NOI PIESE ADĂUGATE TEZAURULUI ISTORIC AL ROMÂNIEI
PRECIZARE! Prezentul material NU este o producție ENDA, este o preluare de informație în baza legii 8/1996, Cap. III, Art. 9, Pct. e. Textul de mai jos nu este un material științific, ci un articol de presă, prezentarea lui nu are caracter de informare ci evenimențial și nu reflectă punctul de vedere al ENDA, ci al autorului materialului.
|
14 iunie 2016
Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) organizează marţi, 14 iunie 2016, începând cu ora 11:00, la sediul său din Calea Victoriei nr.12, sala Lapidarium, conferinţa de presă „Noi piese adăugate TEZAURULUI ISTORIC al României, prilejuită de recuperarea şi readucerea în ţară a şapte monede antice din aur şi argint, ce fac parte din tezaure monetare provenind din zona Munţilor Orăştiei.
Monedele au fost găsite cu detectorul de metal şi sustrase ilegal din România, fiind recuperate de la case de licitaţie din Marea Britanie, prin efortul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Ministerului Afacerilor Interne şi al Ministerului Culturii prin intermediul experţilor de la Muzeul Naţional de Istorie a României şi ai Bibliotecii Academiei Române.
Este vorba despre un stater pseudo-Lysimachos unicat, bătut la Tomis în secolul al III-lea a.Chr.; doi stateri emişi la Tomis şi unul emis la Callatis, în perioada războaielor mithridatice; un stater de tip Koson cu monogramă şi două imitaţii după denari romani republicani, emisiunile lui C.Memmius şi N.Cordius, respectiv Marcus Antonius şi Octavianus.
Cu această ocazie, va fi inaugurată o micro-expoziţie intitulată „Patrimoniu recuperat provenit din zona Sarmizegetusei Regia şi a cetăţilor greco-romane din Dobrogea”. Vor fi expuse obiecte reprezentative aflate în custodia MNIR: braţări plurispiralice dacice din aur, bijuterii dacice din argint, arme dacice – un umbo din fier al unui scut, tezaure cu monede de tip Koson din aur şi argint, stateri de tip pseudo-Lysimachos emişi în cetăţile greceşti vest-pontice, tabulae din bronz conţinând legile municipiului roman Troesmis din vremea împăratului Marcus Aurelius. Vizitatorul va avea, astfel, prilejul să evalueze deopotrivă bogăţia şi importanţa istorică extraordinară a descoperirilor din zona capitalei statului dac, precum şi dimensiunile dezastrului care a permis, începând cu anii `90, exportul pe căi ilicite al unor astfel de obiecte. Din totalul pieselor exportate ilicit s-a recuperat până astăzi, cu mari eforturi, cca.10-15%.
Vernisajul micro-expoziţiei va urma conferinţei de presă, în data de 14 iunie a. c. începând cu ora 11:00, expoziţia fiind deschisă publicului din 15 iunie şi putând fi vizitată de miercuri până duminică, în intervalul orar 10:00–18:00, până la jumătatea lunii iulie.
citeşte mai departe...
BIBLIOGRAFIE:
Sursa: http://www.mnir.ro , 2016 |