Pagina principală
 



ENDA
   Listă alfabetică articole
   Ultimele articole
   Clasament articole
   Hartă articole
   Asoc. Cult. Enciclopedia Dacica (2)
   Echipa ENDA (4)
   Activități ENDA (2)
   Voluntariat ENDA (5)
   Comunicate ENDA (3)
   Rapoarte de activitate (3)
LEGIO DACICA
   Prezentare (1)
   Activități (8)
   Poveștile Legio Dacica (15)
GENERALITĂŢI
   Terra Dacorum (24)
   Economia (12)
   Arta (6)
SOCIAL
   Regii (15)
   Personaje (6)
   Societate (3)
   Origini (2)
   Triburi (83)
   Împăraţii traco-daci (1)
SPIRITUALITATE ŞI CULTURĂ
   Ştiinţă (1)
   Kogaionon (7)
FENOMENUL MILITAR
   Armele (34)
   Seniorii războiului (7)
   Arhitectura militară (4)
   Cetăţile (20)
   Războaiele dacilor (17)
   Civis Romanus (7)
   Romanii (3)
CONEXE
   Dinastii imperiale (2)
   Migraţiile (10)
   Etnografica (6)
   Apoulon (5)
BIBLIOTECA VECHE
   Cuprins
   Surse elene (103)
   Surse latine (140)
   Surse româneşti (97)
   Surse diverse (9)
   Lapidarium (7)
   Traduceri (177)
BIBLIOTECA CONTEMPORANĂ
   Articole online
   Cărți online
   Periodice (58)
   Recenzii (12)
   Articole știinţifice (1)
   Repertorii arheologice (3)
   Surse contemporane (9)
BIBLIOTECA PDF
   Surse contemporane (8)
   Surse vechi (7)
UNIVERSITARIA
   Lucrări de licenţă (2)
   Cursuri (4)
ISTORIA ALTFEL
   Dacia 3D (10)
   Arheologie experimentală (3)
   Trupe de reconstituire istorică (1)
   Reconstituiri istorice (1)
   Filme artistice (4)
   Grafică (3)
   Poezii (12)
   Legende şi povestiri (3)
   English papers (55)
ZIARUL PERSONAL
   Borangic Cătălin (35)
   Marcu Marius (5)
   Velico Dacus (57)
MULTIMEDIA
   Imagini
   Video (36)
   Podcast (1)
INTERNET
   Resurse WWW (2)
   Ştiri (430)
   Diverse (2)


Pagina principalăHartă siteArhivă ştiriListă alfabetică articoleClasament articoleContact ENDA pe FacebookCanal Youtube ENDAENDA pe TwitterNoutăţi ENDA prin canal RSSAbonare newsletter Distribuie pe FacebookDistribuie pe TwitterDistribuie prin email

MORMÂNTUL UNUI RĂZBOINIC

PRECIZARE! Prezentul material NU este o producție ENDA, este o preluare de informație în baza legii 8/1996, Cap. III, Art. 9, Pct. e. Textul de mai jos nu este un material științific, ci un articol de presă, prezentarea lui nu are caracter de informare ci evenimențial și nu reflectă punctul de vedere al ENDA, ci al autorului materialului.


Tentaţi de frumuseţea zilelor de toamnă târzie, am decis ca preţ de câteva ore să facem o ieşire cu detectoarele de metale în natură la Rotbav, Braşov. Cu toate că locul ales pentru acea după-amiază era unul pe care-l mai vizitasem în trecut, nu credeam că vom avea parte de o descoperire deosebită. Am detectat în zonă timp de aproape 2 ore, fără succes, când, cu puţin timp înainte de a ne retrage la maşină întrucât se lăsa întunericul, detectorul lui Fănel a dat un semnal slab, de metal feros. Nu mică ne-a fost surprinderea ca la aprox. 50 cm adâncime să dăm de o bucată de fier cu formă aparte, ce părea a fi de un vârf de lance. Ştiam că este un obiect cu vechime considerabilă, medieval sau poate chiar mai vechi, aşa că am luat decizia să astupăm groapa, urmând a reveni cu specialişti din cadrul Muzeului de Istorie Braşov. Am luat legătura cu dl. Pepene Nicolae, directorul Muzeului Judeţean de Istorie, informându-l despre descoperire. La nici 48 de ore am revenit la locul descoperirii pentru a recupera piesa respectivă, de data aceasta însoţiţi de dl. arheolog Florin Motei. Odată ajunşi la locul respectiv, a început procesul de recuperare a obiectului, cu dorinţa de a recupera, pe cât posibil, contextul în care a fost depus. După circa o oră de lărgire a gropii iniţiale, am realizat că este vorba de o spadă de tip celtic, îndoită în urma unui ritual. De asemenea am constatat că era ruptă, vârful acesteia lipsind. Eliminând strat cu strat, am descoperit că vârful se afla la 20-30 cm distanţă şi am început recuperarea. Cel mai probabil, depunerea a fost deranjată de rădăcinile copacilor. Solul era extrem de dur, intervenţia fiind una deosebit de anevoioasă, lucrându-se cu centimetri de strat de pământ. După aproximativ 5 ore de lucru, aveam o perspectivă asupra întregului tablou, având posibilitatea emiterii unei prime ipoteze. Din indiciile disponibile în acest moment, putem spune că avem o depunere funerară ritualică (mormânt), cel mai probabil o căpetenie militară din perioada premergătoare întemeierii regatului regelui Burebista, dat fiind inventarul descoperit.
Dacă în primă fază am crezut că ar fi vorba doar de o spadă fragmentară, ulterior, extinzând aria de căutare, am descoperit restul de artefacte cu care a fost incinerat războinicul.
Momentan au fost identificate următoarele:
- spadă fragmentară, de tip celtic, îndoită ritualic;
- vârf de lance cu nervură, îndoită ritualic;
- un posibil pumnal de tip Sica, plus alte câteva piese metalice, îndoite ritualic;
- fibulă fragmentară, din argint;
- 3 verigi şi o cataramă fragmentară, toate din bronz;
- un călcâi de lance;
- piese ce par a fi fragmente dintr-o zăbală;
- foarte multe fragmente de os şi cărbune, rămase în urma incinerării, oasele urmând a fi analizate de un antropolog, pentru a afla vârsta şi sexul celui incinerat.
Au fost recuperate bucăţi mari de argilă, ce conţineau amestec de fragmente metalice (semnalate de detector), os şi cărbune, analizele ulterioare ne vor ajuta să identificăm conţinutul lor.
Având în vedere faptul că acest tip de spadă nu este reperat până acum în arealul dacilor din sud-estul Transilvaniei, în vastul spaţiu ce cuprindea actualul judeţ Braşov, judeţele învecinate şi a Carpaţilor de Curbură, putem spune că avem de-a face cu o descoperire importantă, care să ajute la completarea tabloului epocii Daciei pre-romane. Menţionăm că cele mai apropiate situri unde au fost descoperite astfel de spade sunt cele de la Cugir (judeţul Alba), Popeşti (jud. Argeş) şi Răcătău (jud. Bacău). Vom reveni cu poze în detaliu după terminarea procesului de curăţare şi conservare, dar şi cu articolul de specialitate ce urmează a fi scris de arheologii braşoveni.

Fănel şi Florin Serban, echipa Discover History.