Pagina principală
 ENDA
   Listă alfabetică articole
   Ultimele articole
   Clasament articole
   Hartă articole
   Asoc. Cult. Enciclopedia Dacica (2)
   Echipa ENDA (4)
   Activități ENDA (2)
   Voluntariat ENDA (5)
   Comunicate ENDA (3)
   Rapoarte de activitate (3)
LEGIO DACICA
   Prezentare (1)
   Activități (8)
   Poveștile Legio Dacica (15)
GENERALITĂŢI
   Terra Dacorum (24)
   Economia (12)
   Arta (6)
SOCIAL
   Regii (15)
   Personaje (6)
   Societate (3)
   Origini (2)
   Triburi (82)
   Împăraţii traco-daci (1)
SPIRITUALITATE ŞI CULTURĂ
   Ştiinţă (1)
   Kogaionon (7)
FENOMENUL MILITAR
   Armele (34)
   Seniorii războiului (7)
   Arhitectura militară (4)
   Cetăţile (20)
   Războaiele dacilor (17)
   Civis Romanus (7)
   Romanii (3)
CONEXE
   Dinastii imperiale (2)
   Migraţiile (10)
   Etnografica (6)
   Apoulon (5)
BIBLIOTECA VECHE
   Cuprins
   Surse elene (103)
   Surse latine (140)
   Surse româneşti (97)
   Surse diverse (9)
   Lapidarium (7)
   Traduceri (177)
BIBLIOTECA CONTEMPORANĂ
   Articole online
   Cărți online
   Periodice (58)
   Recenzii (12)
   Articole știinţifice (1)
   Repertorii arheologice (3)
   Surse contemporane (9)
BIBLIOTECA PDF
   Surse contemporane (8)
   Surse vechi (7)
UNIVERSITARIA
   Lucrări de licenţă (2)
   Cursuri (4)
ISTORIA ALTFEL
   Dacia 3D (10)
   Arheologie experimentală (3)
   Trupe de reconstituire istorică (1)
   Reconstituiri istorice (1)
   Filme artistice (4)
   Grafică (3)
   Poezii (12)
   Legende şi povestiri (3)
   English papers (55)
ZIARUL PERSONAL
   Borangic Cătălin (35)
   Marcu Marius (5)
   Velico Dacus (57)
MULTIMEDIA
   Imagini
   Video (34)
   Podcast (1)
INTERNET
   Resurse WWW (2)
   Ştiri (430)
   Diverse (2)


Pagina principalăHartă siteArhivă ştiriListă alfabetică articoleClasament articoleContact ENDA pe FacebookCanal Youtube ENDAENDA pe TwitterNoutăţi ENDA prin canal RSSAbonare newsletter Distribuie pe FacebookDistribuie pe TwitterDistribuie prin email

UN NOU TURN DE OBSERVAŢIE DESCOPERIT LA VĂTAVA COMPLETEAZĂ LIMESUL ROMAN

PRECIZARE! Prezentul material NU este o producție ENDA, este o preluare de informație în baza legii 8/1996, Cap. III, Art. 9, Pct. e. Textul de mai jos nu este un material științific, ci un articol de presă, prezentarea lui nu are caracter de informare ci evenimențial și nu reflectă punctul de vedere al ENDA, ci al autorului materialului.


20 iulie 2014


EXCLUSIV Un nou turn de observaţie descoperit la Vătava completează limesul roman de pe teritoriul judeţului Mureş

În timpul cercetărilor efectuate de specialiştii de la Muzeul Judeţean Mureş în cadrul proiectului „Traseul limesului roman pe teritoriul judeţului Mureş” - prin care se doreşte scoaterea la suprafaţă şi includerea în circuitul turistic a castrelor auxiliare de la Brâncoveneşti, Călugăreni şi Sărăţeni şi a patru turnuri de observaţie ce se presupune că au existat la Ibăneşti, Eremitu, Săcădat şi Chiherul de Jos - a mai fost descoperit un turn de pază, în zona Vătava.
„Turnul roman de la Vătava a fost descoperit în urma unor cercetări de teren realizate de arheologi de la Muzeul Judeţean Mureş, este situat la aproximativ cinci kilometri de sat înspre munte şi aproximativ 15 kilometri de Castrul Roman de la Brâncoveneşti, în linie dreaptă. Am găsit o structură de pământ care avea un sistem simplu de fortificare format din şanţ, val şi probabil avea o palisadă, de formă aproximativ pătrată de 15x15 metri, una dintre laturi e foarte frumoasă, curge un pârâu în imediata apropiere şi în interiorul acestei structuri era turnul efectiv. Pe 5x3 metri, probabil din lemn, care era peste acea palisadă şi supraveghea toată zona din jur. Cercetarea acestui turn, după identificarea lui pe teren a fost inclusă într-un proiect mai larg de cercetare a limesului, a graniţei estice a Imperiului Roman, şi a beneficiat de o serie de fotografii aeriene, de prospecţii geomagnetice pe baza cărora s-a stabilit locul viitoarei săpături”, a declarat pentru AGERPRES arheologul Daniel Cioată.
Pentru cercetări mai amănunţite a fost trasată o secţiune de 10x2 metri şi în secţiunea respectivă a fost surprins valul, şanţul de pământ, a fost surprinsă o parte a turnului, a zonei locuite şi un cuptor, la care se adaugă destul de mult material arheologic de factură romană, în special vase ceramice.
„Acesta era un turn de supraveghere care trebuie pus în legătură directă cu unitatea militară de la Brâncoveneşti (castrul - n.r.). De acolo erau trimişi aproximativ zece soldaţi, care supravegheau zona şi care erau în legătură vizuală directă cu cei din castru. Mai trebuie să amintesc faptul că spaţiul locuit în acest perimetru nu se reduce doar la turn sau la zona fortificată amintită, deoarece am găsit pe o arie mult mai largă materiale arheologice - ceramică, zece monede romane, denari în special, dar şi monede de bronz, fibule şi un depozit de unelte aparţinând unui fierar, pe care trebuie să le cercetăm mai bine, dar pot fi puse în legătură cu turnul roman de apărare”, a spus Daniel Cioată.
Printre uneltele din fier descoperite se regăsesc doi cleşti de fierar, două nicovale de forme diferite, un dorn şi un toporaş.
Arheologii mureşeni susţin că pe lângă turnul de observaţie de la Vătava există certitudini şi în cazul celui semnalat la Ibăneşti, restul turnurilor de pe limes fiind, deocamdată, supoziţii.
Şeful Secţiei de Arheologie a Muzeului Judeţean Mureş, Nicoleta Man, a precizat că proiectul „Traseul limesului roman pe teritoriul judeţului Mureş” este iniţiat şi derulat de muzeografi mureşeni, întrucât pe raza judeţului exista un vast sistem defensiv, fiind situat pe graniţa de est a provinciei Dacia şi implicit a Imperiului Roman.
Prin proiect se încearcă evidenţierea pe teren a acestor obiective, în special a turnurilor de control şi de observaţie, a sectoarelor de drum roman, a vicusurilor (aşezări rurale romane - n.r.), întrucât poziţia castrelor de la Brâncoveneşti, Călugăreni şi Sărăţeni este cunoscută.
Până acum au fost realizate fotografii aeriene, s-au folosit metode moderne de identificare a unor asemenea puncte, prospecţii geomagnetice şi s-au efectuat săpături arheologice.
La realizarea acestui proiect contribuie cercetători din România, Germania şi Ungaria, iar coordonatorul acestuia este arheologul mureşean Szilamer Panczel.

citeşte mai departe...


BIBLIOGRAFIE:


Sursa: http://www.agerpres.ro , 2014