Pagina principală
 



ENDA
   Listă alfabetică articole
   Ultimele articole
   Clasament articole
   Hartă articole
   Asoc. Cult. Enciclopedia Dacica (2)
   Echipa ENDA (4)
   Activități ENDA (2)
   Voluntariat ENDA (5)
   Comunicate ENDA (3)
   Rapoarte de activitate (3)
LEGIO DACICA
   Prezentare (1)
   Activități (8)
   Poveștile Legio Dacica (15)
GENERALITĂŢI
   Terra Dacorum (24)
   Economia (12)
   Arta (6)
SOCIAL
   Regii (15)
   Personaje (6)
   Societate (3)
   Origini (2)
   Triburi (83)
   Împăraţii traco-daci (1)
SPIRITUALITATE ŞI CULTURĂ
   Ştiinţă (1)
   Kogaionon (7)
FENOMENUL MILITAR
   Armele (34)
   Seniorii războiului (7)
   Arhitectura militară (4)
   Cetăţile (20)
   Războaiele dacilor (17)
   Civis Romanus (7)
   Romanii (3)
CONEXE
   Dinastii imperiale (2)
   Migraţiile (10)
   Etnografica (6)
   Apoulon (5)
BIBLIOTECA VECHE
   Cuprins
   Surse elene (103)
   Surse latine (140)
   Surse româneşti (97)
   Surse diverse (9)
   Lapidarium (7)
   Traduceri (177)
BIBLIOTECA CONTEMPORANĂ
   Articole online
   Cărți online
   Periodice (58)
   Recenzii (12)
   Articole știinţifice (1)
   Repertorii arheologice (3)
   Surse contemporane (9)
BIBLIOTECA PDF
   Surse contemporane (8)
   Surse vechi (7)
UNIVERSITARIA
   Lucrări de licenţă (2)
   Cursuri (4)
ISTORIA ALTFEL
   Dacia 3D (10)
   Arheologie experimentală (3)
   Trupe de reconstituire istorică (1)
   Reconstituiri istorice (1)
   Filme artistice (4)
   Grafică (3)
   Poezii (12)
   Legende şi povestiri (3)
   English papers (55)
ZIARUL PERSONAL
   Borangic Cătălin (35)
   Marcu Marius (5)
   Velico Dacus (57)
MULTIMEDIA
   Imagini
   Video (36)
   Podcast (1)
INTERNET
   Resurse WWW (2)
   Ştiri (430)
   Diverse (2)


Pagina principalăHartă siteArhivă ştiriListă alfabetică articoleClasament articoleContact ENDA pe FacebookCanal Youtube ENDAENDA pe TwitterNoutăţi ENDA prin canal RSSAbonare newsletter Distribuie pe FacebookDistribuie pe TwitterDistribuie prin email

MATRIŢĂ DACICĂ, ÎN COLECŢIA MCDR

PRECIZARE! Prezentul material NU este o producție ENDA, este o preluare de informație în baza legii 8/1996, Cap. III, Art. 9, Pct. e. Textul de mai jos nu este un material științific, ci un articol de presă, prezentarea lui nu are caracter de informare ci evenimențial și nu reflectă punctul de vedere al ENDA, ci al autorului materialului.




Hunedoara: O matriţă folosită de daci pentru confecţionarea de bijuterii din aur şi argint, în colecţia MCDR

O matriţă din bronz, folosită acum 2.000 de ani de un bijutier care lucra în cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, se regăseşte, de vineri, în colecţia de tezaur a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva, după ce a fost studiată de specialiştii Universităţii Babeş-Bolyai şi de cei ai muzeului din Cluj-Napoca, timp de un an de zile.
Matriţa a fost descoperită în anul 2013, la rădăcina unui fag uriaş care s-a rupt după o furtună puternică ce a avut loc în zona cetăţii Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei. Piesa, extrem de valoroasă, a fost ridicată de administratorul sitului arheologic şi a fost predată istoricilor, care au început să o cerceteze din punct de vedere ştiinţific.
„Este o piesă foarte frumoasă şi importantă din punct de vedere istoric, demnă să facă parte din colecţiile celor mai importante muzee din lume. Matriţa este realizată din bronz, are o formă hexagonală, cu ornamente pe toate feţele, decorate în negativ. Peste aceste feţe erau aşezate foiţe din metal preţios, pe care se transfera apoi modelul din negativ”, a explicat profesorul universitar Gelu Florea, de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.
Matriţa prezintă modele diverse, între care un cap de leu şi o reprezentare a unui tigru. Unele animale sunt în legătură cu altele, inclusiv în scene de luptă.
„Apariţia piesei la Sarmizegetusa Regia arată că acolo era un mediu cosmopolit, care îşi permitea ceea ce este mai bun”, a apreciat profesorul Gelu Florea. În opinia sa, matriţa a fost adusă în cetatea dacică de un meşter bijutier care ar fi putut proveni din extremitatea estică a Mediteranei sau din oraşele situate la nordul Mării Negre.
Matriţa din bronz descoperită la Sarmizegetusa Regia va fi restaurată în următoarele luni în laboratoarele muzeului din Deva, de această procedură urmând să se ocupe un specialist renumit din Ungaria. Acesta va sosi la Deva cel mai târziu la începutul lunii septembrie şi va decide procedurile de restaurare şi conservare.
„Piesa va intra în tezaur şi va fi expusă într-o cameră specială a muzeului, cu ocazia lansării unui volum dedicat acestei matriţe, în care vor fi prezentate rezultatele cercetărilor de la Cluj-Napoca”, a menţionat directorul MCDR Deva, Liliana Ţolaş.
Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei, se află în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara, care a impus mai multe reguli de vizitare, dar şi o pază permanentă a sitului istoric.

citeşte mai departe...


BIBLIOGRAFIE:


Sursa: http://www.agerpres.ro , 2014