Pagina principală
 ENDA
   Listă alfabetică articole
   Ultimele articole
   Clasament articole
   Hartă articole
   Asoc. Cult. Enciclopedia Dacica (2)
   Echipa ENDA (4)
   Activități ENDA (2)
   Voluntariat ENDA (5)
   Comunicate ENDA (3)
   Rapoarte de activitate (3)
LEGIO DACICA
   Prezentare (1)
   Activități (8)
   Poveștile Legio Dacica (15)
GENERALITĂŢI
   Terra Dacorum (24)
   Economia (12)
   Arta (6)
SOCIAL
   Regii (15)
   Personaje (6)
   Societate (3)
   Origini (2)
   Triburi (82)
   Împăraţii traco-daci (1)
SPIRITUALITATE ŞI CULTURĂ
   Ştiinţă (1)
   Kogaionon (7)
FENOMENUL MILITAR
   Armele (34)
   Seniorii războiului (7)
   Arhitectura militară (4)
   Cetăţile (20)
   Războaiele dacilor (17)
   Civis Romanus (7)
   Romanii (3)
CONEXE
   Dinastii imperiale (2)
   Migraţiile (10)
   Etnografica (6)
   Apoulon (5)
BIBLIOTECA VECHE
   Cuprins
   Surse elene (103)
   Surse latine (140)
   Surse româneşti (97)
   Surse diverse (9)
   Lapidarium (7)
   Traduceri (177)
BIBLIOTECA CONTEMPORANĂ
   Articole online
   Cărți online
   Periodice (58)
   Recenzii (12)
   Articole știinţifice (1)
   Repertorii arheologice (3)
   Surse contemporane (9)
BIBLIOTECA PDF
   Surse contemporane (8)
   Surse vechi (7)
UNIVERSITARIA
   Lucrări de licenţă (2)
   Cursuri (4)
ISTORIA ALTFEL
   Dacia 3D (10)
   Arheologie experimentală (3)
   Trupe de reconstituire istorică (1)
   Reconstituiri istorice (1)
   Filme artistice (4)
   Grafică (3)
   Poezii (12)
   Legende şi povestiri (3)
   English papers (55)
ZIARUL PERSONAL
   Borangic Cătălin (35)
   Marcu Marius (5)
   Velico Dacus (57)
MULTIMEDIA
   Imagini
   Video (34)
   Podcast (1)
INTERNET
   Resurse WWW (2)
   Ştiri (430)
   Diverse (2)


Pagina principalăHartă siteArhivă ştiriListă alfabetică articoleClasament articoleContact ENDA pe FacebookCanal Youtube ENDAENDA pe TwitterNoutăţi ENDA prin canal RSSAbonare newsletter Distribuie pe FacebookDistribuie pe TwitterDistribuie prin email

SARMIZEGETUSA REGIA. CROMATICĂ ŞI DECOR ÎN ANTICHITATEA DACICĂ

PRECIZARE! Prezentul material NU este o producție ENDA, este o preluare de informație în baza legii 8/1996, Cap. III, Art. 9, Pct. e. Textul de mai jos nu este un material științific, ci un articol de presă, prezentarea lui nu are caracter de informare ci evenimențial și nu reflectă punctul de vedere al ENDA, ci al autorului materialului.


12 mai 2015


Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei vă invită la sediul său, Str.C.Daicoviciu, nr.2, în data de 15 mai 2015, ora 13:00, pentru vernisajul expoziţiei SARMIZEGETUSA REGIA. CROMATICĂ ŞI DECOR ÎN ANTICHITATEA DACICĂ.
Trecerea a aproape două mii de ani peste vestigiile Sarmizegetusei Regia are, adesea, efectul unei lentile imperfecte care atenuează culorile şi distorsionează sau fragmentează imaginile. Vizitatorul contemporan al anticei capitale poate vedea construcţiile monumentale, purtând la rândul lor semnele timpului, dar cu greu îşi poate imagina bogăţia de culori şi de ornamente din perioada dacică. Expoziţia şi catalogul care o însoţeşte îşi propun să (re)aducă în atenţia publicului cromatica şi decorul unei lumi antice, ilustrate prin artefacte. Lista cuprinde o gamă variată de obiecte, de la cele din sticlă, până la cele din piatră, toate aflate la Sarmizegetusa Regia şi în zona din jurul său.
Vor putea fi sesizate preferinţele pentru anumite culori şi reprezentări zoomorfe, unele atât de frecvente încât am fi tentaţi să le asociem un fundal mitologic. Vom descoperi o lume în ton cu moda vremii, care îşi permite produse de lux aduse câteodată de la distanţe care par mari până şi în zilele noastre. Totodată, îi vom descoperi pe meşterii desăvârşiţi în arta prelucrării fierului care măsoară, trasează şi apoi realizează cu migală ornamente complicate, dar şi pe artizanii vaselor pictate care respectă modelele pretrasate, până la un punct, după care îşi iau libertatea de a ieşi din tipare şi de a crea imagini noi. Aşa au luat naştere motive geometrice greu de redat prin cuvinte şi animale fabuloase care sunt, uneori, imposibil de identificat.
Există o categorie de cromatică mai puţin evidentă, anume a materiilor prime, fie că este vorba despre piatră, lut sau despre metale, cu ajutorul cărora dacii şi-au ridicat construcţiile şi din care au obţinut obiectele ce le populau spaţiul cotidian. Acesta este motivul pentru care au fost incluse în expoziţie piese lucrate din calcar, andezit, micaşist, tuf vulcanic, dar şi din fier, plumb sau din metale preţioase, fiecare evocând o culoare particulară. Se adaugă faptul că unele dintre ele au fost decorate, precum calotele de calcar şi ţintele din fier.
Toate artefactele cuprinse în expoziţie şi în catalog au o valoare excepţională din punct de vedere arheologic şi istoric, nu doar prin vechimea lor, ci şi prin aceea că ne ajută să privim dintr-o altă perspectivă civilizaţia dacică.
Un pasaj scris acum mulţi ani de Ioan Glodariu reprezintă, poate, cea mai potrivită încheiere a acestei prezentări. Îl reproducem aici, cu speranţa bunei sale înţelegeri: „vizitând cetăţile şi aşezările dacice de acolo, să aducem prinosul nostru de recunoştinţă celor care le-au creat şi să încercăm păstrarea lor cu sfinţenie ca să încânte şi ochii celor ce vor veni după noi”.
Expoziţia poate fi vizitată în perioada 15 mai – 12 septembrie la sediul MNIT, Str. C. Daicoviciu, nr. 2. Programul de vizitare: marţi, joi – sâmbătă între orele 10:00-16:00 şi miercuri între orele 12:00-18:00.citeşte mai departe...


BIBLIOGRAFIE:


Sursa: http://www.mnit.ro , 2015