Pagina principală
 ENDA
   Listă alfabetică articole
   Ultimele articole
   Clasament articole
   Hartă articole
   Asoc. Cult. Enciclopedia Dacica (2)
   Echipa ENDA (4)
   Activități ENDA (2)
   Voluntariat ENDA (5)
   Comunicate ENDA (3)
   Rapoarte de activitate (3)
LEGIO DACICA
   Prezentare (1)
   Activități (8)
   Poveștile Legio Dacica (15)
GENERALITĂŢI
   Terra Dacorum (24)
   Economia (12)
   Arta (6)
SOCIAL
   Regii (15)
   Personaje (6)
   Societate (3)
   Origini (2)
   Triburi (82)
   Împăraţii traco-daci (1)
SPIRITUALITATE ŞI CULTURĂ
   Ştiinţă (1)
   Kogaionon (7)
FENOMENUL MILITAR
   Armele (34)
   Seniorii războiului (7)
   Arhitectura militară (4)
   Cetăţile (20)
   Războaiele dacilor (17)
   Civis Romanus (7)
   Romanii (3)
CONEXE
   Dinastii imperiale (2)
   Migraţiile (10)
   Etnografica (6)
   Apoulon (5)
BIBLIOTECA VECHE
   Cuprins
   Surse elene (103)
   Surse latine (140)
   Surse româneşti (97)
   Surse diverse (9)
   Lapidarium (7)
   Traduceri (177)
BIBLIOTECA CONTEMPORANĂ
   Articole online
   Cărți online
   Periodice (58)
   Recenzii (12)
   Articole știinţifice (1)
   Repertorii arheologice (3)
   Surse contemporane (9)
BIBLIOTECA PDF
   Surse contemporane (8)
   Surse vechi (7)
UNIVERSITARIA
   Lucrări de licenţă (2)
   Cursuri (4)
ISTORIA ALTFEL
   Dacia 3D (10)
   Arheologie experimentală (3)
   Trupe de reconstituire istorică (1)
   Reconstituiri istorice (1)
   Filme artistice (4)
   Grafică (3)
   Poezii (12)
   Legende şi povestiri (3)
   English papers (55)
ZIARUL PERSONAL
   Borangic Cătălin (35)
   Marcu Marius (5)
   Velico Dacus (57)
MULTIMEDIA
   Imagini
   Video (34)
   Podcast (1)
INTERNET
   Resurse WWW (2)
   Ştiri (430)
   Diverse (2)


Pagina principalăHartă siteArhivă ştiriListă alfabetică articoleClasament articoleContact ENDA pe FacebookCanal Youtube ENDAENDA pe TwitterNoutăţi ENDA prin canal RSSAbonare newsletter Distribuie pe FacebookDistribuie pe TwitterDistribuie prin email

EXPOZIŢIA „AURUL ŞI ARGINTUL ANTIC AL ROMÂNIEI” RĂMÂNE LA MUZEUL OLTENIEI ÎNCĂ DOUĂ LUNI

PRECIZARE! Prezentul material NU este o producție ENDA, este o preluare de informație în baza legii 8/1996, Cap. III, Art. 9, Pct. e. Textul de mai jos nu este un material științific, ci un articol de presă, prezentarea lui nu are caracter de informare ci evenimențial și nu reflectă punctul de vedere al ENDA, ci al autorului materialului.


01 februarie 2016


Expoziţia „Aurul şi Argintul antic al României” deschisă la Muzeul Olteniei din Craiova pe 19 noiembrie 2015, unde era planificată să rămână până pe 31 decembrie 2015, va mai rămâne aici alte două luni, ca urmare a interesului mare din partea publicului din Oltenia.
Anunţul a fost făcut vineri, de către conducerea Muzeului Olteniei, care susţine până acum expoziţia a înregistrat peste 7.000 de vizitatori.
Potrivit Muzeului Olteniei, expoziţia este considerată cel mai mare proiect cultural expoziţional al României din ultimii 25 de ani, realizat la iniţiativa Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti, în cooperare cu 32 de instituţii muzeale din ţară, aceasta prezentând unele dintre cele mai spectaculoase artefacte de aur şi argint descoperite pe teritoriul ţării noastre.
„Ansamblul artefactelor, expuse într-un spaţiu cu aspect de-a dreptul insolit, reprezintă un adevărat spectacol cultural oferit vizitatorilor, un tot unitar realizat urmare a unui efort îndelungat de elaborare în forme concrete a unor idei istorice de o profunzime şi abstracţiune deconcertate. Chiar de la primul contact cu spaţiul expoziţional, vizitatorul rămâne impresionat şi de armonizarea subtilă şi deplină dintre arhitectonica spectaculoasă a ansamblului şi desfăşurarea treptată a celor peste 1.000 de obiecte din aur şi argint. Varietatea, deloc întâmplătoare, a artefactelor istorice expuse, validează, fără echivoc, un demers cultural pe placul tuturor categoriilor de public, îndeplinind cu succes criteriile eligibile ale argumentaţiei unei sinteze istorice ce deschide, sau măcar incită şi facilitează doritorilor, o cale de cunoaştere directă către cea mai spectaculoasă şi strălucitoare parte a istoriei României”, se menţionează într-un comunicat al Muzeului Olteniei, postat pe site-ul instituţiei.
Punctele de atracţie din cadrul expoziţiei, numeroase ca formă şi diversitate, se impun publicului gradual de la fascinantele brăţări dacice de aur, monedele de tip Koson până la fabulosul Tezaur de la Pietroasele.
Gradul de adresabilitate şi accesibilitate, atât ca formă cât şi conţinut a spectaculoaselor piese de patrimoniu naţional, creşte considerabil pe segmentul publicului oltean, în condiţiile în care instituţia craioveană participă la acest proiect cu 89 de piese din aur şi argint, printre care tezaurul de la Vârtop, compus din 45 de monede şi numeroase alte obiecte de podoabă, dar şi piese din aur de la Romula (un medalion şi un inel), sau din siturile arheologice din judeţele Dolj (Moţăţei, Drănic, Daneţi, Maglavit, Fântânele), Mehedinţi şi Olt. Printre cele mai impresionante piese se numără şi un disc metalic, parte a unui scut datat la sfârşitul Epocii Bronzului şi începutul Epocii Fierului.
Expoziţia „Aurul şi Argintul antic al României” este deschisă publicului la sediul Secţiei de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei Craiova, din strada „Madona Dudu” nr.14, putând fi vizitată zilnic, până la data de 1 aprilie a.c., de luni până duminică, între orele 09:00 şi 17:00. Preţurile biletelor vor fi cele practicate în mod obişnuit de muzeul craiovean, 5 lei pentru adulţi şi 2,5 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari.

citeşte mai departe...


BIBLIOGRAFIE:


Sursa: http://www.historia.ro , 2016