VAS ANTIC UNICAT GĂSIT LÂNGĂ CETATEA COSTEŞTI. GESTUL REVOLTĂTOR AL ANGAJAŢILOR PRIMĂRIEI: AU ARUNCAT ARTEFACTUL LA GUNOI
PRECIZARE! Prezentul material NU este o producție ENDA, este o preluare de informație în baza legii 8/1996, Cap. III, Art. 9, Pct. e. Textul de mai jos nu este un material științific, ci un articol de presă, prezentarea lui nu are caracter de informare ci evenimențial și nu reflectă punctul de vedere al ENDA, ci al autorului materialului.
|
17 martie 2017
O piesă antică unicat a fost recuperată din zona cetăţii dacice Costeşti. Artefactul, împachetat într-o pungă de plastic, a găsit ascuns sub un pod, fiind descoperit de un localnic. Bărbatul l-a predat primăriei, dar viceprimarul l-a aruncat la gunoi, susţin poliţiştii. Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale – Compartiment Patrimoniu Cultural Naţional şi cei ai Postului de Poliţie Orăştioara de Sus au recuperat un vas metalic din bronz, susceptibil a face parte din Patrimoniul Cultural Naţional, a informat Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Hunedoara, într-un comunicat. „În urma investigaţiilor efectuate, poliţiştii hunedoreni au stabilit faptul că, în data de 16 martie 2017, un bărbat în vârstă de 43 de ani, din comuna Orăştioara de Sus, care efectua lucrări de defrişare în zona drumului de acces către cetatea Costeşti, a găsit ascuns sub un pod un vas metalic împachetat într-o pungă din plastic. Bărbatul a predat obiectul în cauză unui reprezentant al Primăriei Comunei Orăştioara de Sus, care, la rândul său, nu a întreprins demersuri legale în astfel de situaţii, ci a aruncat vasul în zona de salubritate a localităţii Costeşti”, a declarat Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara. Ioan Filipescu, viceprimarul comunei Orăştioara de Sus, nu a putut fi contactat pentru a oferi explicaţii gestului de care este acuzat de către poliţişti. În cursul nopţii de 16/17 martie 2017, poliţiştii au reuşit recuperarea vasului în cauză, care, la o primă evaluare, este o piesă unicat ce datează din perioada greco-romană, fiind utilizat în mediul dacic, şi este susceptibil a face parte din Patrimoniul Cultural Naţional, a informat IPJ Hunedoara. „Poliţiştii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor cauzei şi stabilirea răspunderii penale a celor implicaţi, urmând a se efectua încadrarea juridică a faptei şi a fi dispuse măsuri legale sub coordonarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia”, a precizat IPJ Hunedoara. Miercuri, în satul Costeşti au avut loc mai multe percheziţii la domiciliile unor presupuşi căutători de comori. Din casa unuia dintre ei a fost ridicat un detector de metale şi, de asemenea, asupra unor suspecţi au fost descoperite monede antice.
citeşte mai departe...
BIBLIOGRAFIE:
Sursa: http://www.adevarul.ro, 2017 |