Pagina principală
 



ENDA
   Listă alfabetică articole
   Ultimele articole
   Clasament articole
   Hartă articole
   Asoc. Cult. Enciclopedia Dacica (2)
   Echipa ENDA (4)
   Activități ENDA (2)
   Voluntariat ENDA (5)
   Comunicate ENDA (3)
   Rapoarte de activitate (3)
LEGIO DACICA
   Prezentare (1)
   Activități (8)
   Poveștile Legio Dacica (15)
GENERALITĂŢI
   Terra Dacorum (24)
   Economia (12)
   Arta (6)
SOCIAL
   Regii (15)
   Personaje (6)
   Societate (3)
   Origini (2)
   Triburi (82)
   Împăraţii traco-daci (1)
SPIRITUALITATE ŞI CULTURĂ
   Ştiinţă (1)
   Kogaionon (7)
FENOMENUL MILITAR
   Armele (34)
   Seniorii războiului (7)
   Arhitectura militară (4)
   Cetăţile (20)
   Războaiele dacilor (17)
   Civis Romanus (7)
   Romanii (3)
CONEXE
   Dinastii imperiale (2)
   Migraţiile (10)
   Etnografica (6)
   Apoulon (5)
BIBLIOTECA VECHE
   Cuprins
   Surse elene (103)
   Surse latine (140)
   Surse româneşti (97)
   Surse diverse (9)
   Lapidarium (7)
   Traduceri (177)
BIBLIOTECA CONTEMPORANĂ
   Articole online
   Cărți online
   Periodice (58)
   Recenzii (12)
   Articole știinţifice (1)
   Repertorii arheologice (3)
   Surse contemporane (9)
BIBLIOTECA PDF
   Surse contemporane (8)
   Surse vechi (7)
UNIVERSITARIA
   Lucrări de licenţă (2)
   Cursuri (4)
ISTORIA ALTFEL
   Dacia 3D (10)
   Arheologie experimentală (3)
   Trupe de reconstituire istorică (1)
   Reconstituiri istorice (1)
   Filme artistice (4)
   Grafică (3)
   Poezii (12)
   Legende şi povestiri (3)
   English papers (55)
ZIARUL PERSONAL
   Borangic Cătălin (35)
   Marcu Marius (5)
   Velico Dacus (57)
MULTIMEDIA
   Imagini
   Video (35)
   Podcast (1)
INTERNET
   Resurse WWW (2)
   Ştiri (430)
   Diverse (2)


Pagina principalăHartă siteArhivă ştiriListă alfabetică articoleClasament articoleContact ENDA pe FacebookCanal Youtube ENDAENDA pe TwitterNoutăţi ENDA prin canal RSSAbonare newsletter Distribuie pe FacebookDistribuie pe TwitterDistribuie prin email

NOAPTEA MUZEELOR 2015

PRECIZARE! Prezentul material NU este o producție ENDA, este o preluare de informație în baza legii 8/1996, Cap. III, Art. 9, Pct. e. Textul de mai jos nu este un material științific, ci un articol de presă, prezentarea lui nu are caracter de informare ci evenimențial și nu reflectă punctul de vedere al ENDA, ci al autorului materialului.


16 mai 2015


Protest
Ediţia din anul 2015 va fi una cu totul specială pentru că va fi marcată de un protest pe care Reţeaua Naţională a Muzeelor din România l-a propus tuturor muzeelor din ţară, membre sau încă neafiliate la organizaţie. Nu este însă un protest obişnuit, ci unul subtil şi inedit, consecinţă a unui fenomen dramatic care a dinamitat comunitatea muzeală şi patrimoniul său cultural. Despre ce este vorba? În ultimii 10 ani, peste 120 de sedii unde funcţionează muzee de tot felul şi zeci de mii de piese din colecţiile mai multor astfel de muzee sunt gata retrocedate sau aflate în curs de retrocedare. Pentru toate acestea nu sunt identificate încă soluţii alternative de funcţionare, situaţie unică în Europa şi poate chiar în lume. Muzeele nu mai înseamnă nimic pentru că ele nu au fost considerate niciodată cu adevărat importante, utile societăţii, vectori de dezvoltare comunitară, o investiţie sigură. Dar ele pot fi toate acestea dacă sunt ajutate.

Istoric
De 11 ani publicul românesc se bucură de o noapte în care muzeele din toată ţara îşi deschid porţile cu evenimente şi expoziţii speciale pentru a celebra alături de alte mii de instituţii similare din Europa Noaptea Muzeelor. De multă vreme nu mai este doar o sărbătoare a muzeelor ci şi a partenerilor care, an de an, se alătură acestui eveniment ce animă oraşul – instituţii şi organizaţii culturale, galerii de artă, studiouri de creaţie, ONG-uri isteţe, bienale de artă, spaţii alternative etc. Este practic o sărbătoare a industriilor culturale şi creative deoarece muzeele sunt acum parte din ele. Mai mult decât atât, acest brand cultural a generat în spaţiul românesc alte astfel de evenimente construite după acelaşi tipic: Noaptea Galeriilor, Noaptea Institutelor Culturale, Noaptea Birourilor de Arhitectură, Noaptea Caselor deschise etc.
Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) este coordonatorul evenimentului, iar din 2011 şi al Circuitului muzeal din Bucureşti, iniţiat în anul 2008 de către Muzeul Naţional de Artă al României. În fiecare an circuitul este replicat în alte două oraşe din ţără. În 2015 acesta va avea loc în Iaşi şi Galaţi. RNMR asigură totodată o promovare amplă şi coerentă a activităţilor organizate de muzeele româneşti prin intermediul site-ului www.noapteamuzeelor.ro, al paginii oficiale http://www.facebook.com/noapteamuzeelor, dar şi al unei campanii de promovare în presa naţională.

Eveniment european
Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment internaţional iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa aflat în acest an la cea de-a unsprezecea ediţie. Consiliul Europei, UNESCO şi Consiliul Internaţional al Muzeelor sunt principalii susţinători ai Nopţii Europeane a Muzeelor, pandantul nocturn al Zilei Internaţionale a Muzeelor, care are loc întotdeauna pe 18 mai. Mai multe detalii despre Noaptea Europeană a Muzeelor puteţi găsi la adresa: http://culturecommunication.gouv.fr

Noaptea muzeelor on the go
Pentru a facilita accesul la programul Nopţii Muzeelor împreună cu Tourpipe a fost dezvoltată pentru suporturile inteligente Aplicaţia Noaptea Muzeelor România. Disponibilă în română şi în engleză, aplicaţia pune la dispoziţie inclusiv harta muzeelor şi clasificarea lor pe judeţe. Mai multe detalii găsiţi aici.

Disclaimer
Pe site-ul Nopţii Muzeelor România participarea muzeelor este anunţată doar pe bază de înscriere. Dacă anumite muzee nu sunt prezente pe listă aceasta se datorează faptului că nu s-au înscris în programul Reţelei Naţionale a Muzeelor din România.

citeşte mai departe...


BIBLIOGRAFIE:


Sursa: http://www.noapteamuzeelor.ro , 2015