Pagina principală
 



ENDA
   Listă alfabetică articole
   Ultimele articole
   Clasament articole
   Hartă articole
   Asoc. Cult. Enciclopedia Dacica (2)
   Echipa ENDA (4)
   Activități ENDA (2)
   Voluntariat ENDA (5)
   Comunicate ENDA (3)
   Rapoarte de activitate (3)
LEGIO DACICA
   Prezentare (1)
   Activități (8)
   Poveștile Legio Dacica (15)
GENERALITĂŢI
   Terra Dacorum (24)
   Economia (12)
   Arta (6)
SOCIAL
   Regii (15)
   Personaje (6)
   Societate (3)
   Origini (2)
   Triburi (83)
   Împăraţii traco-daci (1)
SPIRITUALITATE ŞI CULTURĂ
   Ştiinţă (1)
   Kogaionon (7)
FENOMENUL MILITAR
   Armele (34)
   Seniorii războiului (7)
   Arhitectura militară (4)
   Cetăţile (20)
   Războaiele dacilor (17)
   Civis Romanus (7)
   Romanii (3)
CONEXE
   Dinastii imperiale (2)
   Migraţiile (10)
   Etnografica (6)
   Apoulon (5)
BIBLIOTECA VECHE
   Cuprins
   Surse elene (103)
   Surse latine (140)
   Surse româneşti (97)
   Surse diverse (9)
   Lapidarium (7)
   Traduceri (177)
BIBLIOTECA CONTEMPORANĂ
   Articole online
   Cărți online
   Periodice (58)
   Recenzii (12)
   Articole știinţifice (1)
   Repertorii arheologice (3)
   Surse contemporane (9)
BIBLIOTECA PDF
   Surse contemporane (8)
   Surse vechi (7)
UNIVERSITARIA
   Lucrări de licenţă (2)
   Cursuri (4)
ISTORIA ALTFEL
   Dacia 3D (10)
   Arheologie experimentală (3)
   Trupe de reconstituire istorică (1)
   Reconstituiri istorice (1)
   Filme artistice (4)
   Grafică (3)
   Poezii (12)
   Legende şi povestiri (3)
   English papers (55)
ZIARUL PERSONAL
   Borangic Cătălin (35)
   Marcu Marius (5)
   Velico Dacus (57)
MULTIMEDIA
   Imagini
   Video (36)
   Podcast (1)
INTERNET
   Resurse WWW (2)
   Ştiri (430)
   Diverse (2)


Pagina principalăHartă siteArhivă ştiriListă alfabetică articoleClasament articoleContact ENDA pe FacebookCanal Youtube ENDAENDA pe TwitterNoutăţi ENDA prin canal RSSAbonare newsletter Distribuie pe FacebookDistribuie pe TwitterDistribuie prin email

O CETATE GETICĂ VA FI CONSTRUITĂ LA DRĂGĂNEŞTI CU MATERIALELE ŞI METODELE DIN ANTICHITATE

PRECIZARE! Prezentul material NU este o producție ENDA, este o preluare de informație în baza legii 8/1996, Cap. III, Art. 9, Pct. e. Textul de mai jos nu este un material științific, ci un articol de presă, prezentarea lui nu are caracter de informare ci evenimențial și nu reflectă punctul de vedere al ENDA, ci al autorului materialului.


28 septembrie 2014


Olt: O cetate getică va fi construită la Drăgăneşti cu materialele şi metodele din antichitate

O replică a unei cetăţi dacice din secolul I este construită lângă oraşul Drăgăneşti-Olt de către profesorul muzeograf Traian Zorzoliu, cu fonduri asigurate de la bugetul local şi CJ Olt, consilierii judeţeni aprobând joi alocarea unei sumei de 250.000 lei cu scopul finalizării lucrărilor la acest obiectiv.
Muzeograful Traian Zorzoliu a explicat, pentru AGERPRES, că proiectul de reconstituire a unei dave getice la Drăgăneşti-Olt a început în primăvara acestui an şi acum este deja în stadiu avansat, fiind executate deja aproximativ 70% dintre lucrări, mai precis au fost realizate 16 clădiri ce vor compune aşezarea dacică fortificată din totalul de 23 câte vor fi realizate până la inaugurarea obiectivului.
„Pentru a finaliza lucrările aflate în execuţie înainte de a veni perioada cu ploi şi vreme rea era nevoie urgentă de fonduri. Am găsit înţelegere la Consiliul Judeţean Olt şi ne-au fost alocate fonduri astfel încât să nu fie pusă în pericol integritatea lucrărilor de până acum, pentru că unele clădiri nu au încă acoperiş. Vom realiza anul acesta cu banii alocaţi de CJ Olt toate clădirile şi anul viitor ne vom ocupa de finisaje, de alte lucrări de amenajare, astfel încât în primăvara anului 2015 să putem inaugura cetatea”, a spus Traian Zorzoliu.
Replica de cetate dacică este construită pe o colină din Drăgăneşti-Olt folosind metode şi materiale utilizate în antichitate, în principal lemnul. S-au folosit şi paiantă, bolovani de râu, stuf. O parte a pereţilor clădirilor prezintă elemente decorative dacice. Cetatea aflată în construcţie este delimitată de un şanţ de apărare, iar intrarea în obiectiv se va face pe o rampă reconstituită conform datelor despre cetăţile dacice. A fost realizată şi o împrejmuire fortificată cu palisadă din bulumaci şi parapet din lemn, iar poarta de acces este prevăzută cu două bastioane şi un pod peste şanţul de apărare. În trei laturi ale palisadei au fost ridicate trei foişoare de supraveghere şi apărare şi este încă în construcţie un templu al soarelui.
Tot în stadiu de construcţie se află şi două locuinţe tip turnuri, ce vor fi amenajate ca locuinţe destinate căpeteniei cetăţii şi unui preot. Cetatea va avea şi o clădire de tipul unei case de consiliu a căpeteniilor, cinci gospodării anexe şi 13 locuinţe pentru soldaţi. Clădirile de tipul locuinţelor pentru soldaţi au fost ridicate şi urmează să fie acoperite. Colina pe care se înalţă cetatea este creată artificial, are o înălţime de 22 de metri şi pentru a consolida terenul au fost plantaţi în pantă arbuşti de salcâm şi foioase.
Dava getică de la Drăgăneşti-Olt va face parte din Muzeul Câmpiei Boianului din localitate, creat şi condus de Traian Zorzoliu. El a arătat că la acest proiect de reconstituire a unei cetăţi dacice a urmărit să respecte informaţiile rezultate în urma descoperirilor arheologice privind aşezările dacice fortificate din Câmpia Română.
Cetatea se va constitui atât în obiectiv de interes istoric cât şi turistic, deoarece în clădirile din componenţa ei vor putea fi cazaţi turişti. "Vor fi 20 de spaţii de cazare în cetate. Ar putea găzdui tabere şcolare, tabere de creaţie pentru artişti de diferite vârste, dar nu numai. În viitor va fi amenajată şi o cantină", a menţionat Zorzoliu. "Încercăm să arătăm că în România se pot face lucruri deosebite şi valoroase cu bani puţini, în timp scurt, dar cu voinţă şi cu înţelegere. Au fost mai multe persoane binevoitoare care ne-au ajutat, sponsori. Autorităţile ne-au acordat sprijin financiar atât cât a fost posibil şi iată că ne apropiem de final", a adăugat Traian Zorzoliu.
Acesta a subliniat că dorit să realizeze un proiect similar în comuna Sprâncenata, în urmă cu doi ani, pe locul unei cetăţi dacice, însă era nevoie să treacă o perioadă foarte mare de timp şi costuri ridicate pentru că acolo este un sit arheologic. "În zona acesta, în Câmpina Boianului au fost multe aşezări dacice, o cetate a fost lângă Sprâncenata. Am vrut să reconstituim acolo o cetate însă erau necesare foarte multe aprobări, era sit arheologic şi ar fi durat foarte mult. Aici, la Drăgăneşti-Olt, lucrurile au fost mult mai simple din acest punct de vedere", a mai spus Zorzoliu.
Muzeograful drăgăneştean a mai realizat în ultimii ani un proiect inedit, arheoparcul neolitic de la Muzeul Câmpiei Boianului, iar de-a lungul carierei a mai lucrat la înfiinţarea a zece muzee în judeţ şi în ţară.

citeşte mai departe...


BIBLIOGRAFIE:


Sursa: http://www.agerpres.ro , 2014