Pagina principală
 ENDA
   Listă alfabetică articole
   Ultimele articole
   Clasament articole
   Hartă articole
   Asoc. Cult. Enciclopedia Dacica (2)
   Echipa ENDA (4)
   Activități ENDA (2)
   Voluntariat ENDA (5)
   Comunicate ENDA (3)
   Rapoarte de activitate (3)
LEGIO DACICA
   Prezentare (1)
   Activități (8)
   Poveștile Legio Dacica (15)
GENERALITĂŢI
   Terra Dacorum (24)
   Economia (12)
   Arta (6)
SOCIAL
   Regii (15)
   Personaje (6)
   Societate (3)
   Origini (2)
   Triburi (83)
   Împăraţii traco-daci (1)
SPIRITUALITATE ŞI CULTURĂ
   Ştiinţă (1)
   Kogaionon (7)
FENOMENUL MILITAR
   Armele (34)
   Seniorii războiului (7)
   Arhitectura militară (4)
   Cetăţile (20)
   Războaiele dacilor (17)
   Civis Romanus (7)
   Romanii (3)
CONEXE
   Dinastii imperiale (2)
   Migraţiile (10)
   Etnografica (6)
   Apoulon (5)
BIBLIOTECA VECHE
   Cuprins
   Surse elene (103)
   Surse latine (140)
   Surse româneşti (97)
   Surse diverse (9)
   Lapidarium (7)
   Traduceri (177)
BIBLIOTECA CONTEMPORANĂ
   Articole online
   Cărți online
   Periodice (58)
   Recenzii (12)
   Articole știinţifice (1)
   Repertorii arheologice (3)
   Surse contemporane (9)
BIBLIOTECA PDF
   Surse contemporane (8)
   Surse vechi (7)
UNIVERSITARIA
   Lucrări de licenţă (2)
   Cursuri (4)
ISTORIA ALTFEL
   Dacia 3D (10)
   Arheologie experimentală (3)
   Trupe de reconstituire istorică (1)
   Reconstituiri istorice (1)
   Filme artistice (4)
   Grafică (3)
   Poezii (12)
   Legende şi povestiri (3)
   English papers (55)
ZIARUL PERSONAL
   Borangic Cătălin (35)
   Marcu Marius (5)
   Velico Dacus (57)
MULTIMEDIA
   Imagini
   Video (35)
   Podcast (1)
INTERNET
   Resurse WWW (2)
   Ştiri (430)
   Diverse (2)


Pagina principalăHartă siteArhivă ştiriListă alfabetică articoleClasament articoleContact ENDA pe FacebookCanal Youtube ENDAENDA pe TwitterNoutăţi ENDA prin canal RSSAbonare newsletter Distribuie pe FacebookDistribuie pe TwitterDistribuie prin email

TEZAUR DIN VREMEA DACILOR DESCOPERIT LA CACICA

PRECIZARE! Prezentul material NU este o producție ENDA, este o preluare de informație în baza legii 8/1996, Cap. III, Art. 9, Pct. e. Textul de mai jos nu este un material științific, ci un articol de presă, prezentarea lui nu are caracter de informare ci evenimențial și nu reflectă punctul de vedere al ENDA, ci al autorului materialului.


8 august 2014


Cel mai mare tezaur de monede geto-dacice din ţara noastră a fost descoperit în judeţul Suceava. Un bărbat din Cacica a găsit comoara şi a predat-o Direcţiei pentru Cultură. Aceasta conţine 309 monede vechi de 2.300 de ani. Pe piaţa neagră ar avea o valoare de cel puţin 150.000 de euro.
Cele 309 monede au fost descoperite de Paul Croitoru. Bărbatul are un detector de metale şi se ocupă de prospecţiuni, în timpul liber. „Este un hobby pentru el. În general, persoanele care au detectoare de metale nu caută monede, ci bucăţi de meteorit, care au o valoare cu mult mai mare faţă de cea a monedelor”, ne-a declarat Viorel Blănaru, consilier la Direcţia pentru Cultură Suceava. Cel care a găsit comoara nu a stat pe gânduri şi a predat-o direcţiei. „Predarea s-a făcut şi în prezenţa unui angajat al Primăriei Cacica, aşa cum prevede legea”, ne-a spus Viorel Blănaru.
După o primă analiză s-ar părea că monedele sunt de pe vremea geto-dacilor şi au o vechime de aproximativ 2.300 de ani. „Fiecare monedă este din argint brut, un argint care nu este de o foarte bună calitate. Unele dintre monede au pe o parte chipurile unor personalităţi ale acelor vremuri şi pe cealaltă parte un cal sau diverse alte însemne”, ne-a declarat Blănaru.
Tot el a spus că tezaurul descoperit la Cacica este unicul de acest fel descoperit vreodată la Suceava. Pe teritoriul judeţului, în urma săpăturilor arheologice, s-au mai descoperit şi alte comori, datând din epoci mai puţin îndepărtate. „Atunci când împreună cu Florin Hău făceam săpături la Curtea Domnească am mai găsit un tezaur de 450 de piese datând din prima partea a domniei lui Ştefan cel Mare. Tezaurul era format din monede mici. Aici (tezaurul de la Cacica – n.r.) este vorba despre o cantitate de peste 1,5 kilograme de argint”, ne-a spus Viorel Blănaru.
El a precizat că tezaurul de la Cacica este şi cel mai mare de acest fel descoperit vreodată pe teritoriul României. Au mai fost şi altele de-a lungul timpului, dar cu mai puţine piese. Comoara va ajunge pe mâna restauratorilor şi apoi în patrimoniul muzeului. Toate acestea mulţumită unui om corect care a predat monedele imediat după ce le-a găsit. Fapta lui Paul Croitoru este cu atât mai lăudabilă cu cât pe site-ul okazii.ro o monedă de pe vremea geto-dacilor se vinde cu 500 de euro.
„Monedele dacice sunt imitaţii după cele macedonene. Sunt copii după monedele emise de regii Filip al II-lea şi Alexandru cel Mare. Au în jur de patru grame sau puţin peste 4 grame fiecare. După ce un specialist numismat va studia tezaurul şi va publica rezultatele cercetării sale, atunci se vor putea formula diverse ipoteze. Un aspect este cert: până acum, în Bucovina, nu s-a mai descoperit tezaure de monede dacice” -- Victoria Batariuc, doctor în istorie medievală şi fost arheolog al Muzeului Bucovinei.

citeşte mai departe...


BIBLIOGRAFIE:


Sursa: http://www.ziarulevenimentul.ro , 2014