Pagina principală
 



ENDA
   Listă alfabetică articole
   Ultimele articole
   Clasament articole
   Hartă articole
   Asoc. Cult. Enciclopedia Dacica (2)
   Echipa ENDA (4)
   Activități ENDA (2)
   Voluntariat ENDA (5)
   Comunicate ENDA (3)
   Rapoarte de activitate (3)
LEGIO DACICA
   Prezentare (1)
   Activități (8)
   Poveștile Legio Dacica (15)
GENERALITĂŢI
   Terra Dacorum (24)
   Economia (12)
   Arta (6)
SOCIAL
   Regii (15)
   Personaje (6)
   Societate (3)
   Origini (2)
   Triburi (83)
   Împăraţii traco-daci (1)
SPIRITUALITATE ŞI CULTURĂ
   Ştiinţă (1)
   Kogaionon (7)
FENOMENUL MILITAR
   Armele (34)
   Seniorii războiului (7)
   Arhitectura militară (4)
   Cetăţile (20)
   Războaiele dacilor (17)
   Civis Romanus (7)
   Romanii (3)
CONEXE
   Dinastii imperiale (2)
   Migraţiile (10)
   Etnografica (6)
   Apoulon (5)
BIBLIOTECA VECHE
   Cuprins
   Surse elene (103)
   Surse latine (140)
   Surse româneşti (97)
   Surse diverse (9)
   Lapidarium (7)
   Traduceri (177)
BIBLIOTECA CONTEMPORANĂ
   Articole online
   Cărți online
   Periodice (58)
   Recenzii (12)
   Articole știinţifice (1)
   Repertorii arheologice (3)
   Surse contemporane (9)
BIBLIOTECA PDF
   Surse contemporane (8)
   Surse vechi (7)
UNIVERSITARIA
   Lucrări de licenţă (2)
   Cursuri (4)
ISTORIA ALTFEL
   Dacia 3D (10)
   Arheologie experimentală (3)
   Trupe de reconstituire istorică (1)
   Reconstituiri istorice (1)
   Filme artistice (4)
   Grafică (3)
   Poezii (12)
   Legende şi povestiri (3)
   English papers (55)
ZIARUL PERSONAL
   Borangic Cătălin (35)
   Marcu Marius (5)
   Velico Dacus (57)
MULTIMEDIA
   Imagini
   Video (35)
   Podcast (1)
INTERNET
   Resurse WWW (2)
   Ştiri (430)
   Diverse (2)


Pagina principalăHartă siteArhivă ştiriListă alfabetică articoleClasament articoleContact ENDA pe FacebookCanal Youtube ENDAENDA pe TwitterNoutăţi ENDA prin canal RSSAbonare newsletter Distribuie pe FacebookDistribuie pe TwitterDistribuie prin email

UNELTELE DE TOP FOLOSITE DE MEŞTERII DACI

PRECIZARE! Prezentul material NU este o producție ENDA, este o preluare de informație în baza legii 8/1996, Cap. III, Art. 9, Pct. e. Textul de mai jos nu este un material științific, ci un articol de presă, prezentarea lui nu are caracter de informare ci evenimențial și nu reflectă punctul de vedere al ENDA, ci al autorului materialului.


25 ianuarie 2018


Nenumărate obiecte cu forme şi utilizări neobişnuite au fost descoperite de-a lungul timpului în cetăţile dacice. Printre ele se numără compasuri, o trusă medicală, conducte ceramice de apă descoperite în aşezările din munţi şi obiecte de precizie.
Aproape 500 de obiecte antice descoperite în ultimii ani în siturile cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei au fost scanate tridimensional şi cercetate de arheologi. Multe dintre ele, cu forme neobişnuite, au oferit detalii despre stadiul tehnologic în care se afla societatea şi inovaţiile vremii folosite în urmă cu două milenii. Iată câteva dintre cele mai surprinzătoare artefacte:



1. Cuţitoaie Un cuţit de fier cu forme neobişnuite, folosit la sculptarea şi aşchierea lemnului, a fost descoperit la Sarmizegetusa Regia. „Piesa are o lamă lată şi curbată, în vreme ce părţile laterale se prezintă sub forma a două braţe fixate, în antichitate, în mânere din lemn prin intermediul a două verigi cilindrice, tot din fier. Cuţitoaia era utilizată pentru operaţiunile de aşchiere a obiectelor din lemn, în cursul prelucrării propriu-zise sau în etapa finală, de finisare. Piesa de faţă are o mare importanţă arheologico-istorică datorită prezenţei în mijlocul lamei a ştampilei cu litere latine HERENNI, făcând astfel cunoscut numele meşterului care a confecţionat-o şi a atelierului unde acesta activa, anume în centrul roman de la Aquileia, ilustrând relaţiile comerciale ale dacilor. Piesa a fost descoperită într-o locuinţă incendiată în cursul războaielor cu romanii de la începutul sec. al II-lea p. Chr., iar un alt exemplar asemănător, dar cu o ştampilă ilizibilă, a fost găsit în atelierul de pe terasa a VIII-a de la Sarmizegetusa Regia”, informau specialiştii muzeului, pe pagina http://dacit.utcluj.ro.
2. Unealtă de scos cuie
[…]
3. Râşniţe din tuf vulcanic
[…]
4. Compas de 35 de centimetri
[…]
5. Compas
[…]
6. Unealtă de scos piroane
[…]
7. Fierăstrău Astfel de unelte, de diferite forme au fost găsite în cetăţile dacice. „Unealta se compune dintr-o lamă zimţată, fixată într-un cadru metalic, şi un mâner. Tija centrală a mânerului era îmbrăcată în lemn, păstrat în parte, peste care venea o armătură tubulară din fier. Piesa este un fierăstrău mic de mână, folosit în lucrările de tâmplărie”, se arată în prezentarea ei.
8. Conducte ceramice Conducte de lut ars şi de teracotă au fost folosite de daci pentru alimentarea cu apă de la izvoare a mai multor cetăţi dacice. Conductele ceramice sunt descoperiri frecvente în zona Munţilor Orăştiei, mai ales pe terasele Sarmizegetusei Regia, informau specialiştii. Cucerirea Sarmizegetusei Regia a fost posibilă, potrivit unor istorici, după ce romanii au distrus conducta care alimenta cu apă aşezarea. Şi aprovizionarea cu apă a cetăţii Blidarului de pe culmea dealului era asigurată printr-o cisternă care ar fi avut capacitatea de 200 de metri cubi. Cisterna se afla în afara zidurilor şi era alimentată dintr-un izvor, cu ajutorul unei conducte de lut ars. „Conducte din lut ars au fost găsite pe mai multe terase din apropierea cetăţii, traseele lor fiind uneori identificate pe mai mulţi zeci de metri. Tot pe Dealul Blidarului a fost descoperită, într-o stare excepţională de conservare, o cisternă săpată în stâncă şi căptuşită cu scânduri din lemn”, informau arheologii, potrivit cetăţi-dacice.ro.
9. Matriţa de bronz
[…]




BIBLIOGRAFIE:


Sursa: http://www.adevarul.ro, 2018