Pagina principală
 



ENDA
   Listă alfabetică articole
   Ultimele articole
   Clasament articole
   Hartă articole
   Asoc. Cult. Enciclopedia Dacica (2)
   Echipa ENDA (4)
   Activități ENDA (2)
   Voluntariat ENDA (5)
   Comunicate ENDA (3)
   Rapoarte de activitate (3)
LEGIO DACICA
   Prezentare (1)
   Activități (8)
   Poveștile Legio Dacica (15)
GENERALITĂŢI
   Terra Dacorum (24)
   Economia (12)
   Arta (6)
SOCIAL
   Regii (15)
   Personaje (6)
   Societate (3)
   Origini (2)
   Triburi (83)
   Împăraţii traco-daci (1)
SPIRITUALITATE ŞI CULTURĂ
   Ştiinţă (1)
   Kogaionon (7)
FENOMENUL MILITAR
   Armele (34)
   Seniorii războiului (7)
   Arhitectura militară (4)
   Cetăţile (20)
   Războaiele dacilor (17)
   Civis Romanus (7)
   Romanii (3)
CONEXE
   Dinastii imperiale (2)
   Migraţiile (10)
   Etnografica (6)
   Apoulon (5)
BIBLIOTECA VECHE
   Cuprins
   Surse elene (103)
   Surse latine (140)
   Surse româneşti (97)
   Surse diverse (9)
   Lapidarium (7)
   Traduceri (177)
BIBLIOTECA CONTEMPORANĂ
   Articole online
   Cărți online
   Periodice (58)
   Recenzii (12)
   Articole știinţifice (1)
   Repertorii arheologice (3)
   Surse contemporane (9)
BIBLIOTECA PDF
   Surse contemporane (8)
   Surse vechi (7)
UNIVERSITARIA
   Lucrări de licenţă (2)
   Cursuri (4)
ISTORIA ALTFEL
   Dacia 3D (10)
   Arheologie experimentală (3)
   Trupe de reconstituire istorică (1)
   Reconstituiri istorice (1)
   Filme artistice (4)
   Grafică (3)
   Poezii (12)
   Legende şi povestiri (3)
   English papers (55)
ZIARUL PERSONAL
   Borangic Cătălin (35)
   Marcu Marius (5)
   Velico Dacus (57)
MULTIMEDIA
   Imagini
   Video (35)
   Podcast (1)
INTERNET
   Resurse WWW (2)
   Ştiri (430)
   Diverse (2)


Pagina principalăHartă siteArhivă ştiriListă alfabetică articoleClasament articoleContact ENDA pe FacebookCanal Youtube ENDAENDA pe TwitterNoutăţi ENDA prin canal RSSAbonare newsletter Distribuie pe FacebookDistribuie pe TwitterDistribuie prin email

BIJUTERII DACICE EXCEPŢIONALE RECUPERATE DIN AUSTRIA, DUPĂ CE AU FOST TRAFICATE PE PIAŢA NEAGRĂ A ANTICHITĂŢILOR

PRECIZARE! Prezentul material NU este o producție ENDA, este o preluare de informație în baza legii 8/1996, Cap. III, Art. 9, Pct. e. Textul de mai jos nu este un material științific, ci un articol de presă, prezentarea lui nu are caracter de informare ci evenimențial și nu reflectă punctul de vedere al ENDA, ci al autorului materialului.


19 aprilie 2018


Aproape 500 de monede antice şi 18 obiecte de podoabă dacice din argint, considerate bunuri culturale de patrimoniu cu valoare excepţională, au fost recuperate de autorităţile române din Austria.
Circa 500 de monede şi 18 podoabe dacice din argint, bunuri de patrimoniu de o valoare istorică excepţională, un fost identificate şi recuperate de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie într-o cauză vizând traficul ilicit de bunuri culturale mobile. Artefactele vor fi prezentate, joi, la Muzeul Naţional de Istorie a României, a anunţat Ministerul Public, într-un comunicat.
„Pe lângă instituţiile statului român implicate alături de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, respectiv Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Inspectoratul General al Poliţiei Române, Ambasada României în Republica Austria, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi Muzeul Naţional de Istorie a României, acţiunea a beneficiat de sprijinul Ambasadei Republicii Austria în România şi al Poliţiei din oraşul austriac Salzburg”, a informat Ministerul Public.

Recuperate cu sprijinul autorităţilor austriece
Piesele, de o valoare excepţională, au fost recuperate cu sprijinul poliţiei din oraşul austriac Salzburg, acestea făcând obiectul unor cercetări ample care au în centrul lor traficul ilicit de bunuri culturale mobile. „Lotul de monede cuprinde atât piese numismatice dacice din argint emise în secolele III-II a.Chr., cât şi emisiuni romane republicane şi imperiale emise între secolele II a.Chr şi I p.Chr., acestea fiind monede care au circulat în spaţiul intra-carpartic şi la nord de Dunăre în perioada cuprinsă între secolele III a.Chr-I p.Chr. În ceea ce priveşte lotul de 18 podoabe de origine dacică acesta cuprinde: brăţări, fibule, un colier cu pandantive, un lanţ şi un pinten. Acestea sunt databile între secolele I a.Chr. şi I p.Chr., fiind realizate în ateliere din spaţiul locuit de către geto-daci, cu predilecţie Transilvania (spaţiul intracarpatic), Sălaj-Crişana (spaţiul de la vest de Carpaţii Apuseni), Banat şi Oltenia. Se remarcă două tipuri de brăţări unicat, realizate din bare de argint, una dintre brăţări având terminaţiile în formă de cap de lup, în timp ce o serie de brăţări se individualizează prin prezenţa unor inele de care sunt prinse pandantive mici în formă de secure”, a informat Muzeul Naţional de Istorie a României, gazda conferinţei la care sunt prezentate artefactele.

Dosarele aurului dacic
Ministerul Public informează, într-un comunicat, că în ultimii 13 ani, cel puţin15 cauze privind furtul şi traficul de obiecte de patrimoniu au fost instrumentate sau sunt în curs de soluţionare pe rolul parchetelor, iar până în prezent peste 40 de persoane au fost trimise în judecată, 21 fiind condamnate definitiv de căte instanţele de judecată. „Ca urmare a cercetărilor efectuate în aceste cauze, au fost recuperate importante obiecte de patrimoniu, unele dintre acestea fiind repatriate în cadrul procedurilor judiciare internaţionale. În ceea ce-i priveşte pe inculpaţii faţă de care s-a dispus încetarea procesului penal, instanţele au reţinut vinovăţia acestora, însă nu s-a aplicat pedeapsa deoarece fie s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale (în cazul a 7 inculpaţi), fie a intervenit decesul lor (în cazul a 2 inculpaţi). Până în acest moment, în şapte dosare au fost pronunţate hotărâri definitive de condamnare, iar alte trei, în care au fost, de asemenea, recuperate numeroase bunuri de patrimoniu, soluţionate de procurori prin rechizitoriu, se află pe rolul instanţelor de judecată”, arată Ministerul Public.

Bunurile repatriate
În ultimii ani, patrimoniul cultural naţional a fost reîntregit cu: 13 brăţări multispiralice dacice regale din aur (totalizând 12,633 kg de aur), un colier cu pandativi şi cercei din aur (provenind din cetatea dacică de la Căpâlna – monument UNESCO), 1.035 monede din aur de tip Koson (totalizând 8,7 kg aur), 215 drahme din argint de tip Koson, peste 50 de stateri din aur de tip Lysimachos (circa 0,5 kg), peste 5000 de denari romani din argint (imperiali şi republicani), peste 70 de piese de podoabă din argint, două table din bronz reprezentând legea municipiului Troesmis, statuia reprezentând pe zeul Hercule, precum şi alte obiecte de cult, arme şi unelte, din antichitate şi Evul Mediu.

citeşte mai departe...


BIBLIOGRAFIE:


Sursa: http://www.adevarul.ro, 2018