TURIŞTII CARE VIN LA SARMIZEGETUSA REGIA SUNT INVITAŢI LA EXPOZIŢIA DEDICATĂ AURULUI DACILOR, ÎN INIMA MUNŢILOR ORĂŞTIEI
PRECIZARE! Prezentul material NU este o producție ENDA, este o preluare de informație în baza legii 8/1996, Cap. III, Art. 9, Pct. e. Textul de mai jos nu este un material științific, ci un articol de presă, prezentarea lui nu are caracter de informare ci evenimențial și nu reflectă punctul de vedere al ENDA, ci al autorului materialului.
|
15 martie 2016
Turiştii care vor urca la Sarmizegetusa Regia sunt invitaţi să facă un popas în cabana de pe Valea Albă, unde se află sediul Serviciului public de administrare a monumentelor istorice, pentru a vizita expoziţia dedicată aurului şi comorilor antice descoperite de-a lungul timpului în fosta capitală a Regatului Dac.
Expoziţia „Sarmizegetusa Regia, inima aurului dacic”, pregătită de mai multe luni de Serviciul Public de administrare a monumentelor istorice, din Hunedoara, va fi deschisă publicului de miercuri, 16 martie, la poalele Dealului Grădiştii, la intrarea pe ultimii patru kilometri ai drumului spre Sarmizegetusa Regia. Expoziţia spune povestea celor mai importante descoperiri arheologice din aşezarea dacică, a tezaurelor de comori din aur, a matriţei antice din fosta capitală a Regatului Dac, a declarat Vladimir Brilinsky, administratorul sitului UNESCO Sarmizegetusa Regia. Aici turiştii vor afla detalii despre monumentul istoric şi despre piesele valoroase din Sarmizegetusa Regia şi vor vedea replici ale acestora. Expoziţia va fi deschisă publicului zilnic, între orele 10 şi 17. Sarmizegetusa Regia este în prezent unul dintre cele mai populare monumente istorice din România. Sarmizegetusa Regia, în prezent una dintre destinaţiile turistice cele mai populare din Transilvania, a fost în Antichitate centrul economic, religios şi politic al Daciei, înainte de războaiele daco-romane din jurul anului 100. Oraşul antic, înconjurat de zidurile ce pot fi văzute şi în prezent, se întindea pe o suprafaţă de trei hectare, susţin istoricii, iar la poalele cetăţii, pe o rază de trei kilometri, se aflau numeroase aşezări civile. Mai mult, pe vârfurile munţilor care înconjurau Sarmizegetusa Regia, dacii au ridicat cetăţi de apărare, iar în vremurile de restrişte, populaţia îşi găsea adăpost în aşezarea din munţi. Templele şi sanctuarele din Sarmizegetusa Regia au fost dispuse pe două terase, iar istoricii au stabilit că au fost ridicate unele din vremea regelui Burebista, iar altele în vremea lui Decebal, în care aşezarea s-a aflat în apogeul dezvoltării sale economice. Locurile sacre au fost construite din materiale aduse de la zeci de kilometri distanţă. Sarmizegetusa Regia a fost devastată, potrivit istoricilor, de legiunile romane. A fost incendiată, iar templele ei au fost distruse şi abandonate în cele din urmă.
citeşte mai departe...
BIBLIOGRAFIE:
Sursa: http://www.adevarul.ro , 2016 |