Pagina principală
 ENDA
   Listă alfabetică articole
   Ultimele articole
   Clasament articole
   Hartă articole
   Asoc. Cult. Enciclopedia Dacica (2)
   Echipa ENDA (4)
   Activități ENDA (2)
   Voluntariat ENDA (5)
   Comunicate ENDA (3)
   Rapoarte de activitate (3)
LEGIO DACICA
   Prezentare (1)
   Activități (8)
   Poveștile Legio Dacica (15)
GENERALITĂŢI
   Terra Dacorum (24)
   Economia (12)
   Arta (6)
SOCIAL
   Regii (15)
   Personaje (6)
   Societate (3)
   Origini (2)
   Triburi (82)
   Împăraţii traco-daci (1)
SPIRITUALITATE ŞI CULTURĂ
   Ştiinţă (1)
   Kogaionon (7)
FENOMENUL MILITAR
   Armele (34)
   Seniorii războiului (7)
   Arhitectura militară (4)
   Cetăţile (20)
   Războaiele dacilor (17)
   Civis Romanus (7)
   Romanii (3)
CONEXE
   Dinastii imperiale (2)
   Migraţiile (10)
   Etnografica (6)
   Apoulon (5)
BIBLIOTECA VECHE
   Cuprins
   Surse elene (103)
   Surse latine (140)
   Surse româneşti (97)
   Surse diverse (9)
   Lapidarium (7)
   Traduceri (177)
BIBLIOTECA CONTEMPORANĂ
   Articole online
   Cărți online
   Periodice (58)
   Recenzii (12)
   Articole știinţifice (1)
   Repertorii arheologice (3)
   Surse contemporane (9)
BIBLIOTECA PDF
   Surse contemporane (8)
   Surse vechi (7)
UNIVERSITARIA
   Lucrări de licenţă (2)
   Cursuri (4)
ISTORIA ALTFEL
   Dacia 3D (10)
   Arheologie experimentală (3)
   Trupe de reconstituire istorică (1)
   Reconstituiri istorice (1)
   Filme artistice (4)
   Grafică (3)
   Poezii (12)
   Legende şi povestiri (3)
   English papers (55)
ZIARUL PERSONAL
   Borangic Cătălin (35)
   Marcu Marius (5)
   Velico Dacus (57)
MULTIMEDIA
   Imagini
   Video (34)
   Podcast (1)
INTERNET
   Resurse WWW (2)
   Ştiri (430)
   Diverse (2)


Pagina principalăHartă siteArhivă ştiriListă alfabetică articoleClasament articoleContact ENDA pe FacebookCanal Youtube ENDAENDA pe TwitterNoutăţi ENDA prin canal RSSAbonare newsletter Distribuie pe FacebookDistribuie pe TwitterDistribuie prin email

LUMEA ROMANĂ ŞI BARBARICUM – CONFRUNTARE ŞI METAMORFOZĂ

PRECIZARE! Prezentul material NU este o producție ENDA, este o preluare de informație în baza legii 8/1996, Cap. III, Art. 9, Pct. e. Textul de mai jos nu este un material științific, ci un articol de presă, prezentarea lui nu are caracter de informare ci evenimențial și nu reflectă punctul de vedere al ENDA, ci al autorului materialului.


10 martie 2014


Miercuri, 12 martie 2014, ora 14:00, în sala Gheorghe Brătianu a Facultăţii de Istorie, de pe Bd.Regina Elisabeta, nr.4-12, Sector 5, Bucureşti, va avea loc lansarea lucrării postume a lui Cristian Olariu, cu titlul „Lumea romană şi barbaricum: confruntare şi metamorfoză”. Cartea va fi prezentată de prof. emeritus dr. Zoe Petre, prof. dr. Gheorghe Vlad Nistor şi prof. dr. Ecaterina Lung. Evenimentul este organizat de Centrul de Istorie Comparată a Societăţilor Antice, Biblioteca Centrală Universitară “Carol I” şi Departamentul de Istorie Antică, Arheologie şi Istoria Artei Bucureşti.

Am început cu acest anunţ, în speranţa că cei ce l-au cunoscut pe lugojeanul Cristian Olariu, stins din viaţă la doar 44 de ani, să poată participa la eveniment. Deşi în scurta sa existenţă a avut o bogată activitate ştiinţifică în domeniul arheologiei, despre Cristian Olariu se ştiu foarte puţine lucruri.
S-a născut la Lugoj, în 2 noiembrie 1968, şi a copilărit în cartierul „Buchini”, Costi şi Corina i-au fost cei mai buni prieteni. A urmat cursurile Şcolii Nr.4, apoi s-a transferat la Şcoala Generală Nr.3. Toţi profesorii îl considerau „un băiat bun şi ascultător”. De la vârsta de 8 ani, când tatăl său a decedat, el şi sora lui, Loredana, au fost crescuţi doar de mama lor. Amândoi au absolvit ulterior Facultatea de Istorie din Bucureşti, devenind profesori. Cristian a rămas în Bucureşti, iar sora lui Loredana a plecat în Statele Unite.
Doctor în Istorie şi Arheologie, conferenţiar universitar la Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti şi directorul Centrului de Istorie Comparată a Societăţilor Antice, Cristian Olariu a fost un neobosit cercetător al istoriei în spaţiul dintre Dunăre şi Marea Neagră, a beneficiat de burse în materie de Istorie Antică, de 2 ori în Marea Britanie, în Egipt, la Piramide, la Alexandria, şi de nenumărate ori în Ucraina, Croaţia sau Serbia. Diploma de Licenţă şi-a publicat-o şi în Germania.
A publicat şase cărţi de istorie, a fost autor sau coautor la patru manuale şi cursuri universitare şi a semnat peste 20 de articole şi recenzii în reviste de specialitate din ţară şi peste hotare. A susţinut sesiuni de comunicare în Bucureşti, Constanţa, Iaşi, Cluj şi în majoritatea oraşelor mari din ţară. A participat la nenumărate lucrări de pe şantiere arheologice, la: Drăuşeni, Durostorum (Ostrov, jud.Constanţa), Tropaeum Traiani, (Adamclisi, jud.Constanţa), Dinogetia (Garvăn, jud.Tulcea), Ispanaru (jud.Constanţa), Noviodunum (Isaccea, jud.Tulcea), Roşia Montană (jud.Alba), Halmyris (Murighiol, jud.Tulcea), la cercetări de teren în Peninsula Dunavăţului şi în aria comunei Adamclisi.
A fost foarte iubit de colegi şi studenţi, motiv pentru care a primit premiul de popularitate din partea lor (a se vedea pe Facebook regretele după dispariţia lui în 26 ianuarie 2013, când o boală nemiloasă i-a tăiat aripile, pentru ca zbura prea repede spre înălţimi).
„Ni-l vom aduce mereu aminte pe Cristian Olariu ca pe un veşnic tânăr profesor, înfăşurat în mantia-i de altruism (faţă de colegi) şi de bunătate (faţă de studenţi), trăind şi arzând – deopotrivă – într-o discreţie deplină, mai dăruit cărţilor sale, uneltelor sale de lucru şi tinerei sale familii la început de drum. Cu o fidelitate tipic bănăţeană faţă de specializarea sa universitară, Cristian Olariu a înnobilat pământul ţării peste tot pe unde a încercat să-i smulgă acestuia semnele vieţii din alte secole şi alte milenii”, scria la dispariţia sa istoricul Adrian Cioroianu.
Credem că merită întrutotul să fie aşezat alături de celelalte personalităţi lugojene, în galeria cetăţenilor de onoare ai oraşului nostru.citeşte mai departe...


BIBLIOGRAFIE:


Sursa: http://www.ziarulactualitatea.ro , 2014