Pagina principală
 



ENDA
   Listă alfabetică articole
   Ultimele articole
   Clasament articole
   Hartă articole
   Asoc. Cult. Enciclopedia Dacica (2)
   Echipa ENDA (4)
   Activități ENDA (2)
   Voluntariat ENDA (5)
   Comunicate ENDA (3)
   Rapoarte de activitate (3)
LEGIO DACICA
   Prezentare (1)
   Activități (8)
   Poveștile Legio Dacica (15)
GENERALITĂŢI
   Terra Dacorum (24)
   Economia (12)
   Arta (6)
SOCIAL
   Regii (15)
   Personaje (6)
   Societate (3)
   Origini (2)
   Triburi (82)
   Împăraţii traco-daci (1)
SPIRITUALITATE ŞI CULTURĂ
   Ştiinţă (1)
   Kogaionon (7)
FENOMENUL MILITAR
   Armele (34)
   Seniorii războiului (7)
   Arhitectura militară (4)
   Cetăţile (20)
   Războaiele dacilor (17)
   Civis Romanus (7)
   Romanii (3)
CONEXE
   Dinastii imperiale (2)
   Migraţiile (10)
   Etnografica (6)
   Apoulon (5)
BIBLIOTECA VECHE
   Cuprins
   Surse elene (103)
   Surse latine (140)
   Surse româneşti (97)
   Surse diverse (9)
   Lapidarium (7)
   Traduceri (177)
BIBLIOTECA CONTEMPORANĂ
   Articole online
   Cărți online
   Periodice (58)
   Recenzii (12)
   Articole știinţifice (1)
   Repertorii arheologice (3)
   Surse contemporane (9)
BIBLIOTECA PDF
   Surse contemporane (8)
   Surse vechi (7)
UNIVERSITARIA
   Lucrări de licenţă (2)
   Cursuri (4)
ISTORIA ALTFEL
   Dacia 3D (10)
   Arheologie experimentală (3)
   Trupe de reconstituire istorică (1)
   Reconstituiri istorice (1)
   Filme artistice (4)
   Grafică (3)
   Poezii (12)
   Legende şi povestiri (3)
   English papers (55)
ZIARUL PERSONAL
   Borangic Cătălin (35)
   Marcu Marius (5)
   Velico Dacus (57)
MULTIMEDIA
   Imagini
   Video (34)
   Podcast (1)
INTERNET
   Resurse WWW (2)
   Ştiri (430)
   Diverse (2)


Pagina principalăHartă siteArhivă ştiriListă alfabetică articoleClasament articoleContact ENDA pe FacebookCanal Youtube ENDAENDA pe TwitterNoutăţi ENDA prin canal RSSAbonare newsletter Distribuie pe FacebookDistribuie pe TwitterDistribuie prin email

DAC FEST 2014 SUB „CUŞMA DACICĂ”

PRECIZARE! Prezentul material NU este o producție ENDA, este o preluare de informație în baza legii 8/1996, Cap. III, Art. 9, Pct. e. Textul de mai jos nu este un material științific, ci un articol de presă, prezentarea lui nu are caracter de informare ci evenimențial și nu reflectă punctul de vedere al ENDA, ci al autorului materialului.


24 septembrie 2014


Cea de-a cincea ediţie a „Dac Fest” se va desfăşura tot „sub semnul lupului”, dar din acest an, şi sub dealul în formă de cuşmă dacică de la Uroi. Organizatorii nu vor să mai facă referiri la motivele pentru care manifestarea nu mai are loc la Costeşti, motivând că „dacă ne uităm înapoi, nu mai putem privi înainte”. Iar planurile lor pentru zona istorică de la Uroi nu se limitează la menţinerea şi dezvoltarea festivalului, ci se referă şi la un parc arheologic, un „muzeu viu” care să atragă mii de turişti.
„Amestecarea” sărbătorii populare de la Costeşti cu ediţia a IV-a a Dac Fest, anul trecut, a fost aproape un fiasco. Membrii Asociaţiei „Terra Dacica Aeterna” nu au mai dorit să revină la Costeşti, dar au ţinut neapărat ca festivalul să aibă loc în judeţul Hunedoara.

Planuri de viitor pentru platoul de lângă Dealul Uroi
Au găsit soluţia: platoul de lângă Dealul Uroi, zonă în care tot ei avansaseră ideea amenajării unui parc arheologic. Primarul din Simeria, Emil Rîşteiu, a luat legătura cu liderii de la „Terra Dacica Aeterna” încă din primăvară, iar în iulie s-a făcut şi anunţul oficial: ediţia a V-a a Dac Fest va avea loc în perioada 26–28 septembrie, la Uroi. „Dorim să valorificăm din punct de vedere turistic zona Uroi, lucru prevăzut clar şi în strategia de dezvoltare a oraşului Simeria, iar Dac Fest-ul cred eu că va spori interesul pentru acest loc spectaculos atât geografic, cât şi istoric. La această primă ediţie organizată aici, lângă Simeria, ne străduim să ajutăm cu tot ce putem, de la amenajarea drumului spre platou, ecologizarea zonei, până la organizarea unei rute de transport în comun spre şi dinspre locul derulării manifestărilor. Poziţia geografică oferă un avantaj extraordinar atât pentru festival, cât şi pentru un viitor parc arheologic pe care ni-l dorim la Uroi. Aşteptăm un Plan Urbanistic Zonal arheologic, după care vom face un studiu de fezabilitate şi vom întocmi un proiect pentru care sperăm la o finanţare europeană cât mai consistentă”, spune primarul oraşului Simeria, Emil Rîşteiu. Acesta adaugă că mulţi dintre locuitorii oraşului se vor bucura nespus pentru că sâmbătă seara vor avea ocazia să vadă filmul „Burebista” proiectat chiar în locul în care s-au turnat mai multe scene ale producţiei cinematografice realizată în urmă cu aproape 40 de ani şi în care mulţi simerieni au făcut figuraţie.

Doar produse româneşti
Liderul Asociaţiei „Terra Dacica Aeterna” speră că relocarea Dac Fest lângă Simeria va însemna un mare pas înainte pentru festival, mai ales că la Uroi este mult mai uşor de ajuns decât la Costeşti: „Avem nodul de cale ferată la Simeria, nodul de autostradă la Simeria, Uroiul este un loc cu semnificaţii istorice importante, avem sprijinul Primăriei Simeria, aşa că avem destule motive să sperăm că, nu peste mulţi ani, turiştii din România şi din Europa, când îşi vor face planul pentru excursii, vor şti că, în septembrie, în centrul judeţului Hunedoara, lângă autostradă, la Uroi are loc Dac Fest-ul”.
La cea de-a cincea ediţie a Dac Fest, organizatorii spun că vor face eforturi ca toate produsele ce vor fi prezente la tarabe să fie autohtone, „Chinezismele” de la ultima ediţie au contribuit şi ele la o „poluare” a demersului de reenactment istoric dorit de festival.

Program încărcat
Seria manifestărilor debutează vineri dimineaţa cu o acţiune de ecologizare a zonei Măgura Uroiului, iar seara, la ora 20.30 în Simeria va avea loc o paradă a costumelor antice. Programul anunţat al festivalului cuprinde mai multe momente importante, mai ales în zilele de sâmbătă şi duminică. În cele două zile atelierele civile şi militare antice se deschid la ora 10:00 şi au loc mai multe jocuri şi concursuri în care vor fi implicaţi doritorii din public. Sâmbătă la ora 17:00 încep jocurile gladiatorilor, iar la ora 18:00 este programată o „ciocnire a civilizaţiilor”, moment în care publicul va putea afla detalii despre felul în care tracii pricepuţi în luptă ajungeau gladiatori. Sâmbătă seara au loc concerte de muzică medievală, rock şi folk. Ritualul focului sacru nu va lipsi nici el.
Duminică programul este la fel de intens, capul de afiş al zilei fiind ţinut de „ultima confruntare dintre daci şi romani”, programată să înceapă la ora 14:00. Pe lângă toate acestea, organizatorii promit tot felul de alte surprize.

citeşte mai departe...

PROGRAM DAC FEST

Vineri, 26.09.2014
10:00-14:00: Ecologizarea monumentului Măgura Uroiului cu participarea elevilor de la Şcoala Generală Simeria (la această acţiune voluntară este binevenită toată lumea).
19:00: Vizionarea filmului Columna în parcul Sigismund Toduţă din Simeria
20:30: Paradă de costume antice si deschiderea oficială în parcul Sigismund Toduţă din Simeria

Sâmbătă, 27.09.2014 – Măgura Uroiului
10:00: Ateliere civile şi militare antice
11:00: Ghidaj specializat în siturile arheologice Măgura Uroiului şi Rapolt-La Vie
14:00: Concursul „Sica de Aur”, participă tineri din satele Uroi şi Rapoltu Mare
17:00: Jocuri de gladiatori
18:00: Ciocnirea civilizaţiilor
19:00: Vizionarea filmului Burebista
19:00: Concert de muzică medievală şi rock: Quartetul Cuore, Aspru, Axial 25, Ashaena
20:30: Ritual „Focul Sacru”
21:00: Concert de muzică folk: formaţia - Focul Viu

Duminică, 28.09.2014 – Măgura Uroiului
10:00: Ateliere civile şi militare antice
10:30: Concurs „Dacii şi Romanii”, participă presa hunedoreană
11:00: Ghidaj specializat în siturile arheologice Măgura Uroiului şi Rapolt-La Vie
13:00: Jocuri de gladiatori
14:00: Ultima confruntare dintre daci şi romani
15:00: Spectacol folcloric: Căluşerii de la Boiu, Ansamblul Mureşana – Brănişca, solistă Anuţoiu Ana-Teodora, solist – Andrei Calotă, Ansamblul „Flori Mureşene”, solistă Oana Spătăceanu, solişti Ovidiu Andrei Olari, Cristian Fodor

Vă aşteptăm cu multe alte surprize!

Proiect finanţat de: Administraţia Fondului Cultural Naţional şi de Ministerul Tineretului şi Sportului.
Organizatori şi parteneri: Asociaţia „Terra Dacica Aeterna”, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Hunedoara, Primăria Oraşului Simeria, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Hunedoara, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, Instituţia Prefectului – Judeţul Hunedoara, Asociaţia Culturală pentru Istorie Vie Alba Iulia, Club OFF ROAD Hunedoara.
Cu sprijinul: Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Iancu de Hunedoara” al Judeţului Hunedoara, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi „Decebal” Hunedoara, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Hunedoara, Direcţia Silvică Hunedoara, Subfiliala de CRUCE ROŞIE a oraşului SIMERIA.
Sponsori: S.C. GETICA95COM S.R.L.; S.C. DEVA GOLD S.A.; Boromir IND S.R.L.; S.C. ALICE GREM IMPEX S.R.L.



citeşte mai departe...


BIBLIOGRAFIE:


Sursa:
1. https://www.facebook.com/dacfest2014 , 2014
2. http://glasul-hd.ro , 2014