţene.
Înfiinţarea Serviciului public pentru administrarea monumentelor istorice este necesară în contextul în care autorităţile judeţene au solicitat Ministerului Culturii preluarea în administrare a complexului fortificat, cunoscut sub numele generic „cetăţile dacice din Munţii Orăştiei”. Cetăţile Costeşti-Cetăţuie, Costeşti-Blidaru, Luncani-Piatra Roşie şi Băniţa, toate aflate pe lista UNESCO, vor fi administrate de serviciul nou înfiinţat.

Un pas mic, pentru un proiect mare

Serviciul pentru administrarea monumentelor va avea personalitate juridică distinctă, dar va funcţiona în subordinea Consiliului Judeţean. Angajaţii acestui serviciu vor administra şi alte monumente de pe raza judeţului Hunedoara, nu doar cetăţile din Munţii Orăştiei. „E un pas normal pe care l-am făcut ţinând cont de faptul că am solicitat administrarea a încă patru cetăţi pe lângă cea care o avem acum. În plus, suntem într-un curs de obţinere de fonduri nerambursabile pentru castelul Nopcsa de la Săcel, şi avem nevoie de o structură care să administreze aceste monumente. Mă bucură faptul că acea ordonanţă prin care s-au tăiat anumite cheltuieli de la consiliile judeţene şi primării se abrogă şi avem posibilitatea să ne extindem. Acum avem cinci oameni, însă avem nevoie de o structură serioasă pentru a administra aşa cum trebuie nişte cetăţi care poartă marca UNESCO”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Moloţ.

Capitala Regatului Dac şi-a deschis porţile pentru turişti

„Veniţi, privighetoarea cântă, iar leurda a înverzit. Sarmizegetusa s-a deschis, pentru toată lumea, un pic mai frumoasă, un pic mai curată, şi un pic mai primitoare ca anul trecut. Vă aşteptăm cu braţele deschise”, au anunţat administratorii cetăţii Sarmizegetusa Regia. În prima zi de primăvară, capitala Regatului Dac şi-a deschis porţile pentru prima dată în acest an, în aşteptarea turiştilor. Sarmizegetusa Regia poate fi vizitată în perioada 1 martie-30 aprilie şi 1 octombrie-30 noiembrie între orele 9 şi 18. În perioada 1 mai-30 septembrie, programul de vizitare este între orele 8:00 şi 20:00.

citeşte mai departe...


BIBLIOGRAFIE:


Sursa: http://www.glasul-hd.ro , 2014