Pagina principală
 ENDA
   Listă alfabetică articole
   Ultimele articole
   Clasament articole
   Hartă articole
   Asoc. Cult. Enciclopedia Dacica (2)
   Echipa ENDA (4)
   Activități ENDA (2)
   Voluntariat ENDA (5)
   Comunicate ENDA (3)
   Rapoarte de activitate (3)
LEGIO DACICA
   Prezentare (1)
   Activități (8)
   Poveștile Legio Dacica (15)
GENERALITĂŢI
   Terra Dacorum (24)
   Economia (12)
   Arta (6)
SOCIAL
   Regii (15)
   Personaje (6)
   Societate (3)
   Origini (2)
   Triburi (82)
   Împăraţii traco-daci (1)
SPIRITUALITATE ŞI CULTURĂ
   Ştiinţă (1)
   Kogaionon (7)
FENOMENUL MILITAR
   Armele (34)
   Seniorii războiului (7)
   Arhitectura militară (4)
   Cetăţile (20)
   Războaiele dacilor (17)
   Civis Romanus (7)
   Romanii (3)
CONEXE
   Dinastii imperiale (2)
   Migraţiile (10)
   Etnografica (6)
   Apoulon (5)
BIBLIOTECA VECHE
   Cuprins
   Surse elene (103)
   Surse latine (140)
   Surse româneşti (97)
   Surse diverse (9)
   Lapidarium (7)
   Traduceri (177)
BIBLIOTECA CONTEMPORANĂ
   Articole online
   Cărți online
   Periodice (58)
   Recenzii (12)
   Articole știinţifice (1)
   Repertorii arheologice (3)
   Surse contemporane (9)
BIBLIOTECA PDF
   Surse contemporane (8)
   Surse vechi (7)
UNIVERSITARIA
   Lucrări de licenţă (2)
   Cursuri (4)
ISTORIA ALTFEL
   Dacia 3D (10)
   Arheologie experimentală (3)
   Trupe de reconstituire istorică (1)
   Reconstituiri istorice (1)
   Filme artistice (4)
   Grafică (3)
   Poezii (12)
   Legende şi povestiri (3)
   English papers (55)
ZIARUL PERSONAL
   Borangic Cătălin (35)
   Marcu Marius (5)
   Velico Dacus (57)
MULTIMEDIA
   Imagini
   Video (35)
   Podcast (1)
INTERNET
   Resurse WWW (2)
   Ştiri (430)
   Diverse (2)


Pagina principalăHartă siteArhivă ştiriListă alfabetică articoleClasament articoleContact ENDA pe FacebookCanal Youtube ENDAENDA pe TwitterNoutăţi ENDA prin canal RSSAbonare newsletter Distribuie pe FacebookDistribuie pe TwitterDistribuie prin email

„KOSONARUL” STOICOI AŞTEAPTĂ DECIZIA FINALĂ A INSTANŢEI

PRECIZARE! Prezentul material NU este o producție ENDA, este o preluare de informație în baza legii 8/1996, Cap. III, Art. 9, Pct. e. Textul de mai jos nu este un material științific, ci un articol de presă, prezentarea lui nu are caracter de informare ci evenimențial și nu reflectă punctul de vedere al ENDA, ci al autorului materialului.


5 august 2015


Adrian Stoicoi, zis şi Adi Bocşeru, din Orăştie, acuzat de efectuarea unor săpături şi detecţii neautorizate în situl Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei, constituire a unui grup infracţional organizat, furt calificat şi spălare de bani, condamnat de magistraţii Tribunalului Hunedoara la opt ani de închisoare cu executare, aşteaptă decizia finală a instanţei de la Alba Iulia.
Stoicoi a fost condamnat, anul trecut, de magistraţii Tribunalului Hunedoara, pentru fiecare infracţiune săvârşită, în parte, au fost contopite pedepsele aplicate acestuia şi la final i-a fost aplicată pedeapsa cea mai grea, de patru ani de închisoare cu executare şi un an interzicerea unor drepturi civile. La această pedeapsă, însă, au mai adăugat un spor de patru de ani închisoare (1/3 din 12 ani – o pedeapsă aplicată în trecut), urmând ca acesta să execute opt ani de închisoare. Instanţa l-a obligat pe Stoicoi la plata sumei de 2.548.300 de euro, către Statul Român prin Ministerul Culturii, şi 15.000 de lei, cheltuieli judiciare către stat. Hotărârea instanţei hunedorene a fost atacată cu apel, care s-a judecat la Curtea de Apel Alba Iulia. Ieri, magistraţii de la Alba au stabilit termen de pronunţare în acest dosar pentru data de 18 august.
Adrian Stoicoi a fost trimis în judecată de către procurori, în anul 2013, în august, fiind acuzat de efectuarea unor săpături şi detecţii neautorizate în situl Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei, dar şi că a furat artefacte şi bijuterii dacice, în valoare de peste 2,5 milioane de euro.
Conform rechizitoriului, în perioada anilor 1998 – 2013, Adrian Stoicoi ar fi aderat la o asociaţie infracţională care a valorificat ilegal pe piaţa neagră a antichităţilor şi „spălat” mai multe tezaure monetare (stateri Lysimach, Koson şi denari romani), brăţări spiralice din aur şi alte artefacte sustrase din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, monument UNESCO, care au fost pierdute pentru patrimoniul cultural naţional, cauzând un prejudiciu de 2.548.300 euro.
În urma percheziţiilor efectuate în locuinţa orăştianului, poliţiştii au ridicat un lot de 22 de piese din fier, reprezentând unelte dacice, precum şi corpuri delicte folosite la săvârşirea infracţiunilor, constând în staţii de emisie-recepţie, cagule pentru mascare, hărţi militare, căşti şi acumulatori pentru detectoare de metale. Conform evaluării efectuate de specialiştii Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, piesele, în valoare totală de 13.030 de euro, reprezintă un lot unitar provenind dintr-un depozit arheologic (depozit sau atelier de fierărie), iar artefactele sunt realizate de acelaşi meşter.
În cursul urmăririi penale efectuate în cauzele având ca obiect sustragerea tezaurelor dacice au fost recuperate mai multe loturi de artefacte aparţinând patrimoniului cultural naţional, clasa Tezaur - două depozite de unelte şi arme în valoare de 39.000 de euro, un lot de 31 monede de tip pseudo-Lysimach, un tezaur alcătuit din colier cu pandantive şi cercei din aur în valoare de 100.000 de euro, 13 brăţări spiralice din aur, în valoare de 5.300.000 de euro, 700 monede din aur, de tip Koson, în valoare de 350.000 de euro, 253 monede din argint de tip Koson, trei scuturi regale dacice din fier, precum şi alte loturi cuprinzând câteva mii de artefacte arheologice.

citeşte mai departe...


BIBLIOGRAFIE:


Sursa: http://www.servuspress.ro , 2015