Pagina principală
 



ENDA
   Listă alfabetică articole
   Ultimele articole
   Clasament articole
   Hartă articole
   Asoc. Cult. Enciclopedia Dacica (2)
   Echipa ENDA (4)
   Activități ENDA (2)
   Voluntariat ENDA (5)
   Comunicate ENDA (3)
   Rapoarte de activitate (3)
LEGIO DACICA
   Prezentare (1)
   Activități (8)
   Poveștile Legio Dacica (15)
GENERALITĂŢI
   Terra Dacorum (24)
   Economia (12)
   Arta (6)
SOCIAL
   Regii (15)
   Personaje (6)
   Societate (3)
   Origini (2)
   Triburi (83)
   Împăraţii traco-daci (1)
SPIRITUALITATE ŞI CULTURĂ
   Ştiinţă (1)
   Kogaionon (7)
FENOMENUL MILITAR
   Armele (34)
   Seniorii războiului (7)
   Arhitectura militară (4)
   Cetăţile (20)
   Războaiele dacilor (17)
   Civis Romanus (7)
   Romanii (3)
CONEXE
   Dinastii imperiale (2)
   Migraţiile (10)
   Etnografica (6)
   Apoulon (5)
BIBLIOTECA VECHE
   Cuprins
   Surse elene (103)
   Surse latine (140)
   Surse româneşti (97)
   Surse diverse (9)
   Lapidarium (7)
   Traduceri (177)
BIBLIOTECA CONTEMPORANĂ
   Articole online
   Cărți online
   Periodice (58)
   Recenzii (12)
   Articole știinţifice (1)
   Repertorii arheologice (3)
   Surse contemporane (9)
BIBLIOTECA PDF
   Surse contemporane (8)
   Surse vechi (7)
UNIVERSITARIA
   Lucrări de licenţă (2)
   Cursuri (4)
ISTORIA ALTFEL
   Dacia 3D (10)
   Arheologie experimentală (3)
   Trupe de reconstituire istorică (1)
   Reconstituiri istorice (1)
   Filme artistice (4)
   Grafică (3)
   Poezii (12)
   Legende şi povestiri (3)
   English papers (55)
ZIARUL PERSONAL
   Borangic Cătălin (35)
   Marcu Marius (5)
   Velico Dacus (57)
MULTIMEDIA
   Imagini
   Video (35)
   Podcast (1)
INTERNET
   Resurse WWW (2)
   Ştiri (430)
   Diverse (2)


Pagina principalăHartă siteArhivă ştiriListă alfabetică articoleClasament articoleContact ENDA pe FacebookCanal Youtube ENDAENDA pe TwitterNoutăţi ENDA prin canal RSSAbonare newsletter Distribuie pe FacebookDistribuie pe TwitterDistribuie prin email

ZIUA PORŢILOR DESCHISE – CASTRUL ŞI BĂILE ROMANE DE MĂLĂIEŞTI

PRECIZARE! Prezentul material NU este o producție ENDA, este o preluare de informație în baza legii 8/1996, Cap. III, Art. 9, Pct. e. Textul de mai jos nu este un material științific, ci un articol de presă, prezentarea lui nu are caracter de informare ci evenimențial și nu reflectă punctul de vedere al ENDA, ci al autorului materialului.


21 august 2014


Primăria comunei Dumbrăveşti, Consiliul Judeţean Prahova, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, Muzeul Naţional de Istorie a României şi Antiquitas anunţă organizarea Zilei Porţilor Deschise ale sitului arheologic „Castrul şi băile romane Mălăieşti” în data de 31 august 2013, cu începere de la ora 10:00.
Organizată pentru prima dată anul acesta, Ziua Porţilor Deschise a sitului Arheologic „Castrul şi băile romane Mălăieşti” constituie un prilej distinct pentru a contura un spaţiu de întâlnire şi de discuţii, în care să se regăsească deopotrivă comunitatea locală, autorităţile publice, comunitatea ştiinţifică şi, bineînţeles, vizitatorii de toate vârstele. Evenimentul este organizat prin parteneriatul cultural realizat de instituţiile amintite.
Unul dintre obiectivele esenţiale legate de gestionarea unui sit arheologic vizează prezentarea şi diseminarea – prin varii mijloace media – a rezultatelor obţinute de cercetarea interdisciplinară a vestigiilor, printr-o strategie de comunicare dezvoltată în legătură cu diverşii deţinători de interese în raport cu acest sit. În comparaţie cu alte state europene, în România prea puţin este astăzi conştientizat faptul că există diverse paliere de interese publice privind protejarea şi conservarea unor asemenea monumente, principalii „actori” ai ecuaţiei de dezvoltare durabilă fiind în acest caz: autorităţile publice (locale şi centrale), specialiştii în domeniile arheologiei, istoriei şi monumentelor istorice (arheologi, istorici, arhitecţi etc.) şi, nu în ultimul rând, publicul larg. O asemenea abordare este avută în vedere în cazul sitului arheologic de la Mălăieşti, obiectivul major fiind o schimbare de perspectivă în valorizarea acestuia în beneficiul public şi utilizarea resursei culturale (sitului arheologic) ca vector de dezvoltarea durabilă.
Ziua Porţilor Deschise a sitului arheologic „Castrul şi băile romane Mălăieşti” este aşadar un demers informal care pledează pentru construirea unei relaţii fireşti şi de durată între comunitatea locală şi cea a specialiştilor în sensul unei evoluţii benefice a situaţiei sitului arheologic şi a elementelor adiacente care se pot dezvolta odată cu acesta: micro-muzeul de sit şi parcul arheologic, dar şi alte facilităţi turistice asociate. Implicarea tuturor celor interesaţi de aceste aspecte – localnici şi turişti, autorităţi publice locale şi centrale, profesioniştii în domeniu sau pasionaţi de istorie şi arheologie – reprezintă un necesar prim pas făcut pentru reuşita unui asemenea demers, iar organizarea Zilei Porţilor Deschise oferă tocmai cadrul necesar dialogului şi participării pro-active pentru valorizarea adecvată a patrimoniului cultural naţional.
Cu acest prilej vor fi prezentate şi principalele descoperiri arheologice efectuate în campania arheologică a acestui an, dintre acestea cele mai importante au fost realizate în sectorul băi (balnea).
De-a lungul întregii zile vor fi realizate ghidaje în castrul şi băile romane, vor fi prezentate modalităţile de înregistrare a datelor, prelevarea şi înregistrarea artefactelor, vizualizarea modelelor 3D ale obiectivelor cercetate, precum şi a unor situri similare. De asemenea vor fi realizate activităţi de divertisment: jocuri romane pentru copii, prezentare de armament şi echipament militar roman şi dacic etc.



citeşte mai departe...
citeşte mai departe...


BIBLIOGRAFIE:


Sursa:
1. http://www.mnir.ro , 2014
2. http://www.facebook.com , 2014