Pagina principală
 



ENDA
   Listă alfabetică articole
   Ultimele articole
   Clasament articole
   Hartă articole
   Asoc. Cult. Enciclopedia Dacica (2)
   Echipa ENDA (4)
   Activități ENDA (2)
   Voluntariat ENDA (5)
   Comunicate ENDA (3)
   Rapoarte de activitate (3)
LEGIO DACICA
   Prezentare (1)
   Activități (8)
   Poveștile Legio Dacica (15)
GENERALITĂŢI
   Terra Dacorum (24)
   Economia (12)
   Arta (6)
SOCIAL
   Regii (15)
   Personaje (6)
   Societate (3)
   Origini (2)
   Triburi (83)
   Împăraţii traco-daci (1)
SPIRITUALITATE ŞI CULTURĂ
   Ştiinţă (1)
   Kogaionon (7)
FENOMENUL MILITAR
   Armele (34)
   Seniorii războiului (7)
   Arhitectura militară (4)
   Cetăţile (20)
   Războaiele dacilor (17)
   Civis Romanus (7)
   Romanii (3)
CONEXE
   Dinastii imperiale (2)
   Migraţiile (10)
   Etnografica (6)
   Apoulon (5)
BIBLIOTECA VECHE
   Cuprins
   Surse elene (103)
   Surse latine (140)
   Surse româneşti (97)
   Surse diverse (9)
   Lapidarium (7)
   Traduceri (177)
BIBLIOTECA CONTEMPORANĂ
   Articole online
   Cărți online
   Periodice (58)
   Recenzii (12)
   Articole știinţifice (1)
   Repertorii arheologice (3)
   Surse contemporane (9)
BIBLIOTECA PDF
   Surse contemporane (8)
   Surse vechi (7)
UNIVERSITARIA
   Lucrări de licenţă (2)
   Cursuri (4)
ISTORIA ALTFEL
   Dacia 3D (10)
   Arheologie experimentală (3)
   Trupe de reconstituire istorică (1)
   Reconstituiri istorice (1)
   Filme artistice (4)
   Grafică (3)
   Poezii (12)
   Legende şi povestiri (3)
   English papers (55)
ZIARUL PERSONAL
   Borangic Cătălin (35)
   Marcu Marius (5)
   Velico Dacus (57)
MULTIMEDIA
   Imagini
   Video (36)
   Podcast (1)
INTERNET
   Resurse WWW (2)
   Ştiri (430)
   Diverse (2)


Pagina principalăHartă siteArhivă ştiriListă alfabetică articoleClasament articoleContact ENDA pe FacebookCanal Youtube ENDAENDA pe TwitterNoutăţi ENDA prin canal RSSAbonare newsletter Distribuie pe FacebookDistribuie pe TwitterDistribuie prin email

EXPONATELE DIN AUR ŞI DIN ARGINT DE LA BASTIONUL TEREZIA, ASIGURATE CU 70 DE MILIOANE DE EURO

PRECIZARE! Prezentul material NU este o producție ENDA, este o preluare de informație în baza legii 8/1996, Cap. III, Art. 9, Pct. e. Textul de mai jos nu este un material științific, ci un articol de presă, prezentarea lui nu are caracter de informare ci evenimențial și nu reflectă punctul de vedere al ENDA, ci al autorului materialului.


25 iulie 2014


FOTO Exponatele din aur şi din argint de la Bastionul Terezia, asigurate cu 70 de milioane de euro. Expoziţia este păzită de poliţişti şi jandarmi

Expoziţia „Aurul şi argintul antic al României” a fost inaugurată la Bastionul Terezia din Timişoara. Peste o mie de obiecte de aur şi argint ce acoperă 5.000 de ani pot fi văzute până în 29 iunie.
Timişoara găzduieşte una din cele mai dificile expoziţii de până acuma. Este vorba de un veritabil tezaur al României, care cuprinde peste o mie de piese de aur şi argint, de o valoare inestimabilă. În atare condiţii, realizarea expoziţiei a însemnat pentru Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti o muncă militarizată.
Transportul valorilor s-a făcut cu maşini blindate păzite de personal înarmat. Exponatul a fost asigurat prin licitaţie publică. Iniţial valoarea poliţei a fost de 64 de milioane de euro, însă după ce s-au mai adăugat câteva piese de valoare, firma asiguratoare a semnat un contract de 70 de milioane de euro.
Expoziţia de la Timişoara este păzită în permanenţă de echipaje poliţişti, jandarmi şi reprezentanţii unei firme de pază.
Expoziţia aparţine Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti. Timişoara este al doilea oraş după Bucureşti care găzduieşte expoziţia. Acesta a fost vernisată miercuri şi va putea fi văzută de timişoreni până în 29 iunie, între orele 10-18. Biletul de intrare costă 4 lei.
Expoziţia cuprinde podoabe din aur şi din argint, accesoriile vestimentare, armamentul de parada, piesele de harnaşament, vesela geto-dacică şi alte metale preţioase, descoperite pe teritoriul României. Se regăsesc tezaure precum cele de la Sâncrăieni, Peteni, Drăgeşti, Taşad, Săcălăşau, Rociu, Bălăneşti.
„Prima noastră expoziţie, cu 140 de piese, a avut loc la Roma. Atunci ne-am gândit că am putea începe un itinerariu mai amplu şi în România. La această expoziţie contribuie, pe lângă Muzeul Naţional de Istorie a României, contribuie alte 32 de muzee. Sunt 1004 piese din aur şi argint. Tematica este relativ simplă. Am ales o structură cronologică, de la cele mai vechi, până la cele mai noi, care sunt din secolului al V-lea. Pentru că nu am putut aduce tezaure întregi, am ales câteva piese pentru expoziţie, dar restul sunt ilustrate prin imagini”, a declarat Rodica Oanţă, de la Muzeul Naţional de Istorie, coordonatorul proiectului.
Muzeul Banatului contribuie cu 33 de piese din Epoca Bronzului până în secolul al V-lea. Sunt descoperiri în urma săpăturilor arheologice în zona Banatului. Printre piese se află şi Coiful de la Găvojdia, datat în secolul 5-4 înainte de Hristos.

citeşte mai departe...


BIBLIOGRAFIE:


Sursa: http://www.adevarul.ro , 2014